שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי הודיעו היום (ד') כי סיכמו ביניהם על קידום חוק חופשת לידה לגברים במסגרת תקציב המדינה לשנת 2023. זאת, כמובן, בהנחה שהממשלה תשרוד ותגיע לאישור הסופי של תקציב המדינה בספטמבר. המהלך נאמד במאות מיליוני שקלים.
לפי התוכנית, אבות יקבלו חופשת לידה בתשלום מלא לתקופה של שבועיים לפחות. מיכאלי שואפת להגדיל את התקופה לחודש, וליברמן אומר כי פרק זמן החופשה ייסגר כעת בין השרים, בשיתוף עם משרד הכלכלה והמוסד לביטוח לאומי.
חופשת הלידה של האב לא תבוא על חשבון חופשת הלידה של האם, אבל הם לא יוכלו להיות בחופשה ביחד. האב יוכל לקחת את החופשה החל מ-15 שבועות אחרי הלידה ועד 26 שבועות לאחריה. זאת, רק במקרה שהאם תחזור לעבוד בזמן זה.
כיום אבות לא מקבלים חופש בתשלום מהמדינה. כל שהם מקבלים זה אפשרות ל-6 ימי חופשה שהמעסיק מחויב לתת להם, על חשבון ימי החופשה וימי המחלה שלהם, מיד אחרי הלידה. קיימת כיום גם אפשרות שכמעט ואינה מיושמת בפועל, של העברת ימי חופשת לידה מהאם אל האב החל בשבוע השביעי שאחרי הלידה.
לפי יוזמי התוכנית, צעד זה נועד לצמצם את פערי השכר בין גברים לנשים בשוק העבודה ולאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב שבין אב לתינוק, וכן לאפשר לכל ילדה וילד את הקשר הקרוב עם שני ההורים.
המתווה החדש צפוי להיות מאושר במסגרת תקציב המדינה הקרוב ויחל משנת 2023. תנאי הזכאות לאבות יהיה זהה לזה של נשים ויעמוד על 10 חודשי עבודה מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או 15 חודשים מתוך 22 החודשים האמורים.
במדינת ישראל ישנן כ-180 אלף לידות בשנה, מהן כ-130 אלף נשים זכאיות לתשלום בתקופת ההורות והלידה. כיום עומדת תקופת ההורות והלידה לנשים בישראל על 15 שבועות בתשלום מלא, והיא ניתנת לאם. על פי החוק הקיים, האב יכול להחליף את האם ב-7 מתוך 15 השבועות, אולם זאת על חשבון האם, ובתנאי שהאם יוצאת לעבוד באותו פרק זמן. בפועל, רק כ-1% מסך הגברים מממשים אפשרות זו.
על פי מחקר שנערך באגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שכרן של אימהות לאחר לידת הילד הראשון צונח בכ-30%, בעיקר בשל צמצום היקף המשרה; אך גם עשור לאחר מכן היא נמוכה בכ-28% ביחס לאבות. במסגרת המחקר הומלץ מפורשות על יישום מתווה חופשת לידה לאבות כפתרון אפשרי לצמצום הפערים המגדריים בטווח הארוך.
גם ארגון ה-OECD ממליץ על תקופת לידה לאבות ככלי מדיניות מרכזי לצמצום פערי השכר המגדריים. בנוסף, חופשת לידה לאבות תאפשר חזרה מהירה יותר של האם לשוק העבודה, ונמצא כי זמן הטיפול הצמוד של האב מיטיב עם התינוק/ת ומקדם את חוסנם ואת התפתחותם. חופשת הלידה לאבות גם מקטינה את התמריץ השלילי להעסקת אימהות, שעדיין קיים.
מיכאלי: "מתגשם חזון שאני נאבקת עליו כמעט 20 שנה"
שר האוצר ליברמן מסר כי "מדינת ישראל צריכה תקציב והכלכלה הישראלית צריכה וודאות. אחד מאבני-היסוד של התקציב לשנת 2023 הוא צמצום פערים בחברה הישראלית, ולכן אני שמח להוביל יחד עם השרה מרב מיכאלי מתן חופשת לידה לאבות בתשלום מלא. הצעד יאפשר לאבות את הזכות להורות פעילה ולקשר קרוב יותר עם התינוק או התינוקת ויקטין את התמרוץ השלילי להעסקת אימהות. אזרחי ישראל יודעים שיש כאן ממשלה שדואגת להם, לרווחתם ומשדרגת באופן משמעותי את איכות החיים שלהם".
שרת התחבורה מיכאלי מסרה: "לא כל יום מתגשם חזון שאני נאבקת עליו כמעט 20 שנה. המאבק לשוויון מתרחש בהמון חזיתות כל הזמן. מאוד נדיר שיש דבר אחד, שינוי אחד שיכול להשפיע על הרבה חזיתות בבת-אחת. חופשת לידה לאבות היא שינוי בדיוק כזה. בחופשת הלידה מתחזק הקשר בין הורה לילדה או הילד, גם מתעצבים התפקידים המגדריים וגם עולם העבודה מתעצב בחופשת הלידה. עכשיו הם יתעצבו באופן שוויוני בהרבה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.