קנצלר אוסטריה לשעבר קורץ פורש: "לא קדוש אבל לא פושע"

קורץ חשוד במעורבות בפרשה במסגרתה הוא ומקורביו "קנו" סיקור חיובי בעיתונים אוסטריים תמורת תקציבי פרסום ממשלתיים, שסללו את דרכו לתפקיד הקנצלר • קורץ נימק את הפרישה בלידת בנו ביום ראשון האחרון

סבסטיאן קורץ / צילום: Associated Press, Lisa Leutner
סבסטיאן קורץ / צילום: Associated Press, Lisa Leutner

קנצלר אוסטריה לשעבר סבסטיאן קורץ, שפרש מהתפקיד לפני כחודשיים על רקע חשד לפרשת שחיתות שלטונית, הודיע כי הוא פורש לחלוטין מהפוליטיקה. דיווחים על כוונת הפרישה של קורץ החלו היום (ה') בכלי התקשורת בגרמניה ובאוסטריה.

קורץ חשוד במעורבות בפרשה במסגרתה הוא ומקורביו "קנו" סיקור חיובי בעיתונים אוסטריים תמורת תקציבי פרסום ממשלתיים, שסללו את דרכו לתפקיד הקנצלר. עד כה הוא הבטיח "להילחם על חפותו" ולשוב ולכהן כקנצלר אחרי שהפרשה תיחקר, אולם כעת הוא החליט לפרוש לחלוטין מן הפוליטיקה.

קורץ התייצב היום בצהריים מול המצלמות, ובנאום שנמשך כמה דקות הודיע על פרישתו מהחיים הפוליטיים. "היה לי לכבוד לשרת את אוסטריה", אמר, אך נימק את הפרישה בלידת בנו ביום ראשון האחרון, וגם בחקירה המתנהלת בנוגע לחשד לשחיתות.

"ההחלטה לא הייתה קלה בעבורי", אמר קורץ, "אך אני לא מרגיש עצבות". לידת בנו, אמר, "הראתה לי כמה דברים יפים וחשובים יש גם מחוץ לפוליטיקה". הוא שב וציין כי הוא חף מפשע ואמר כי יוכיח זאת, "גם אם יידרשו שנים". התביעה באוסטריה, לפי הדיווחים, גייסה עדת מדינה בפרשה אך טרם הוגשו כתבי אישום. "אני לא קדוש אך גם לא פושע", אמר קורץ.

קורץ, בן 35, היה מטאור פוליטי, שר החוץ הצעיר אי פעם של אוסטריה שהפך ב-2017 לקנצלר הצעיר ביותר אי פעם של המדינה. הוא הוביל את המפלגה השמרנית האוסטרית (OVP, מפלגת העם) ל"מתיחת-פנים", ועל מצע שכלל התנגדות להגירה ורפורמות במדינה הוביל אותה גם לניצחון בבחירות. הוא חבר למפלגת החירות האוסטרית מהימין הפופוליסטי. הממשלה התפרקה בעקבות תיעוד של מנהיג המפלגה היינץ-כריסטיאן שטראכה דן בשוחד אפשרי במהלך פגישה שצולמה בסתר בווילה באיביזה, מה שסלל את הדרך לחקירה ממשלתית של צמרת השלטון.

במסגרת החקירה החרימה התביעה טלפון נייד של אחד ממקורביו של קורץ, ובו מצאו לפי הדיווחים מאות ואלפי הודעות טקסט ווטסאפ בהן קורץ, המקורב, ואחרים מתכננים כיצד להשתלט על המפלגה, וכוללים בכך פרסום סקרים חיוביים אך מופרכים בנוגע להתאמתו לתפקיד בעיתוני קבוצת התקשורת "אוסטריה".

בתמורה, לפי החשד, קיבלו קבוצת התקשורת תקציבי פרסום ממשלתיים. המשטרה והתביעה פשטו בתחילת אוקטובר על משרד הקנצלר, משרד האוצר ומשרדי מפלגת העם האוסטרית שבראשה עמד קורץ כחלק מהחקירה.

כמה ימים לאחר מכן התפטר קורץ, אולם הוא התעקש כי הוא חף מפשע וכי ישוב לכהן כקנצלר. הוא נבחר לתפקיד ראש סיעת מפלגת העם בפרלמנט, והמפלגה הזמינה דוח משפטי שקבע כי לא היה מדובר בעבירות פליליות, וכי קורץ עצמו לא היה מעורב בפרשה. חסינותו של קורץ הוסרה לפני כשבועיים.