חברות האינשורטק רצו להמציא מחדש את ענף הביטוח. למה זה לא קורה?

חברות האינשורטק הבטיחו לחדש את ענף הביטוח המיושן עם בינה מלאכותית וחיישנים לאיסוף מידע. האם קריסת מניות הביטוח הדיגיטלי בוול סטריט מסמנת את התפוצצות הבועה? • וגם: מה חושבים מדעני נתונים על שאלות אתיות שנוגעות לעבודתם? • השבוע שהיה בהייטק ומדע

וול סטריט. הסנטימנט בבורסות השתנה דרמטית בחודשים האחרונים / צילום: Shutterstock
וול סטריט. הסנטימנט בבורסות השתנה דרמטית בחודשים האחרונים / צילום: Shutterstock

חברת האינשורטק הישראלית למונייד נסחרת כרגע לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר. בימי השיא היפים לפני שנה היא כבר הגיעה לשווי פנומנלי של 10 מיליארד דולר. חברת האינשורטק  היפו  נכנסה לבורסה בניו יורק באמצעות מיזוג ספאק לפי שווי 5 מיליארד דולר באוגוסט האחרון. היום שוויה של החברה שהקימו יזמים ישראלים בארה"ב עומד על 1.2 מיליארד דולר בלבד.

בימי ההייפ של שנת הקורונה הראשונה, בהם נראה היה שהטכנולוגיה הכל יכולה תכבוש בקלות עולמות חודשים, מניות האינשורטק נהנו מפריחה. הן היו אמורות היו לשנות את עולם הביטוח הענקי והמיושן והבטיחו לעשות זאת בסטייל עם אפליקציות מעולות, שירות שמבוסס על בינה מלאכותית וחיישנים לאיסוף מידע על מבוטחים, שייעלו את תהליך החיתום.

אלא שהסנטימנט בבורסות השתנה דרמטית בחודשים האחרונים והמשקיעים הפסיקו להתלהב מסיפורים ומהבטחות. הם גם הפסיקו להתרשם מנתוני צמיחה מרשימים בשורה העליונה והתחילו להסתכל במקום על מדדים של יעילות ורווחיות. אז פתאום התברר שטכנולוגיית האינשורטק עדיין לא מצליחה לנצח את חברות הביטוח הישנות ומי יודע מתי בדיוק תצליח.

קריסת מניות האינשורטק, הישראליות והלא ישראליות, היא דוגמה אחת לתהליך המתרחש לחברות הצמיחה הטכנולוגיות בבורסה האמריקאית. עוד לפני הירידות של סוף השבוע, יותר ממחצית מהמניות הישראליות בארה"ב ירדו מעל 50% מהשיא שלהן, כאשר השוק הפסיק להתרשם מהבטחות. עד מתי הירידה הזאת תמשיך ועד כמה היא תשפיע גם על השווי של סטארט-אפים בשוק הפרטי, שעד כה הצליחו להמשיך ולחגוג? התשובה צפויה בשבועות הקרובים.

סיכום השבוע עם שמונה דברים מעניינים שכתבנו עליהם.

לקבלת סיכום השבוע בהייטק במייל: הירשמו כאן

1. לאן נעלמה מהפכת האינשורטק?

"למונייד מצביעה לעיתים קרובות על יתרונות הבינה המלאכותית שלה ביחס למבטחים מסורתיים. גם כאן, אנחנו לא מאמינים שהמידע הזמין למשקיעים ציבוריים יכול להוכיח או להפריך זאת. אבל גם אם אכן זה המקרה, היינו מצפים שיתרון ה-AI של למונייד יבוא לידי ביטוי בהורדת תכיפות התביעות", נכתב במחקר עדכני של בנק ההשקעות ג’פריס על ענף האינשורטק. המחקר מראה שעל אף ההבטחות חברות האינשורטק לא הצליחו עדיין להפוך אותן ליעילות יותר מאשר הענקיות הוותיקות. האם זה עדיין יקרה או שאפליקציה טובה ותשלום תביעות מהיר פשוט אינם מספקים כדי לייצר שיבוש?

