סמנכ"לית HR במימון ישיר: "יש עובדים שלא אצליח לשמר. אני חיה עם זה בשלום"

ליאת שמואלי, סמנכ"לית משאבי אנוש במימון ישיר, מדברת על התחרות בענף הפיננסים, הדרך לשימור עובדים ושיח ההטבות שעושה נזק לארגונים

ליאת שמואלי, סמנכ''לית משאבי אנוש במימון ישיר / צילום: איל יצהר
ליאת שמואלי, סמנכ''לית משאבי אנוש במימון ישיר / צילום: איל יצהר

גיל: 47 ● השכלה: תואר ראשון בסוציולוגיה וחינוך מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני בניהול משאבי אנוש מאוניברסיטת תל אביב, בתוכנית מנהלים ● מספר עובדים במימון ישיר, חברת האשראי החוץ-בנקאי: 650

מסלול הקריירה שלי. "תמיד הייתי בעולמות ההדרכה, עוד בתנועת הנוער וכקצינת חינוך בצבא. התפקיד הראשון שלי היה במוקדי השירות בברק 013 ולאחר כמן עבדתי בתחום ההדרכה במרכז לאימונים בעסקים. התחנה הבאה הייתה בדפי זהב כמנהלת הדרכה, ואחרי שלוש שנים מוניתי למנהלת משאבי אנוש חטיבתית של חטיבת המכירות. למימון ישיר הגעתי לאחר לידת הבן שלי, לפני 14 שנה. הגעתי לקדנציה ומצאתי בית ומשמעות. אני נמצאת פה כמעט מהקמת החברה, ותמיד כששואלים אותי אם לא מיציתי, אני אומרת שעבדתי בשלוש חברות: התחלנו כסטארט-אפ, עברנו לחברה בינונית ועכשיו אנחנו חברה של 650 עובדים. התפקיד והחברה מציבים לי אתגרים שונים וחדשים שגורמים לי להרגיש כאילו אני בתחילת התפקיד".

מחסור בעובדים. "60% מהעובדים הם במוקדים, שיש בהם המון תחרות. אנחנו נמצאים בפתח תקווה, שבה התחרות גדולה מאוד. רק אצלנו בבניין יושבים ביטוח ישיר, שטראוס, פלאפון, כלל. מצד אחד יש האתגרים של החבר'ה הצעירים ומצד שני האתגרים של חבר'ה אקדמאים עם ניסיון וידע בעולם הפיננסי, ושם יש תחרות קשה על הטאלנטים. אנחנו עובדים על שיפור הנראות ברשתות החברתיות. מעטפת השכר היא מאוד הוגנת אבל השוק קצת משתולל ויש מקומות שעשינו התאמות. הוספנו גם מענקי התמדה".

חבר מביא חבר. "50% מהגיוסים הם דרך חבר מביא חבר: על משרה טכנולוגית אנחנו משלמים בין 4,000 שקל ל-8,000 שקל, והממוצע הוא סביב 2,500 שקל".

משמעות בעבודה. "יש לנו מיזם של תחנת רדיו אמיתית שמשדרת 24/7. היא הוקמה ביוזמה של מנהלים ומנוהלת על ידי עובדים מהחברה. כל אחד יכול יום בשבוע לשדר תוכנית מקצועית - הרבה מוזיקה טובה, תכנים אישיים ותכנים של החברה. פעם בשבוע יש תוכנית 'ישיר שלנו' שבה עובדת ממליצה על דברים לעשות בסוף השבוע או הורים שלמדו הורות או הנחיית קבוצות מגישים פינה, או לחלופין עובדת שהקליטה פודקאסט על עולם העבודה העתידי. אנחנו מאפשרים לעובדים שלנו להגשים את עצמם הרבה דרך הקהילה. יש לנו שיתופי פעולה בעבודה עם ניצולי שואה, לדוגמה עשינו לקראת פסח ארוחה ושירה בציבור לעמותת 'עמך'. יש לנו שיתוף פעולה עם עמותת make a wish להגשמת חלומות של ילדים חולים. אם אני עובד בתפעול ואני מנהל פרויקט להגשמת חלום של ילד חולה ובסוף אני מגשים את המשאלה שלו, תחושת הערך שלי עולה. אנחנו מוציאים בכל שנה מסע לפולין ולעובד שמתנדב עם ניצולי שואה מסבסדים את המסע. לשאר העובדים מסבסדים את ימי העבודה".

