מלאי הנפט בארה"ב | שאלות ותשובות

למה המחירים ממשיכים לעלות ומה הסיבה לאינפלציה?

זו אחת הבעיות המטרידות ביותר איתה מתמודדים כלכלנים וקובעי מדיניות בממשלות

מחירי מוצרי המזון טיפסו ב-5.4% לעומת אותו חודש לפני שנה / צילום: Shutterstock, George Rudy
מחירי מוצרי המזון טיפסו ב-5.4% לעומת אותו חודש לפני שנה / צילום: Shutterstock, George Rudy

האינפלציה בארה"ב הגיעה לרמה הגבוהה ביותר מזה 31 שנים, ולקוחות רואים עלייה חדה במחירים של מגוון מוצרים ושירותים בגלל מחסור עקבי במלאי וכוח עבודה וביקוש חזק.

האינפלציה, המקבלת רוח גבית מחוסרי איזון בכלכלה שנוצרו בעקבות מגפת הקורונה, היא אחת הבעיות המטרידות ביותר לכלכלנים וקובעי מדיניות בממשלה - החל מנציבי הפדרל ריזרב הקובעים את שיעור הריבית וכלה באנשי ממשל ביידן והקונגרס. הסיבות רבות, והכלים שמשמשים לרוב יכולים, במקרים מסוימים, לדחוף את הכלכלה למיתון כדרך להרגיע את הלחץ על מחירים.

הנה הדרך בה אינפלציה קורית:

מהי אינפלציה ולמה זה משנה לך?

אינפלציה משקפת את העלייה באופן כללי במחירים או את הירידה בערך הכסף. היא לרוב קורית כתוצאה מביקוש רב מדי לעומת מלאי מוצרים קטן מדי או שירותים מוגבלים, וזה מוביל לעליית מחירים. המחירים המנופחים לא בהכרח פוגעים בכלכלה כולה, ורק הלקוחות המבצעים רכישות מרגישים את העלייה.

לדוגמא, במשך הרבה מהשנה האחרונה מחירי מכוניות חדשות עלו בגלל מחסור בכלי רכב, בעקבות המחסור ברכיבי מפתח כמו מוליכים למחצה. בעוד שהיו לזה השפעות מהדהדות - כמו למשל יותר ביקוש ומחירים גבוהים יותר למכוניות מיד שנייה, בגלל המחסור במכוניות חדשות - העלייה במחירי המכוניות לא בהכרח משפיעה עליכם אם אתם לא צריכים לקנות כלי רכב.

באופן דומה, מחירים גבוהים יותר בתחום אחד לאו דווקא מובילים לאינפלציה כללית ברחבי הכלכלה. אבל עליות המחירים בתחום רחב של קטגוריות יחלישו את כוח הקנייה של הצרכנים.

מה גורם לאינפלציה כרגע?

לפרץ האינפלציה הנוכחי כמה סיבות שניתן לזהות, רבות מהן קשורות למגפת הקורונה. ראשית, הצרכנים מוצפים בחסכונות מכספי סיוע שהגיעו מהממשלה וההוצאה על שירותים קטנה יותר בגלל המגבלות שהוטלו על עסקים, וזה גורם להם לרצות יותר מוצרים שהמלאי שלהם מצומצם.

יש גם פחות עובדים בשוק העבודה, וזה מעודד את מי שעובד לבקש העלאות ופוגע בפריון באופן כללי. הגורמים האלה ורבים אחרים גורמים לעליית מחירים.

מחירי האנרגיה, כולל דלק, עלו בעת שייצור נפט וגז מפגר לעומת החזרה בביקוש הצרכני ביציאה מהמגפה. החזרה הזו של הביקוש גם הובילה להפרעות בשרשרת האספקה. קשה למצוא נהגי משאיות, מקומות בנמלים וחלל במחסני הסחורה, וזה מוביל לעיכובים יקרים ומעלה את תעריפי השילוח של סחורות.

העלויות הנוספות האלה, בכל שלב מייצור ועד מכירה, מובילות לעליית מחירים לצרכנים, וכמה חברות קופצות על ההזדמנות הזו ומעלות מחירים.

באיזו מהירות עולים המחירים?

