האם אינסטגרם שומרת על צעירים? מנהל הרשת החברתית העיד מול הסנאט

מנהל אינסטגרם, אדם מוסרי, התייצב אמש מול הסנאט כדי להעיד על מה שנטען כלפי הרשת החברתית אותה הוא מנהל: ההשפעות השליליות הקשות שיש על צעירים, ובעיקר צעירות • מוסרי ניהל את המערכה כמו שצריך, וכמעט הצליח לשכנע אנשים שאין פה שום האשמות רלוונטיות

אדם מוסרי בסנאט / צילום: Reuters, ELIZABETH FRANTZ
אדם מוסרי בסנאט / צילום: Reuters, ELIZABETH FRANTZ

בתור אחד מהשירותים הזמינים מבית מטא (פייסבוק לשעבר), אינסטגרם מתמודדת עם האשמות חמורות לאורך השנים: ההשפעות השליליות הקשות שיש על בני נוער, ובעיקר בנות נוער, כמו לדוגמה עידוד הפרעות אכילה ובעיות דימוי גוף. רק לפני מספר חודשים, עובדת מטא לשעבר, פרנסיס האוגן, הדליפה עשרות אלפי מסמכים פנימיים של חברת מטא, שמוכיחים הרבה מהטענות שנטענו כלפי החברה.

כעת, אחרי שכל המתחרות התייצבו מול הסנאט, תורה של אינסטגרם לעמוד מול הסנאטורים ושאלותיהם. לכן, אדם מוסרי, מי שעומד בראש אינסטגרם, התייצב כדי לענות על השאלה הקשה: האם הם ידעו שאינסטגרם מזיקה לבני נוער, אך החליטו בכל זאת לא לעשות כלום כדי לא לפגוע ברווחים?

יו"ר ועדת המשנה להגנת הצרכן, הסנאטור ריצ'ארד בלומנטל, המשיך להוביל ביד נחושה את השימועים המדוברים. זו הוועדה החמישית שהם מכנסים עם עדים משמעותיים, בהם עם פרנסיס האוגן וגם עם כל המתחרות של אינסטגרם: יוטיוב, סנאפ וטיקטוק. בלומנטל אמר בתחילת השימוע: "שמענו ראיות משכנעות על הפגיעה של הרשתות החברתיות בבני נוער. הבעיות לא נוצרו ברשתות החברתיות, אבל הרשתות החברתיות מתדלקות את זה", הבהיר.

לאורך כל השימוע, רבים הסנאטורים שחזרו על כך שהאלגוריתמים ממכרים והמוצר מצליח למכור. הוא חידד שהגיע הזמן להתערבות חיצונית שלהם. "אנחנו באמת מחפשים פתרונות. אנחנו מקבלים קולות גם מתוך תעשיית הטק עצמה. אני חושב שנגמר הזמן לרגולציה פנימית ואכיפה פנימית. אכיפה פנימית בנויה על אמון, ואין אמון", אמר בלומנטל.

ולמעשה, מה שיפה לראות במהלכים כרגע בקונגרס האמריקאי - שההצעות השונות, כמו הצעות החקיקה החדשות שעולות, הן עבודה משותפת משתי המפלגות יחד. חברי הועדה השונים עובדים יחד כדי לנסות להגביל את כוחן של הרשתות החברתיות וענקיות האינטרנט, ואפשר לראות את רמת האהדה שיש בין חברי הוועדה כדי לקדם את הרעיונות האלו.

מוטיב נוסף חזר לאורך כל השימוע, שמפריע לסנאטורים רבים ומתסכל אותם. הסנאטורית מרשה בלקבורן והסנאטור אד מרקי חזרו על כך שהם מתוסכלים שהשיח עם הגורמים השונים מאותה חברה יכולים להתנהל שוב ושוב, אבל שום דבר לא קורה ולא משתנה. יותר מזה, כדי להוציא התחייבות או הסכמה, צריך לקרוא בין השורות את מה שאומרים העדים השונים, והסנאטור מרקי ציין זאת מספר פעמים.

