אינטל | פרשנות

אינטל מציגה: חוות השרתים שהצילו לה את הרבעון

למזלה של אינטל, היא החלה למכור ברבעון השלישי של השנה החולפת שבבים חדשים לניהול תשתית התקשורת והענן, לאחר שסבלה שנים מפיגור בתחום • הדוחות לרבעון האחרון של השנה מראים כי העלייה על עגלת הענן, גם אם באיחור, השתלמה

מנכ''ל אינטל העולמית, פט גלסינגר / צילום: אינטל
מנכ''ל אינטל העולמית, פט גלסינגר / צילום: אינטל

עם פרוץ מגפת הקורונה נכנסה הכלכלה העולמית להלם. חברות הרכב חזו כי המשבר יגיע גם אל סף ביתן, והחלו בצמצום קווי הייצור ובביטול הזמנות חומרי גלם. הטעות הזו עלתה להן ביוקר: יצרניות השבבים חששו מהצפת השוק וגם הן החלו לצמצם את פעילותן בתחום הרכב ולהרחיב אותו במקום בתחום אחר שבו הדרישה איננה נגמרת, אלא אף עולה: מחשוב ענן.

יצרניות חוות השרתים ולקוחותיהן - גוגל, אמזון ומיקרוסופט - הגדילו משמעותית את הביקוש לשבבים לשרתים ולכרטיסי תקשורת מבוססי בינה מלאכותית המנהלים את החוות הללו ומשפרים את ביצוען בזמן אמת. המעבר של רוב החברות העסקיות - ובראשן תאגידי הענק - לעבודה מהבית יצרה דרישה אינסופית לשרתים המאפשרים לצרוך שירותים מקוונים מרחוק.

אינטל  לא תמיד שיחקה במגרש של חוות השרתים. היא אמנם מכרה את שבבי זיאון המבוססת על ארכיטקטורת X86 שלה, אבל דווקא המתחרות AMD ואנבידיה - בין השאר באמצעות רכישת מלאנוקס הישראלית - ייצרו את הצמיחה המשמעותית שלהן מהתחום.

למזלה של אינטל, היא החלה למכור ברבעון השלישי של השנה החולפת, לאחר ציפייה ארוכה, שבבים חדשים לניהול תשתית התקשורת והענן בחווה תחת המותג IPU, שם המיועד לרמוז על תחרות עם ה-DPU של מלאנוקס-אנבידיה. מדובר ברכיב חדש שפותח מהיסוד ברובו בישראל ואיננו מבוסס על מעבד השרתים הותיק זאון (Xeon).

כבר במועד ההשקה באוקטובר האחרון נודע כי גוגל הטמיעה את השבבים האלה בחוות השרתים שלה, אם כי לא באופן אקסלוסיבי. אינטל עובדת גם עם מיקרוסופט ואמזון בתחום חוות השרתים, ואלה עובדות גם עם מתחרותיה של אינטל.

אינטל פרסמה אמש (ד') את דוחותיה הכספיים לרבעון הרביעי והוכיחה כי העלייה על עגלת הענן, גם אם באיחור, השתלמה: פעילות הדאטה סנטרים בחברה הייתה הצומחת ביותר במקום השני לאחר תחום אינטרנט הדברים (IoT), אך עם נתח מכירות גבוה הרבה יותר שהסתכם ב-25.8 מיליארד דולר בשנה החולפת.

הרבעון הרביעי של השנה החולפת ראה עלייה של 20% ביחס לרבעון המקביל. זוהי צמיחה בולטת על רקע הירידה של 7% במכירות השבבים למחשבים אישיים נייחים וניידים. גם תחום זיכרונות הפלאש, פעילות ותיקה בחברה, רשמה ירידה של 18%.

מאז פרסום התוצאות הרבעוניות לאחר תום יום המסחר, נפלה מניית אינטל ב-2.7% במסחר המאוחר.

מובילאיי, שמתעתדת לחזור לבורסה - הגם שתמשיך לדור תחת כנפה של אינטל - הראתה עלייה יציבה במכירות, עם הכנסות בהיקף של 1.4 מיליארד דולר, או עלייה של 7% בהכנסות הרבעוניות ביחס לרבעון המקביל.

כלל הכנסות החברה הסתכמו ברבעון הרביעי ב-19.5 מיליארד דולר (non-GAAP) עלייה של 3% ביחס לרבעון המקביל. הרווח הנקי ירד ועמד על 4.62 מיליארד דולר, לעומת רווח של 5.86 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2020 - אף שההכנסות עלו על ציפיות האנליסטים. גם התחזית לרבעון הראשון עולה מעט על הציפיות, כאשר אינטל חוזה הכנסות של 18.3 מיליארד, 200 מיליון דולר מעל תחזית האנליסטים.

"עיקר הצמיחה ברבעון הרביעי נבעה מתחום הענן המקומי (on-prem), השוק הארגוני והממשלתי שהוכיחו חוסן", אמר מנכ"ל החברה פט גלסינגר במסגרת שיחת אנליסטים לאחר פרסום הדוחות. הוא ציין גם כי הצמיחה הזו הוגבלה על ידי לקוחות רבים שדיווחו על מחסור ברכיבי תקשורת את'רנט החיוניים להפעלת שרתים מבוססי אינטל.

"אי אפשר לתקן עשור של החלטות גרועות בן לילה"

האמת היא שאיש לא ציפה שיפור משמעותי יותר בהכנסות. שנה לתוך התפקיד, נקט גלסינגר בכל הצעדים הנכונים כדי להחזיר את אינטל, ואיתה את תעשיית השבבים האמריקאית, לעמדה תחרותית בטווח הארוך.

לאחר אינספור תקלות בתהליך הייצור ופיגור במזעור השבבים שלה, הוא קיבל החלטות חדשות לשיפור תהליך הייצור והוביל השקעה של עשרות מיליארדי דולרים באינספור מפעלים חדשים באוהיו, באריזונה, ניו מקסיקו, מלזיה ואיטליה.

אולם כל מי שחושב שהדבר יתורגם לעלייה משמעותית בהכנסות בטווח הקרוב טועה. כפי שאמר זאת גלסינגר בעצמו בראיון לסינט: "אי אפשר לתקן עשור של החלטות גרועות בן לילה".

אינטל צריכה להוכיח שהיא יודעת לנגוס נתחי שוק מענף חוות השרתים ושוק הבינה המלאכותית - שם היא סופגת מכות ממתחרותיה AMD ואנבידיה. בהתחשב בעובדה שהצריכה של שבבים לעולם המחשוב הפרטי תמשיך לסגת בעידן שבו מגפת הקורונה הופכת לחלק מהחיים, ובהתחשב בכך שצווארי הבקבוק עדיין חונקים את יצרני המכוניות - בכדי לצמוח ברבעונים הקרובים אינטל חייבת להגדיל את קיבולת הייצור שלה בתחום הארגוני.

שני אירועים משחקים לטובתה בשנה הנוכחית: ביטול עסקת המיזוג בין שתי המתחרות הגדולות ARM ואנבידיה שהייתה עשויה לייצר "אינטל שנייה" הכוללת ארכיטקטורת מעבד וחברת עיצוב שבבים, וסבסוד ממשלתי בסך 52 מיליארד דולר שמקדמים בממשל ביידן כדי לסייע לחברות אמריקאיות, דוגמת אינטל, להמשיך ולהשקיע במפעלי שבבים במדינה ולהקטין את התלות בייצור שבבים במדינות אסיה.