עצמאים | דעה

4 מיליארד שקל שיחזירו את העצמאים לחיים פשוט לא מנוצלים

מיליארדי שקלים שוכבים סתם כך בערבויות מיותרות - והעצמאים קורסים • הגיע הזמן לשנות את השיטה

עסקים סגורים בתקופת הקורונה / צילום: כדיה לוי
עסקים סגורים בתקופת הקורונה / צילום: כדיה לוי

רק לאחרונה קראנו על זינוק נוסף במחירי השכירות למשרדים בתל-אביב ואזור המרכז, עול כלכלי נוסף על בעלי העסקים והעצמאים, מקצועות חופשיים וחברות הזנק, שכבר שנתיים חוטפים מכה אחר מכה ונמצאים במאבק הישרדות מתמשך.

אף פעם לא היה קל להיות עצמאי או לנהל עסק בישראל - אבל השנתיים האחרונות הן תקופה כמוה לא ידענו מעולם, במהלכה חודשים ארוכים עסקים רבים היו סגורים, וביתר הזמן פעלו תחת מגבלות מחמירות.

מדינת ישראל העניקה בחודש שעבר את הפעימה האחרונה במסגרת המענקים שנתנו קצת אוויר - וכעת, למרות שהקורונה והמגבלות עוד כאן, היא אומרת "תסתדרו לבד".

קרוב לשנתיים עברו מאז הקורונה נכנסה לחיינו - ונדמה שהיא לא הולכת לשום מקום. נצטרך ללמוד לחיות לצידה, ובעיקר ללמוד לשרוד לצידה. בעלי העסקים חוסכים שקל לשקל, נמנעים מהוצאות מיותרות ומחפשים כל דרך אפשרית לגמור את החודש ולמצוא את מנועי הצמיחה החדשים.

הקושי אומנם גדול, אלא שישנה דרך שיכולה לעזור לרבים מהם לצאת לדרך חדשה. בדיקה שנערכה לאחרונה גילתה לא פחות מ-4 מיליארד שקל הכלואים ככספי ערבות בבנקים במסגרת פיקדונות שכירות.

כאן קבור הכלב. הכספים שלא זוכים להתגלגל במשק הישראלי הם לא פחות ממקלות בגלגלי מנוע הצמיחה האנושי של המשק הישראלי דווקא כעת, כאשר יש סימני התאוששות של המשק לצד המשך התנהלותו עם הנגיף העולמי. הכספים הללו שוכבים כפיקדון תמורת שכירות משרדים בהיקף של שלושה עד שישה חודשים קדימה - כאשר לעיתים מדובר בעשרות או מאות אלפי שקלים לכל הסכם, אם לא יותר.

הכסף שהופקד בערבות הבנקאית אינו כסף מיותר ובטח לא כספים שהעצמאי זכה בו ואין לו בו צורך. מדובר בכסף אשר במקום להיות נזיל הוא נוגס בתזרים הקיים של העסק. בשורה התחתונה - הכסף הזה יכול לשמש את העסק להרחבתו, להגדלתו, לשדרוגו וכן הלאה.

תקציב העתק הזה, 4 מיליארד שקל אם לא יותר, יכול לחולל מהפכה כלכלית במשק הישראלי בתקופת חירום זו לא רק עבור העצמאים, אלא גם עבור יזמים שרוצים להתמודד במכרזים השונים. כידוע, ברשויות המקומיות מתפרסמים מכרזים בנושאים שונים, אשר המציאות הנוכחית מקשה על רבים לגשת אליהם ולעמוד בתנאיהם. גם כאן כלואים מיליארדי שקלים, שסגורים וגורמים למחנק עבור לא מעט חברות.

לכל יזם, כמו עצמאי, יש צורך גם להעמיד לטובת הבנק פיקדון אשר יחולט במקרה שלא יעמוד בתנאים. מציאות זו כבר "מסננת" שחקנים בעולם היזמים והמכרזים, ובעצם רק מי שחזק כלכלית מרשה לעצמו להעמיד בטוחות כספיות, וכך היזמים הקטנים, טובים ככל שיהיו, נדחקים לקרן זווית, ורבים מהם מודרים בלית-ברירה מהשוק העסקי הזה בשל אי-יכולתם לשרוד במצב שבו הם יציעו את ההצעה הגבוהה ביותר ולהעמיד את הערבות המתבקשת.

זו לא גזירת גורל. אם אתה עצמאי או יזם, זו לא חובה "להיענש" על כסף שאינו נזיל, ואין סיבה לגרום לקריסת העסק או להימנע מלגשת למכרזים. אין סיבה שכסף כלוא יגרום "לכלוא" את החופש שלכם ויגרום לכם לוותר על העיסוק בתחום בו בחרתם. הקורונה היא לא תירוץ, היא רק הזרז שמחייב לחשוב גם אחרת.

הכותב הוא מנכ"ל ומייסד חברת הפינטק rentsafe