צריך לומר, אדם מוסרי הוא אחד הדוברים הטובים ביותר שהגיעו לסנאט סביב כל השיח הזה. הוא ניהל את הנרטיב בצורה מעולה - בעודו מבהיר בצורה ברורה במה הוא תומך ובמה לא. למרות שהוא צריך להתנגד למילותיהם המרשיעות של הסנאטורים, הוא מצליח להביע אי הסכמה אך מגיב בצורה חכמה ועניינית. מוסרי לא נפל לקטנות ולא התחיל לריב על טרמינולוגיה - אלא ישר נתן את התוכן הרלוונטי. וצריך לומר את זה - זו עבודה נהדרת של מוסרי. היו רגעים שאני בטוח שהוא הצליח לשכנע שמטא דווקא בצד הנכון של המפה ואין פה באמת מישהו שצריך להאשים, ואין ספק שמוסרי ניצח על זה בכבוד.

בדבריו, הוא התייחס לכמה דברים מעניינים: ראשית, אמר כי "אני מזהה שלאנשים רבים בחדר הזה יש הסתייגויות עמוקות מהחברה שלנו, אבל יש לנו את אותה מטרה: כולנו רוצים שבני נוער יהיו בטוחים באינטרנט", אמר בצורה ברורה. הוא אמר שמדובר בבעיה של כל התעשייה, ולכן זה "ידרוש פתרון מכל התעשייה". ובזה הוא רכש חלק מלבבות הסנאטורים - ההבנה שצריך שיתוף פעולה בין החברות ובין הגורמים השונים כדי לעשות את זה.

מוסרי הבהיר שישנן שלוש שאלות שצריך לענות עליהן כדי לפתור את הבעיה: איך מאשרים גיל, איך יוצרים חוויה לפי גיל ואיך בונים בקרת הורים.

עם זאת, הסנאטורית בלקבורן ממש התעכבה איתו על אינסטגרם קידס. היא שאלה אותו "מי קיבל את ההחלטה לעצור את העבודה על אינטסגרם קידס?", הוא ענה כמובן שזה תחת אחריותו. היא הוסיפה: "מי מחליט האם למחוק את הפרויקט הזה לגמרי?", והוא ענה: "אני אחראי על אינסטגרם, אז זה תחת אחריותי".

אם לומר את האמת, לקיחת האחריות מצד מוסרי וחוסר גלגול האחריות על איזה בורד של מחליטים, או יותר למעלה בסולם הישר לצוקרברג, מראה עד כמה יש פה דמות שמנסה לקחת אחריות על המצב. האם הם באמת מתכוונים לעשות יותר? זו שאלה נהדרת, אבל אין ספק שמוסרי הציג בצורה ברורה שהוא אחראי והוא אמור לטפל באירוע הזה.

מוסרי חזר על זה שוב ושוב שצריכה להיות רגולציה על פרטיות בארה"ב, בדומה לבריטניה. בנוסף, הוא קרא להעביר חוקים חדשים, חוקי פרטיות חדשים וחוקים דיגיטליים חדשים. לצד זאת, הוא אמר כי חברות טכנולוגיה צריכות לקבל הגנה משפטית מפני אחריות לתוכן שנוצר על ידי משתמשים רק אם הן עומדות בכללי הבטיחות של ילדים.

כותרת אחרונה שיצאה מאתמול וגם היא מעניינת, היא שמטא מחזירה את הפיד הכרונולוגי: משמע, יהיו שתי אפשרויות של פידים: או פיד כרונולוגי - משמע כזה שמציג את התוכן לפי תאריך עלייתו או פיד אלגוריתמי - משמע, פיק שמושפע על ידי האלגוריתם. זה משהו שהוכרז בעבר, אבל קצת ירד מהכותרות. כעת מוסרי אומר שהאפליקציה תציע פיד כרונולוגי למשתמשים בתחילת שנה הבאה.