מדד המחירים לצרכן, קריאת מפתח של האינפלציה, עלה ב-6.2% לעומת לפני שנה, על פי דוח משרד התעסוקה לאוקטובר. אם מוציאים מהתמונה את המזון והאנרגיה - מחירים בקטגוריות אלה יכולים להיות תנודתיים - אזי מדד המחירים לצרכן עלה בשיעור נמוך יותר של 4.6%. הקריאות האלה, עם זאת, מראות שעליות המחירים נרחבות והן נמצאות מעל היעד של קובעי המדיניות לאינפלציה השנתית, המרחף סביב 2% בשנה סך הכל.

הקצב הזה הוא קצב העלייה המהיר ביותר לתקופה של 12 חודשים מאז 1990, מה שאומר ששליש מאזרחי המדינה מעולם לא חוו עליית מחירים כזו מהירה.

איך מודדים את האינפלציה?

יש דרכים שונות למדוד אינפלציה, אפילו בין משרדי ממשלה שונים. הגרסה הקצרה מגיעה ממדד המחירים לצרכן שכבר הוזכר ונמדד על ידי משרד התעסוקה. המדד מחושב בעזרת סקר של משקי בית ורק מכסה הוצאות על סחורות ושירותים. הוא לא כולל הוצאות שלא משלמים עליהן באופן ישיר, למשל תשלומים לרופאים המשולמים על ידי ביטוח הבריאות של אדם כלשהו. בגלל מספר ההוצאות המצומצם שנמדד עשוי המדד להיות תנודתי יחסית.

מדד המחירים לצריכה אישית, לוקח בחשבון מגוון רב יותר של הוצאות - ומשוב מעסקים - על מנת לספק תמונה יותר נרחבת של שינוי המחירים. קריאת האינפלציה הזו היא המדד המועדף על הפדרל ריזרב. משרד המסחר מפרסם את הערכת מדד ההוצאה האישית באופן חודשי כחלק מדוח ההכנסות וההוצאות שלו.

איזה סחורות ושירותים מניעים את עליית המחירים?

המחירים עולים בכל רחבי הכלכלה, אבל לא באופן אחיד. מחירי הדלק עלו באוקטובר כמעט ב-50% לעומת אותו חודש לפני שנה, והגיעו לרמות שנראו לאחרונה ב-2014. מחירי מוצרי המזון טיפסו ב-5.4% ומחירי בשר החזיר עלו ב-14.1% לפני שנה, העלייה הראשונה מאז 1990.

מחירי המכוניות החדשות זינקו ב-9.8% באוקטובר, העלייה הגדולה ביותר מאז 1975, בעוד שמחירי הריהוט ומיטות עלו בשיעור הגבוה ביותר מאז 1951. מחירי הצמיגים וציוד ספורט עלו בשיעור הגבוה ביותר מאז תחילת שנות ה-80. לא כל הסחורות מושפעות מהאינפלציה: מחירי הטיסות והאלכוהול ירדו בחודש שעבר.

שמתי לב שהרבה יותר יקר למלא את האוטו בדלק. האם הממשלה יכולה לעזור?

בתגובה למחירי הדלק והנפט הגבוהים יותר, ממשל ביידן מתכנן להוציא נפט ממאגר הדלק האסטרטגי של ארה"ב. המאגר מחזיק יותר מ-600 מיליון חביות נפט בארבע מערות אחסון תת קרקעיות לאורך החופים של טקסס ולואיזיאנה. הקונגרס אישר את הקמת המאגר ב-1975, לאחר אמברגו הנפט הערבי, כהגנה מפני זעזועים למערכת האספקה כתוצא מפעולות של יצואני נפט.

הוצאת נפט מהמאגרים אמורה להגדיל את המלאי ולהוריד את מחירי הדלק.

ממשל טראמפ שקל צעד דומה ב-2018 לפני שהחליט לא לבצע אותו. הקונגרס התחיל לצמצם את המאגר כדרך לגייס כסף למימון קיצוצי מיסים והוצאות אחרות. במסגרת אישור של הקונגרס, משרד האנרגיה ניהל שבע מכירות מאז 2017, ונפטר מיותר מ-60 מיליון חביות נפט, או כ-8.6% ממה שהיה במאגר, כך אומרים נתוני המשרד.

גם המשכורות עולות, נכון? אך האם הן עולות מספיק על מנת לשמור על כוח הקנייה של האנשים בהתחשב בקצב האינפלציה?

