הקריפטו מתבגר: השימוש במידע פנים הגיע למטבעות הדיגיטליים

סביבת העבודה של המטבעות הקריפטוגרפיים מתחילה להתמודד עם הצרות שמטרידות את העולם הפיננסי "הישן" כבר עשרות שנים • בדיקות שנערכו לאחרונה מגלות מקרים רבים של קניות מסיביות של מטבע זמן קצר לפני רשימתו למסחר, ומכירתו ברווח ניכר זמן קצר לאחר מכן • הבורסות עצמן טוענות כי ננקטים צעדים נרחבים למניעת התופעה

סמל מטבע הקריפטו Gnosis / צילום: Shutterstock
סמל מטבע הקריפטו Gnosis / צילום: Shutterstock

מנתונים הזמינים לציבור עולה כי כמה משקיעים אנונימיים במטבעות קריפטוגרפיים הפיקו רווחים ממידע פנים לגבי תאריכי ההנפקה של מטבעות בבורסות הקריפטו.

במשך שישה ימים בסוף חודש אוגוסט, צבר ארנק קריפטו אחד החזקה בגובה 360 אלף דולר במטבע Gnosis, מטבע שנקשר למאמץ לבנות שוקי תחזיות מבוססי בלוקצ'יין. ביום השביעי, בייננס (Binance) - בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בעולם בהיקפי המסחר - הודיעה בבלוג שלה שתרשום את Gnosis למסחר, ותאפשר למשתמשיה לסחור במטבע.

 
  

רישום מטבע למסחר מעניק לו גם נזילות וגם חותם של לגיטימיות, ולעתים קרובות דוחף כלפי מעלה את המחיר שבו הוא נסחר. המחיר של Gnosis עלה בחדות, מכ-300 דולר ל־410 דולר בתוך שעה. נפח המסחר ב־Gnosis באותו יום עלה ליותר מפי שבעה מנפח המסחר הממוצע שלו בשבעה ימים.

ארבע דקות אחרי ההכרזה של בייננס, החל אותו ארנק למכור את ההחזקה שלו, ונפטר ממנה לגמרי בתוך מעט יותר מארבע שעות, תמורת קצת יותר מ־500 אלף דולר - רווח של כ־140 אלף דולר ותשואה של 40% בערך, כך על פי ניתוח של חברת Argus, חברה המציעה לחברות תוכנה לניהול המסחר שנעשה על ידי העובדים שלהן. אותו ארנק הציג דפוסים דומים של רכישת מטבעות לפני הכנסתם למסחר ומכירתם זמן קצר לאחר מכן בשלושה מקרים שונים לפחות.

המקבילה הקריפטוגרפית של "ריצה אל הבנק"

סביבת העבודה של המטבעות הקריפטוגרפיים מתמודדת יותר ויותר עם כאבי הראש שאיתם התמודד העולם הפיננסי המסורתי לפני כמה עשורים. הקריסה של אחד המטבעות היציבים (stablecoin) מההיצמדות שלו לדולר החודש נבעה מהמקבילה הקריפטוגרפית ל"ריצה אל הבנק". הדרכים שבהן בורסות קריפטו מונעות ממידע הרגיש לשוק לדלוף הפכו גם הן לנושא גובר לחשש. ההתמקדות מגיעה בזמן שרגולטורים מעלים שאלות לגבי הוגנות השוק כלפי משתמשים קמעוניים, שלרבים מהם נרשמו ירידות חדות בשווי נכסי קריפטו.

הארנק שקנה Gnosis היה אחד מ־46 שהתגלו על ידי Argus, שרכשו ביחד 17.3 מיליון דולר במטבעות שנרשמו זמן קצר לאחר מכן למסחר בבורסות קוינבייס (Coinbase), בייננס ו־FTX. בדיקת הבלוקצ'יין הציבורי לא גילתה מי בעלי הארנק.

הרווחים ממכירות מטבעות שהיו זמינים לבדיקה בבלוקצ'יין הגיעו ליותר מ־1.7 מיליון דולר. הרווחים האמיתיים מהמסחר כנראה הרבה יותר גבוהים, מאחר שכמה חלקים מההחזקות הועברו מהארנקים לבורסות, ולא נסחרו באופן ישיר תמורת stablecoins או מטבעות אחרים, כך נמסר מ־Argus.

חברת המחקר התמקדה רק בארנקים שהראו דפוס חוזר של קניית מטבעות לקראת הכרזה על רישומם באחת הבורסות ומכירתם זמן קצר לאחר מכן. הניתוח בדק פעילות מסחר מפברואר 2021 עד אפריל השנה. הנתונים נצפו גם על ידי וול סטריט ג'ורנל.

בבורסות קוינבייס, בייננס ו־FTX אמרו כי יש להן מדיניות ציות האוסרת על עובדים לבצע פעולות מסחר על בסיס מידע סודי. בשתי החברות האחרונות אמרו שראו את המחקר והגיעו למסקנה שפעילות המסחר המתוארת בדוח של Argus לא הפרה את המדיניות שלהן. דובר של בייננס ציין כי אף אחד מהארנקים המדוברים אינו קשור למי מעובדי החברה.

