קרנות הפנסיה מציגות את השנה הטובה ביותר בעשור האחרון. מה עשתה הקרן שלכם?

התשואות הגבוהות בשוק ההון תרמו רבות לתשואת הדו-ספרתיות שהשיגו קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות מתחילת 2021 • אולם גם שינויי הרגולציה, שאפשרו לחוסכים צעירים ליהנות מהגאות בבורסות, והפעילות הענפה של התעשייה בעולם הלא סחיר, תרמו את חלקם • ומי הגופים המוסדיים שהניבו לחוסכים תשואה של יותר מ-100% בעשור?

התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
התקופה הטובה ביותר של קרנות הפנסיה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הגאות בשוק ההון המקומי, לצד העלייה בשוקי ההון בעולם, משפיעה לא רק על המשקיעים בבורסה ועל הגופים המוסדיים הפועלים בשוק, אלא גם על הכיס של אזרחי ישראל, באמצעות קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות (למי שנהנה ממוצר החיסכון הזה). למרות שחודש ספטמבר הסתיים בירידות כמעט בכל החברות המנהלות מוצרי חיסכון לטווח ארוך, שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 היו מצוינים עבור תעשיית החיסכון.

עד כמה טובים? קרנות הפנסיה במסלול עד גיל 50, שאליו מצטרפים רוב העובדים במשק, הציגו בחודשים ינואר עד ספטמבר את הרבעון הטוב ביותר שלהם בעשור האחרון, עם תשואה ממוצעת של 10.34%. מדובר בתשואה גבוהה ביותר מ-2% מהשנה הטובה הקרובה ביותר, 2019. גם קרנות ההשתלמות במסלול הכללי היו בדרך לשנה הטובה ביותר זה עשור, אך הירידות של חודש ספטמבר קלקלו במקצת את החגיגה, כך שממוצע שלושת הרבעונים הראשונים של השנה בקרנות שנבדקו עמד על 9.46%, 0.7% פחות מהממוצע בשנת 2019.

 
  

חמש עצות לחוסך בקרנות הפנסיה

1. מדובר בחיסכון לטווח ארוך, לכן כדאי לבדוק את התשואות בשנים האחרונות ולא לקבל החלטות על בסיס חודש אחד

2. חוסכים צעירים יכולים לשקול לעבור למסלולי המניות, לאור השנים הרבות שעוד נותרו להם עד לפרישה

3. התמקחו על דמי הניהול שאתם משלמים, אך זכרו כי התשואות שהשיגה הקרן יגדילו את החיסכון לא פחות ואף יותר מדמי הניהול

4. חוסכים רווקים ללא ילדים - שקלו לוותר על ביטוח השארים בקרן הפנסיה כדי להפנות את התשלום בגינו לרכיב החיסכון

5. הימנעו ממשיכת פיצויים במעבר בין עבודות. רכיב הפיצויים מהווה כשליש מהחיסכון הפנסיוני שלכם

1. הגאות בשוק ההון

הסיבה העיקרית לתשואות המצוינות בחיסכון ארוך-הטווח היא כמובן שוקי ההון, שרשמו עליות חזקות בשנה האחרונה. כך למשל, מדד 500 S&P עלה ב-14.7% מתחילת השנה וה-CAC הצרפתי עלה ב-17.4%, אך מי שניצחה את שניהם הייתה הבורסה בתל אביב כאשר מדד ת"א 35 עלה ב-20.2% ומדד ת"א 125 עלה בשיעור של 18.6%.

מי שהרוויחה מהתשואה העודפת שהניבה הבורסה המקומית מתחילת השנה, ובפרט בחודש האחרון, הייתה קבוצת הביטוח הפניקס, שהייתה היחידה שקרן הפנסיה שלה לא רשמה תשואה שלילית.

"אצלנו אין בדרך כלל רכיב אחד שיודע להסביר את התשואות, אלא מדובר בשילוב של הרבה דברים קטנים ועבודה סיזיפית", הסביר חגי שרייבר, ראש חטיבת ההשקעות בהפניקס. "אנחנו קצת יותר מוטים היסטורית לישראל וזה דבר שהולך ומתעמעם ככל שאנחנו גדלים. במניות היינו מוטים לסקטורים היותר מחזוריים, שביציאה מהקורונה עלו יותר מאשר סקטורים אחרים".