בשוק העבודה הצפוף של ימינו, עובדים מקבלים העלאות. אבל במונחים של דולרים אמיתיים, הכסף שלהם קונה פחות מפעם. השכר השעתי הממוצע עלה באוקטובר ב-0.4% לעומת החודש לפניו, אבל האינפלציה עלתה ב-0.9% לאותה תקופה, מה שאומר שהייתה ירידה בסך הכל של 0.5% בעליית השכר הריאלית. בחישוב שנתי, עלה השכר לשעה ב-4.9%, פחות מהעלייה באינפלציה שנרשמה בשיעור של 6.2%.

גורם נוסף המשפיע על האינפלציה הוא הציפיות לגבי עליית המחירים. אם חברות מאמינות שיש ציפיות נרחבות של צרכנים לכך שהמחירים יעלו בכל התחומים, חברות יכולות להעלות מחירים בלי חשש שלקוחות יפסיקו לרכוש או יעברו למתחרים. זה יכול לגרום לעובדים לדרוש שכר גבוה יותר מהמעסיקים בגלל שיוקר המחייה עלה, וזה יכול להוביל למעגל אינפלציוני של העלאות שכר.

שמענו הרבה על הדרך בה האינפלציה הגבוהה אמורה להיות זמנית. מה חושבים רוב הכלכלנים?

רוב הכלכלנים מאמינים שהאינפלציה תוקל בשנה הבאה, כששרשראות האספקה יחזרו לפעול באופן נורמלי ומחירי האנרגיה יפסיקו לטפס, אבל כפי שקורה לעתים קרובות בין כלכלנים, יש אי הסכמה לגבי הרמה עליה יתייצבו עליות המחירים. נציבי הפדרל ריזרב חושבים שהאינפלציה תחזור לרמה שבין 2% ל-2.5% בשנה הבאה.

השווקים הפיננסיים כנראה פחות בטוחים שהאינפלציה תתיישב על רמה זו. ביום שישי, אגרות חוב הקשורות לאינפלציה היו בצפי ששיעור האינפלציה יהיה 3% עד סוף 2023 לפני שתרד לשיעור שבין 2% ל-2.5% בשנים רחוקות יותר.

איך משפיעה האינפלציה הגואה על מחירי המשכנתאות?

מחירי הדיור עלו במגפה בגלל שילוב של עלויות משכנתא נמוכות, ביקוש חזק ומחסור במלאי בגלל חוסרים בחומרי בניין ופועלים. שיעורי המשכנתאות נותרו נמוכים כשהפד קיים את הבטחתו להשאיר את שיעור הריבית קרוב לאפס כחלק ממאמציו לתמוך בכלכלה. כלכלנים מצפים ששיעורי המשכנתאות יעלו כשהפד יעלה את שיעור הריבית, והבנק המרכזי צפוי להתחיל בתהליך הזה באמצע שנה הבאה. עדיין, מחיר הריבית על קניית בית צפוי להישאר נמוך לעתיד הקרוב, בין היתר בגלל שהפד לא צפוי להעלות את הריבית בשיעור גדול.

איך משפיעה האינפלציה על שוק המניות?

בטווח הקצר, האינפלציה יכולה לחזק את שוק המניות. חברות עשויות לדווח על רווחים גבוהים יותר על בסיס העלאת מחירים הנובעת מהאינפלציה. כמעט שתיים מכל שלוש חברות גדולות הנסחרות בבורסות בארה"ב דיווחו על שולי רווח גדולים יותר השנה ממה שדיווחו בתקופה המקבילה ב-2019, לפני מגפת הקורונה, כך מראים נתונים של FactSet.

אבל ירח הדבש הזה ייגמר טוב רק אם האינפלציה תהיה זמנית או חולפת. אינפלציה עיקשת תוביל לכך שהפד יעלה את שיעור הריבית עוד יותר, וזה בתורו יעלה את מחיר ההלוואות ויפגע בצמיחה על מנת למתן את הלחץ על המחירים. משקיעים רבים צופים תיקון של השוק אם יהיו דיווחים מתמשכים על אינפלציה גבוהה בכמה החודשים הקרובים, בגלל שזה עשוי לגרום לפד לפעול יותר בתקיפות.

גווין גילפורד וטימותי פוקו השתתפו בהכנת הכתבה.