משבר הקורונה: שירות התעסוקה מציע להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לאחרי יוני

הארכה הגורפת של הזכאות לדמי אבטלה, צפויה להיגמר בסוף יוני ושירות התעסוקה מציע מודל חדש למתן דמי אבטלה, למי שלא ישוב לשוק העבודה אחרי תאריך זה • המשמעות היא שחלק מדורשי העבודה עדיין יהיו זכאים להם • השינוי ידרוש תיקון חקיקה שנראה כמסובך בקונסטלציה הפוליטית הנוכחית

לשכת התעסוקה בתל אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס
לשכת התעסוקה בתל אביב / צילום: כדיה לוי, גלובס

בסוף יוני יפוג תוקפה של ההארכה הגורפת לדמי האבטלה בעקבות משבר הקורונה, אבל נראה שמקבלי ההחלטות ישאפו להאריך אותה בדרך זו או אחרת כדי לא להשאיר את דורשי העבודה מול שוקת שבורה. חשוב להדגיש כי בכל מקרה שינוי כזה ידרוש שינוי חקיקה, שנראה כמסובך בקונסטלציה הפוליטית הנוכחית.

שירות התעסוקה מציע מודל חדש למתן דמי אבטלה למי שלא ישוב לשוק העבודה אחרי תאריך זה. המשמעות היא שדמי האבטלה לא ייקטעו עבור כולם בבת אחת, אלא חלק מדורשי העבודה עדיין יהיו זכאים לכך.

המודל כולל שינוי בתנאי הזכאות לדמי אבטלה בהתאם לגיל ומספר ילדים. כך למשל, בני 20-25 ללא ילדים שהיו זכאים ל-50 ימי אבטלה לא יהיו זכאים כלל לדמי אבטלה, ואילו בני 45 ומעלה יהיו זכאים להארכה נוספת של עד 140 יום (במקום 175 יום), ובתווך בני 20-34 עם שלושה תלויים למשל יהיו זכאים ל-110 ימים נוספים במקום 138.

נדבך נוסף של התוכנית הוא הפחתה בגובה דמי האבטלה מהחודש השני להארכה, מ-1 באוגוסט, ב-10%, ב-20% בספטמבר וכך הלאה, עד ל-50% מדמי האבטלה המלאים.

בניגוד למה שהיה נהוג בשנה האחרונה עקב הצורך בריחוק חברתי והמאסות של המובטלים החדשים, דורשי העבודה יידרשו להתייצב בלשכות התעסוקה וגם להוכיח שחיפשו עבודה והשתתפו בקורסים. מי שישתתף בקורסים יקבל דמי קיום בגובה דמי אבטלה מלאים ואם יעבדו במקצוע במשך חודשים יקבלו מענק.

בגין סירוב שיתוף פעולה של דורשי העבודה תישלל הקצבה מדורש העבודה. בנוסף, ממליצים בשירות התעסוקה לאמץ את המודל הקנדי לפיו ניתנת השלמת הכנסה למשתכרים בשכר נמוך רק למי שיבחר להשתתף בקורס או בהכשרה לשיפור מיומנויות העבודה שלו. עוד מוצע, לחייב בחוק דורשי עבודה לדווח על חזרה לעבודה ובנוסף, לעודד אקטיבית מעסיקים להשיב לעבודה דורשי עבודה שלא שבו לעבודה עד סוף יוני 2021.

עידוד חזרה לעבודה: המענק יועבר למעסיק

דמי האבטלה לדורשי העבודה השוהים בחל"ת (שיש להם מעסיק בקצה) ייעשה על פי אותה המתכונת של המובטלים, אולם שירות התעסוקה מציע כי המענק לעובדים בשכר נמוך לא יינתן עוד אליהם ישירות אלא דרך המעסיק.

שירות התעסוקה ממליץ לקדם חקיקה להעמדת רשת ביטחון סוציאלית גם לפרילנסרים, לעצמאים ולעובדים במקצועות לא סטנדרטיים (לדוגמה, משרות ה-Gig Economy). כאשר, במחלקת המחקר והמדיניות של שירות התעסוקה מציעים מודלים שפותחו במדינות ה-OECD כבריטניה, ספרד ואיטליה ולהתאימם למציאות הישראלית.

באגף המחקר והמדיניות בשירות התעסוקה מציינים כי מחקרים רבים מראים כי לדורשי עבודה יש נטייה לממש כמה שיותר מזכאותם לדמי אבטלה, ומתחילים לחפש עבודה רק כשמתקרבת תקופת הזכאות לסיומה. "במציאות שבה הוארכו דמי אבטלה באופן גורף ולתקופה ארוכה כל כך", מבהיר ד"ר אופיר פינטו סמנכ"ל המחקר בשירות התעסוקה, "דמי האבטלה הפכו מרשת ביטחון לחסם בפני חזרה לעבודה".

רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה מסר כי "רשת הביטחון שנפרסה לפני למעלה משנה הצילה מאות אלפי דורשי עבודה, אך נוכח שיעורי ההתחסנות ופתיחת המשק הפכה לחסם משמעותי בפני חזרה לעבודה עבור דורשי עבודה רבים.

"מטרת דמי אבטלה היא לאפשר לדורשי העבודה להקדיש את זמנם ומרצם לחיפוש עבודה ולחזרה למעגל העבודה מבלי להיות טרודים בשאלת הפרנסה. אני ממליץ לאמץ את מודל שירות התעסוקה להארכת דמי האבטלה, רק כך נוכל לסייע בהחזרת מאות אלפי דורשי העבודה שיוותרו לאחר סוף חודש יוני הקרוב.

"יש לנו אחריות כלפיהם וכלפי החברה והכלכלה הישראלית והמודל המוצע יפעל לטובתם ברמה האישית ולטובת כלכלת ישראל. בנוסף, אני שב וקורא לכל דורשי העבודה שלא להמתין ליולי ולעשות כל מאמץ להקדים את חזרתם מחדש למעגל העבודה. מי שלא יעשה כן, יתקשה יותר לשוב לעבודה ועלול לשקוע באבטלה ממושכת".