2. חזקים יותר אבל לא שקופים

מה משותף לת'ראנוס, אובר, וויוורק והסיגריות האלקטרוניות של ג'ול? כולם חדי קרן, סטארט-אפים פרטיים בשווי של מיליארדים, שהסתבכו בשערוריות וסקנדלים עם השלכות רחבות. בניגוד לחברות ציבוריות, חדי הקרן, גדולים ככל שהם, לא חייבים בחובות דיווח כלשהן ומתנהלים בסודיות קנאית. חוקרים בארה"ב ובישראל טוענים כי חדי הקרן צברו יותר מידי כוח ולכן צריך להכיל עליהם חובות שקיפות רחבות יותר וגם רשות ניירות הערך האמריקאית בודקת את העניין. כדי לעשות את זה לא חייבים רגולציה ואפשר, אולי, להסתפק בתמריצים.

3. אין אתיקה לאלגוריתם

מחקר סוציולוגי ישראלי חדש בדק איך תופסים מדעני נתונים שאלות אתיות שנוגעות לעבודתם, עניין אקטואלי בימים בהם חברות כמו פייסבוק ו-NSO מעורבות בשערוריות. המחקר מצא חוסר בכללים ונורמות שיוכלו לכוון ולהדריך את אנשי המקצוע הרגיש על נכון ולא נכון. "הם (מדעני הנתונים) לא יכולים לדמיין מצב שבו אנשים יושבים ביחד ומנסחים כללים של עשה ואל תעשה", אומרת החוקרת ד''ר נטע אבנון. "הם עוסקים הרבה ב'פה אני מוכן לעבוד, פה אני לא מוכן לעבוד'. אבל כשעימתתי אותם עם כך שבמקצועות אחרים יש קוד אתי, אמרו לי שזה שטויות. 'אין פסיכולוגים שמנצלים את המטופלים שלהם?".

4. בדרך למאדים, עוצרים לנגב חומוס

ד"ר יהונתן ויינטראוב, מדען רב-תחומי וממייסדי פרויקט SpaceIL, קיבל על עצמו את המשימה המאוד ישראלית לבדוק האם ניתן לגדל חומוס בחלל. במסגרת הניסוי שלו, שיעלה בקרוב לתחנת החלל הבינלאומית יחד עם האסטונאוט הישראלי איתן סטיבה, יונבט חומוס בחלל וייעשה ניסיון לשלוט מרחוק בגידול שלו, באמצעות שינויים באור המוקרן עליו. "הבעיה שאנחנו רצינו להתמודד איתה היא לא רק איך לגדל כמה שיותר חומוס, אלא איך לשלוט בצורה שבה הוא גדל, כדי שהוא לא יכלה את המשאבים המוגבלים", אומר ויינטראוב.

5. לצלול אל הקאפ טייבל

אפליקציה חדשה של חברת ניהול ההון אסטרלה תנגיש לעובדי חברות שיחפצו בכך את תיק האופציות שלהם ותאפשר להם למכור אותו בשוק המשני.

6. חזרת הכלכלה הישנה

מחצית מהחברות הישראליות בוול סטריט ירדו במעל 50% מהשיא שלהן. "המעבר ממניות צמיחה לערך פוגע בחברות הישראליות שהונפקו השנה", מסביר סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר.

7. יחי העולמות הווירטואליים

מיקרוסופט קונה את חברת הגיימינג אקטיביז'ן בליזארד ב-69 מיליארד דולר, אבל העסקה לא נוגעת רק לגיימינג אלא לרצון להעמיק את האחיזה במטאוורס

8 . בדרך להנפקה עוצרים ב-CES

חיישני לידאר, "רדאר על צ'יפ", מיפוי דיגיטלי ואולי פתרונות לרכב אוטונומי. איך מנסה מובילאיי להראות שהיא שווה עשרות מיליארדי דולרים.