מהגרים הלכודים בגבול בין פולין ובלארוס מתמודדים עם שלג, מזל"טים וחזירי בר

אלפי חיילים מסיירים בגבול עם תחילת החורף • ארגוני זכויות אדם מזהירים שיהיו מקרי מוות נוספים

ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

עימות בגבול האיחוד האירופי עם בלארוס הופך למשחק חתול ועכבר מתמשך במזרח פולין, כשמהגרים מתפצלים לקבוצות קטנות על מנת להתחמק מאלפי החיילים שנשלחים ללכוד אותם.

בשלג העבה, חיילים פולנים מפטרלים ביערות סמוך לגבול, כחלק ממבצע מתוגבר בן 24 שעות למצוא אנשים שבממשלת פולין אומרים שבלארוס מעודדת לחצות את הגבול לשטח האיחוד האירופי.

חיילים אחרים מתחבאים מאחורי עצים, משקיפים על הכבישים האחוריים בחיפוש אחר מכוניות החשודות בהברחת בני אדם. מזל"טים ומסוקים מזמזמים מעל משאיות צבאיות המתגלגלות לשמורת הטבע ביאלויישה הסמוכה, אחד היערות הקדומים באירופה ושטח המרעה של ביזונים וחזירי בר.

ועל אף כל זה, קבוצות קטנות מתימן, עיראק, השטחים הפלסטיניים ומקומות אחרים ממשיכות להגיע, חוצים את הנחלים הקפואים ובודקים את מזלם במה שהפך לגבול הלאומי המתוח ביותר באירופה. ההתפתחויות האלה הפכו למשבר ממושך, אם כי שקט יחסית, באגף המזרחי של האיחוד האירופי החורף.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף

פולין שיגרה כ-10,000 חיילים לאורך 150 מייל של אדמות מרעה מרוחקות ומבודדות, לאחר שכ-2,000 מבקשי מקלט בשבוע שעבר עטו על מחסום דרכים קרוב לכפר קוזניצה. חיילים פולנים השתמשו בגז מדמיע וזרנוק מים לפזר את ההמון, ובלארוס פירקה מאז את מחנות האוהלים, ובכך הורידה לעת עתה את גובה הלהבות.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף. ביום שלישי, קהילה של פולנים מוסלמים בצפון מזרח המדינה אמרו שקברו וולד מת שאימו העיראקית הפילה בזמן שהעבירה את חמישה ילדיה בגבול. היא עדיין במצב קשה ומאושפזת בבית חולים לא רחוק משם, כך נמסר ממשמר הגבול של פולין.

המשבר מגיע לשיא בכפרים מרוחקים כמו סודזיאלובו, כפר קטנטן שהמאות הבודדות של תושביו חיים שמונה קילומטר מהגבול עם בלארוס. הקיץ, כשאנשים מתימן, קונגו, ועיראק החלו להגיע לכפר, קיבלו אותם הכפריים הפולנים עם ארוחות חמות וכוסות מים. לאחרונה, קבוצה גדולה יחסית הפריעה לחגיגות לידת תינוק חדש בכפר, והכפריים דרשו מהממשלה שתשלח יותר חיילים וכוחות ביטחון לאזור.

בימינו, תושבי האזור נותנים מרק ועוגות תוצרת בית לחיילים שאמורים לשמור על הגבול והם מתפללים לשלום החיילים מדי לילה. פולנים אחרים מחביאים בשקט את המהגרים באסמים שלהם, ושומרים על שתיקה כשמשאיות עם רמקולים נוסעות באזור ומזהירות על מצב החירום.

"לא ידוע מאיפה באות הקבוצות האלה, או אם הם לא יציתו שריפה כלשהי", אמר ראש הכפר תדיאוש טוקייביץ. "הנוכחות המוגברת של הצבא גורמת לתושבים להרגיש בטוחים יותר".

מהגרים מתחממים סמוך לגבול בלארוס-פולין / צילום: Associated Press, Maxim Guchek/BelTA
 מהגרים מתחממים סמוך לגבול בלארוס-פולין / צילום: Associated Press, Maxim Guchek/BelTA

פולין היא רק אחת משלוש מדינות - כולל לטביה וליטא - שהכריזו על מצב חירום לאורך הגבול שלהן עם בלארוס, ושלחו אלפי חיילים לחסום כבישים ולמצוא מהגרים באזור שהמשטרה הצבאית עושה בו סיורים ונפרש על מאות קילומטרים במזרח אירופה. הצעדים החמורים האלה ננקטו עם תמיכה מוצהרת של מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, שבשנים קודמות גינו את פולין על מדיניות ההגירה הקשוחה שלה לאחר העלייה ב-2015 במספר המהגרים, כאשר יותר ממיליון איש באו אליה מסוריה או מהים התיכון.

רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך

הפעם, האיחוד האירופי - שנע בחדות לימין בכל הנוגע לשמירה על הגבולות - תמך בתגובה הפולנית, בין היתר בגלל שבכירים באיחוד רואים את המשבר כמשבר מלאכותי שיוצר על ידי הרודן הבלארוסי אלכנדר לוקשנקו. ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו סנקציות על לוקשנקו ועל בני בריתו הפוליטיים.

נראה כי רוסיה ובלארוס מכינות את השטח לגל שני של פליטים מאפגניסטן, כך אמר ראש הממשלה הפולני מתיאוש מורבייצקי ביום ראשון. "בסבירות גבוה, יתבצע ניסיון להשתמש במשבר באפגניסטן כפרק נוסף במשבר הפליטים", אמר. רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך ובלארוס אומרת שהיא פשוט דואגת לפליטים שנמנעה מהם כניסה לפולין.

בחודש הבא, פולין תקים חומה בגובה שלושה מטר עם עמודי פלדה וחוטי תיל ותזווד אותה בחיישני חום גוף, מצלמות אבטחה וחיישני תנועה. המועצה האירופית של האיחוד האירופי, שפעם השוותה בין מכשולים כאלה לחומת ברלין, כיום דנה בדרכים לסייע למדינות כמו פולין לממן את החומה. הצבא הבריטי שולח כ-150 מהנדסים על מנת לעזור לפולין להקים את החומה.

מהנדסי הצבא הפולני ויחידות חבלנים כבר נמצאים בגבול, מתכוננים לבנייה ושומרים על סלילי גדר התיל שפולין העמידה שם כמחסום זמני. חיילים מהדיביזיה הממוכנת מס' 16 הקימו עמדות תצפית, ועושים סיורים רגליים סביב השעון בשלוש משמרות. מלונות קטנים וכפריים באזור, שלרוב מארחים טיילים חובבי טבע שבאו ליער הפראי שם, עמוסים בפקידי הגירה או באנשים מיחידת לוחמה בטרור ששותים וחוגגים אל תוך הלילה לפני שהם יוצאים לסיורים ביערות בבוקר.

סיירי גבול פולנים התופסים מהגרים על חם נותנים להם שתי אפשרויות: לבקש מקלט בפולין, צעד המונע מהם לנסות להגיע לגרמניה - היעד המועדף עליהם - או לחזור מיידית לבלארוס. קציני הגירה בשתי המדינות היו פעם עושים קמפינג ושטים ביחד בסירות קאנו, אך לא עוד, כך אמרה קטרזינה זלווסקה, דוברת של משרד המכס של פולין בפודלזי, אזור הסמוך לגבול.

"צריכים להבין שיש כאן בני אדם"

מעבר לגבול, חיילים בלארוסים העבירו אלפי מהגרים שחנו בערי אוהלים גדולות למחסנים מקורים כשמזג האוויר נעשה קר. מהגרים אחרים עשו מסעות באדמות ביצה רטובות במשך קילומטרים רבים, דרך נהרות רדודים או במקומות בהם גובה המים מאפשר להם להקים גשרים מאולתרים, כך סיפר רב סרן מארק נאבז'דיוק, קצין המשרת סמוך לגבול. חלקם חתכו את גדר התיל במזמרות תיל שהם אומרים שקיבלו מהצבא הבלארוסי, סיפר הקצין.

"הם מקבלים את הכלים מהבלארוסים, והחיילים של בלארוס לעתים קרובות אפילו עוזרים להם לחתוך את גדרות התיל", אמר. "בלב המשבר נמצאת ההחלטה של הכוחות הבלארוסים לדחוף את המהגרים האלה דרך הגבול הפולני. הם מביאים אותם לקרבת הגבול במטרה אחת: להעביר אותם באופן לא חוקי".

בכפר בוהוניקי, כעשרה קילומטר מהגבול, גרה קהילה של פולנים מוסלמים הנמצאים בפולין כבר מאות שנים. ארבעה תילי עפר בבית הקברות בבוהוניקי מכסים את גופותיהם של המהגרים שמתו בעת חציית הגבול. אדם נוסף, שגופתו נמצאה כשהוא אוחז בספר תנ"ך, נקברה ביום שני בבית הקברות הקתולי בעיר הסמוכה סוקולקה.

בלילה, תושבי האזור שומעים את הרעש של אזעקות המכוניות, הכלבים הנובחים או צעקות מוזרות בשפות שאינם מכירים מגיחות מהיער. אנשי הכפר נתנו ממתקים ותפוחים לחיילים המוצבים ברחובות, ואספו בגדים ומזון לתת למהגרים העוברים בעיירה הקטנה כשמבטיהם מראים את התשישות והפחד שלהם, כך אמרה אווה קוליקווסקה, ראשת העיר של בוהוניקי.

"איפשהו בתוך כל זה אנחנו צריכים להבין שיש כאן בני אדם", אמרה.