חגי שרייבר, מנהל חטיבת ההשקעות בהפניקס / צילום: איל יצהר
 חגי שרייבר, מנהל חטיבת ההשקעות בהפניקס / צילום: איל יצהר

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, ציין כי אלוקציית ההשקעות הגיאוגרפית משפיעה מאוד על הצלחת התיק. "שוק המניות גם בישראל וגם בעולם עלה השנה בקצב דו ספרתי גבוה, בעוד המדינות המתפתחות סבלו מירידה ובראשן סין", אמר מני.

"מדי פעם אנחנו משנים אלוקציות בתיק ולא נשארים סטטיים, אלא לומדים את המאקרו ובהתאם פועלים ומגיבים. כשלדעתנו התקופה היא של ריביות אפסיות ואינפלציה מאוד נמוכה, נטה את התיק לכיוון הטכנולוגיה. אם נראה שהאינפלציה מתחילה לעלות נכלול בתיק סקטורים כמו בנקאות או תעשייה, וכמובן שיש בחירה בתוך הסקטורים השונים של המניות", ציין מני.

קרנות הפנסיה החדשות מנהלות נכון לסוף הרבעון השלישי נכסים בהיקף של כמעט 540 מיליארד שקל, כאשר מנורה מבטחים, קרן הפנסיה הגדולה ביותר, חולשת על כ-32% מהשוק. שוק קרנות ההשתלמות מנהל נכסים בהיקף של 304 מיליארד שקל, מהם חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם לבדה מנהלת כ-79 מיליארד שקל, כלומר כ-26%.

בהקשר זה צריך לציין כי אלטשולר שחם אמנם נמצאת במומנטום רע בחודשים האחרונים בכל הקשור לתשואות במוצרי החיסכון ארוכי הטווח, אבל התשואות העודפות שהיא צברה בשנים האחרונות ביחס למתחרים, מאפשרות לה להישאר במקום הראשון במבט על התשואה המצטברת בעשור האחרון בקרנות ההשתלמות (שינוי המסלולים בקרנות הפנסיה מקשה על מדידת התשואה המצטברת בהן לטווח ארוך).

החל מאוקטובר 2010 ועד לחודש שעבר, צברו החוסכים של אלטושלר שחם בקרנות ההשתלמות תשואה של 108%, כשלאחריה ילין לפידות עם תשואה מצטברת של 104.1% בעשור האחרון. גם אנליסט מתקרב למועדון ה-100% תשואה, ויש לשים לב גם למור, שקרן ההשתלמות שלו החלה לפעול רק בתחילת 2019, והשיגה תשואה מצטברת של 52.6% מאז.

 
  

2. מסלולים תלויי גיל

מעבר לגאות בשוק ההון, אחד השינויים שאפשרו לחברות המנהלות של קרנות הפנסיה להשיג תשואות גבוהות הוא המעבר למסלולים תלויי גיל שכפתה רשות שוק ההון על הגופים בתחילת 2016.

לפני הרפורמה חויבו קרנות הפנסיה לפתוח שלושה מסלולי בסיס - לחוסכים בני 50 ומטה, לחוסכים בני 50 עד 60 ולחוסכים בני 60 ומעלה, כשבנוסף יכלו החברות לפתוח מסלולים נוספים דוגמת מסלול מניות, מסלול המושקע על פי ההלכה ומסלול שריעה לחוסכים מוסלמים.

כתוצאה, בחלק מהחברות המנהלות הסיטו את המסלולים הכלליים למסלול בני 50 ומטה, ובאחרות פתחו מסלולים חדשים. כך למשל, בינואר 2016 עשו זאת באלטשולר שחם, הראל, הפניקס וכלל ביטוח, בעוד שמגדל פתחה מסלול כזה במאי 2015, עוד לפני שהרפורמה נכנסה לתוקף.

הרפורמה אפשרה לקרנות הפנסיה להגדיל את הסיכון בקרב החוסכים הצעירים, בשל פרק הזמן הארוך שנותר להם עד לפרישה, וכך לאפשר להן ליהנות מהגאות בשוק ההון. זאת בעוד שבמסלולים לחוסכים המבוגרים יותר, ההוראות הרגולטוריות הן לניהול סולידי יותר של ההשקעות, על מנת שלא לסכן את חסכונות העומדים בפני יציאה לגמלאות.