מו"מ על שכר. "יש בקשות שכר שלא רלוונטיות לניסיון. לעתים אנשים מנהלים איתך מו"מ ואתה מבין שזה קלף מיקוח למקום העבודה הנוכחי. היום הם ממש באים עם החוזה למעסיק הקיים ואומרים לו תראה מה קיבלתי. אנחנו לומדים לאט לאט לזהות את זה, לפי המוכנות של המועמד להתאמץ. מי שלא מתכוון לעזוב לא ישקיע זמן בלהגיע לעוד ראיון ועוד ראיון. אם אתה מבין שהתנאים זה הדבר הרלוונטי היחיד, אתה מבין שהוא יצא לסיור שווקים. אנחנו מחפשים אנשים שרוצים לרוץ אצלנו בטווח הארוך".

מבחנים וראיונות. "את הראיונות הראשונים אנחנו עושים בזום כדי לא להריץ את המועמדים וגם יש מבחנים שאפשר לעשות מהבית. אנחנו משתדלים לאפשר למועמדים להגיע פעם אחת לכמה ראיונות במקום שיגיעו כמה פעמים, ומשתדלים לסגור במקום ולחתום על חוזה, או לפחות להוציא את המועמד עם חוזה הביתה".

מחוברות. "אנחנו רואים את התפקיד שלנו לטפל בכל האספקטים בחיים. ישנו צוות סיוע כלכלי, ייעוץ פסיכולוגי או עובדת סוציאלית וליווי מלגות לעובדים. ותמיד עובדים יחזירו דרך התנדבות בקהילה על חשבון שעות העבודה. למרות היותנו 650 עובדים, אני פוגשת לשיחת היכרות כל עובד שנכנס לחברה. המנכ"ל ערן וולף ואני עושים כל חודשיים שולחנות עגולים עם מנהלים ועובדים ויש לנו אחת לרבעון כנס של כל החברה, שנערך שלוש פעמים כדי שערן יוכל לראות את כל העובדים".

עבודה היברידית. "אנחנו עובדים בין יום ליומיים מהבית. עבודה של יום בשבוע לא פוגעת במחוברות של העובדים אבל שלושה ימים כן".

שימור עובדים. "תמיד יש עובדים שלא בהכרח נצליח לשמר. לפעמים מצליחים דרך שכר, לפעמים דרך קורס מקצועי. עולם ההסמכות וההכשרות מאוד מהותי בתחום הטכנולוגי. יש לנו דיון שכר שנתי ועובדים יודעים שיש להם למה לחכות.

"עם זאת, יש כאלה שלא אצליח לשמר ואני חיה עם זה בשלום. מי שמחפש להיות בארגון של מוצר או להגיע לעבודה עם קורקינט, אני לא מתחרה עליו. אבל מי שמחפש טכנולוגיה בעולם הפיננסי, אנחנו עומדים בקדמת הטכנולוגיה. אני אמנם לא יכולה להתמודד עם גוגל ופייסבוק, אבל יכולה לתת קריירה מצוינת. גם התחום הפיננסי משחק תפקיד. העובדים מגיעים אלינו בין היתר בגלל הרצון לדעת יותר והם לומדים מה זה הלוואה וריביות וקרן ולוח שפיצר. הם מקבלים את זה אצלנו והולכים לענף הבנקאות".

להוציא מהלקסיקון. "כל הסיפור סביב ההייטקס וההחצנה של עולם ההטבות עושים נזק לארגונים. צריך להתעסק במהות של מה הארגון עושה, לא רק אם הבאתי את נינט טייב, זה יעזור להכניס את השפיות לתוך עולם העבודה. גם אני מספרת לעובד שאני מוציאה אותו לנופש, אבל זה לא השיח המרכזי שלי איתו".

על השולחן: "יש מאחוריי שידה עם הרבה תמונות של הילדים ויש פה הרבה תעודות הוקרה שקיבלנו על עבודה בקהילה".