בקוינבייס אמרו שהם עורכים ניתוחים דומים כחלק מניסיונות החברה לוודא הוגנות. מנהלי קוינבייס העלו סדרת פוסטים לבלוג של החברה הנוגעים לנושא של הטרמה (front running).  הטרמה, או מידע מטרים, היא ביצוע פעולה בנייר ערך על בסיס ידיעה מוקדמת על עסקה עתידית שתיערך בו מצד לקוח או גורם מקורב.  

"תמיד ישנה אפשרות שמישהו בתוך קוינבייס יוכל, ביודעין או שלא ביודעין, להדליף מידע לאנשים מבחוץ העוסקים בפעילות לא חוקית", כתב בחודש שעבר מנכ"ל קוינבייס, בריאן ארמסטרונג. הוא ציין כי הבורסה בניהולו חוקרת עובדים שנראה שיש להם קשר להטרמה, ומפטרת אותם במקרה שמתגלה שהם סייעו לפעולות הטרמה להתרחש.

פול גרואל, היועץ המשפטי הראשי של קוינבייס, כתב ביום חמישי האחרון עוד פוסט בנושא בבלוג של החברה. החברה ראתה דליפה של מידע על רישומים למסחר לפני שהכריזה עליהם, בגלל שסוחרים זיהו עדויות דיגיטליות לכך שבורסות בוחנות מטבעות לפני שהן מכריזות עליהם לציבור, אמר גרואל. בקוינבייס ננקטו צעדים לצמצם זאת, נוסף על מאמצים למנוע סחר של עובדים על בסיס מידע פנים, אמר גרואל.

ארנקים כמו הארנק הנידון עוררו דיון בקהיליית הקריפטו בשאלה אם קנייה מכוונת של מטבעות מסוימים לפני רשימתם בבורסה מהווה סחר לפי מידע פנים. הרגולציה החלה על שוקי הקריפטו מועטה מאוד. בשנים האחרונות, רגולטורים בחנו יותר מקרוב עד כמה השוק הוגן לסוחרים פרטיים. מטבע הקריפטו הגדול ביותר, ביטקוין, ירד במאי ב־24%, וגרם הפסדים גדולים למשקיעים עצמאיים לכל רוחב השוק.

חוקי האיסור על שימוש במידע פנים אוסרים על משקיעים לסחור במניות או בסחורות על בסיס מידע בעל משקל, שאינו ידוע לציבור, כמו למשל ידיעה על הנפקה שעומדת להתבצע או הצעה למיזוג.

ישנם עורכי דין האומרים שהכללים הפליליים הקיימים ורגולציות אחרות יכולים לשמש כדי להעניש את מי שסוחרים במטבעות קריפטו על בסיס מידע פנים. אבל אחרים בתעשיית הקריפטו אומרים שהיעדר תקדימים של מקרים שקרו באופן ספציפי בתחום הקריפטו יצר אי-ודאות סביב השאלה האם או מתי ירצו רשויות הרגולציה להתמודד עם זה בעתיד.

מנכ"ל Argus, אוון רפפורט, אמר שמדיניות הציות הפנימית של תחום הקריפטו נפגעת בגלל היעדר קווים מנחים רגולטוריים ברורים, האתוס הליברטריאני של רבים הפועלים במרחב הזה והיעדר נורמות מוסדיות נגד שימוש במידע פנים בתחום הקריפטו, בהשוואה למצב במערכת הפיננסית המסורתית.

"לפתחן של החברות מונח אתגר אמיתי - לוודא שהקוד האתי נגד שימוש במידע פנים, שקיים בכל חברה כמעט - באמת מיושם, ואינו סתם מילים על הנייר", אמר רפפורט.

דמיון למשבר הגדול של לפני 100 שנה

יושב הראש של רשות ניירות ערך (SEC), גארי גנסלר, אמר ביום שני שראה דמיון בין זרימת המשקיעים הפרטיים לשוקי הקריפטו ובין הפריחה במניות בשנות ה־20, שקדמה לשפל הכלכלי הגדול, והובילה להקמת ה־SEC והמנדט שלו להגן על המשקיעים.

"שוק הסוחרים הפרטיים נכנס בכוח לשווקים בשנות ה־20, וראינו איך זה נגמר", אמר גנסלר. "אל תתנו לאף אחד לומר, 'ובכן, אנחנו לא צריכים הגנות מתרמיות ומניפולציה'. זו הדרך לאבד אמון בשווקים".

דוברים של הבורסות אמרו שיש להן מדיניות לוודא שהעובדים שלהן לא יכולים לסחור במידע רגיש. דוברת של בייננס אמרה, שעל כל החלטת השקעה של העובדים מוטל עיכוב של 90 יום, ובעלי תפקידים בכירים בחברה מחויבים לדווח על כל פעילות המסחר של העובדים באופן רבעוני.

"כבר מתקיים תהליך ממושך, כולל מערכות פנימיות, שצוות הביטחון שלנו פועל לפיו כדי לחקור ולגרום למי שנקטו סוג כזה של התנהגות לתת דין וחשבון, ופיטורים מיידיים הם העונש הקל ביותר", אמרה הדוברת.

מנכ"ל FTX, סם בנקמן־פריד, אמר בהודעת דואר אלקטרוני כי החברה אוסרת על עובדים באופן מפורש לסחור או לשתף מידע הקשור להנפקות מטבעות קרבות, ויש לה מדיניות למניעת מצבים כאלה. המסחר שהודגש בבדיקה של Argus לא הגיע מהפרה משמעותית כלשהי של מדיניות החברה, אמר בנקמן פריד.