כך לדוגמה, במסלול הצעירים של הפניקס, ממוצע ההשקעה במניות, אופציות וקרנות הסל המנייתיות, עמד בחצי השנה האחרונה על 35% מהתיק של הקרן. זאת לעומת כ-19.5% במחצית השנה הראשונה שלאחר פתיחת המסלול לצעירים, וכ-13.5% במחצית השנייה של 2013. במסלול הצעירים של כלל ביטוח, חלקן של המניות, האופציות וקרנות הסל המנייתיות היה בחצי השנה האחרונה כ-43.5% בממוצע, לעומת 24.5% בתקופה המקבילה של 2013.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי במגדל / צילום: תמר מצפי
 גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי במגדל / צילום: תמר מצפי

3. השקעות לא סחירות

לצד המסחר בבורסות העולם, מבצעים הגופים המוסדיים לא מעט השקעות גם באפיקים לא סחירים, דוגמת נדל"ן, תשתיות ואשראי. התשואה מהתיק הלא סחיר מתקבלת פעמים רבות בטווח הארוך ולא בטווח הקצר כמו שקורה לעיתים במניות, כך שהיא מתאימה לקרנות הפנסיה ולקרנות ההשתלמות.

גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי של מגדל, שיעזוב את תפקידו בקרוב, ציין כי השוק הסחיר אומנם הציג תשואות טובות, אבל התשואות הגבוהות היו יותר בצד הלא סחיר. "קרנות הפריווט אקוויטי שלנו עשו 35% תשואה בשנה האחרונה. גם בעולם החוב היו לנו קרנות שהשקענו בהן ועשו תשואות של 15% ואף יותר. אלו תשואות גבוהות מאוד במיוחד בתקופה שהריבית עולה. בנוסף, היו הרבה מאוד שיערוכים, גם אצל גופים אחרים, של חברות מוטות טכנולוגיה שהציגו רווחים מאוד משמעותיים".

מני הוסיף כי "מי שהגיע לקורונה עם תיק גדול בעולם הלא סחיר, למשל קרנות השקעה למיניהן וקרנות תשתיות, מצא הזדמנויות להשקיע בתקופה הזו. גם בנדל"ן, גם אשראי, כל אלו פעלו מצוין וימשיכו לעבוד טוב עבור העמיתים, בעיקר בעולם של ריביות אפסיות. באג"ח הממשלתיות אין תשואה והאג"ח הקונצרניות בשפל היסטורי, אפילו מתחת לרמתן לפני הקורונה, וזה הביא אותנו להגדיל את החשיפה לתיק הלא סחיר, המהווה אלטרנטיבה הרבה יותר טובה מהאג"ח הסחירות".

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ
 גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב דש / צילום: יח''צ

ואכן, מבחינת החלק הלא סחיר בתיק ההשקעות, במיטב דש עומד חלק זה על יותר מ-43% במהלך השנה האחרונה. זאת בעוד ב-2016 החלק הלא סחיר היווה כ-42% מתיק ההשקעות ואילו הממוצע השנתי ב-2013 היה פחות מ-37% מהתיק.

באלטשולר שחם, הידוע כבית השקעות המעדיף את שוק ההון הסחיר, עשו שינוי הפוך. בעוד בשנה האחרונה עמד ממוצע התיק הלא סחיר על כ-34% מתוך כל התיק, ב-2013 הוא היווה יותר מ-37% מהתיק, וזה התבטא בתשואות, כשההשקעה במניות הטכנולוגיה בסין פגעה בתשואות בית ההשקעות.

שרייבר ציין מצדו כי הפניקס עשתה השנה שורה של מהלכים מהותיים של מימוש נכסים, שסייעו בהשגת התשואות. "אנחנו משלימים את ההשקעה בתחנת הכוח והשלמנו את מכירת השליטה ברשת הדיור המוגן עד 120. חתמנו על המכירה של החלק של הפניקס ב'מול הים' וזה ממתין רק לאישור הרשות. עם זאת, בשורה התחתונה, גם בעולמות הלא סחירים צריך לדעת לממש ולדעת למכור בזמן, מה שבדרך כלל המוסדיים לא עשו", הסביר מנהל חטיבת ההשקעות של הפניקס.