הצוללת | פודקאסט

"לחצנו יד, סיכמנו על מחיר, וכמה שעות אחר כך הוא כבר זינק": כך נראית מצוקת שוכרי הדירות בישראל

קרן ודני חיפשו לשכור דירת 4 חדרים ברמת השרון, גילו שהמחיר זינק בתוך חודשים ספורים, והרימו ידיים; שחר משלם על דירה שכורה בהוד השרון 1,000 שקל יותר מהדיירים הקודמים ול' מעידה: "אנחנו העניים החדשים" • מחירי השכירות זינקו בערים רבות בישראל בעשרות אחוזים בתוך שנה בלבד. למה זה קרה ומהן ההשלכות? • האזינו 

מחירי השכירות בעליה חדה / איור: גלובס
מחירי השכירות בעליה חדה / איור: גלובס

בשנה החולפת הזכרנו שוב ושוב את מחירי הדיור שעלו בשיעור דו-ספרתי, וסך הכל ב-13% בשנה. אך אלה לא רק מחירי הדיור שעלו, כי אם גם מחירי השכירות, ובשיעורים של עשרות אחוזים בחלק מהמקומות. כך פירסמנו השבוע, על בסיס בדיקות שערכנו באתר Yad2 וחברת WeCheck.

מתחת לאף של מקבלי ההחלטות: מחירי השכירות בעלייה חדה, וזו העיר המובילה 

לא רק בתל אביב נרשם זינוק במחירי השכירות בשנה האחרונה, כי אם גם הרצליה - למשל, בדירות 3 חדרים - עם עלייה של 32%; נתיבות עם עלייה של 28%; וכפר סבא, שם נרשמה עלייה של 15% במחיר. בדירות 4 חדרים, רעננה דווקא מובילה את הטבלה, עם עלייה של 25% במחיר השכירות. שכר דירה ממוצע של דירת 4 חדרים ברעננה היה לפני שנה 5,500 שקל בחודש, וכיום הוא נושק ל-7,000 שקל בחודש. עלייה בשיעור כזה - 25% - נרשמה גם בשכר הדירה של דירות 4 חדרים בתל-אביב.

בפרק של השבוע בפודקאסט "הצוללת של גלובס" הסברנו מהן הסיבות לזינוק הזה והבאנו את סיפוריהם של שוכרים מערים שונות בישראל, שחווים על בשרם את הזינוק במחירים.

קרן ודני מרמת השרון: "פשוט הרמנו ידיים"

קרן ודני (שמות בדויים), בני 35 מרמת השרון, הם הורים לשלושה ילדים בני שבע, ארבע וחצי ושנה. מזה 4 שנים הם מתגוררים בדירת שלושה חדרים בעיר, אך מאז שנולדה בתם התינוקת הם חיפשו להתרחב לדירת ארבעה חדרים. "כבר חצי שנה אנחנו בחיפושים יום-יומיים, דירה אחר דירה, refresh אחרי refresh. אפילו השקנו קמפיין חברים בפייסבוק. אנחנו רואים כמה דירות בשבוע, מזנקים על כל פרסום שרק עולה", הם מספרים. "כשמגיעים למקום, זו ממש מלחמה. אנו עומדים בתור עם עוד 20-30 מתעניינים. לכן אם אנחנו מגיעים ראשונים, אנחנו לוחצים יד וסוגרים במקום. הבעיה היא שכמה שעות אחר כך אנחנו מגלים שהמחיר עלה, כי הבאים אחרינו כבר הציעו יותר. דירות שראינו רק לפני שנה ב-5,500 שקל בחודש כיום מוצעות ב-6,000-7,000 שקל בחודש. דירה בבניין שלנו שהוצעה לפני לפני שלושה חודשים ב-8,000 שקל בחודש, כיום מוצעת ב-12,000 אלף שקל. השוק בטירוף והביקושים לא נורמאליים".

בת זוגו, קרן, מספרת על מסכת של ייסורים בחיפושי דירה, שהסתיימו בכך שהרימו ידיים. "אנחנו גרים חמש נפשות בדירת שלושה חדרים, וזה מה שיש כרגע. אחרי שהתחלנו לדבר ברצינות על שכר דירה של 10,000 שקל בחודש, תפסנו את עצמנו ואמרנו שזה פשוט מוגזם. הבנו שמשהו פה לא תקין".

מה חוויתם לאורך הדרך?
"נאמר לנו שמעדיפים זוגות בלי ילדים והיו אפילו בעלי דירה שביקשו מאתנו שנשפץ את המקום על חשבוננו בעלות של אלפי שקלים, כתנאי לכניסה. אחרים ביקשו מאתנו שנגדל את החתול שלהם.

"היה בעל דירה שביקש מאתנו ביטחונות במזומן בגובה של 30 אלף שקל. הוא ביקש שאתן לו ביד את הסכום בשטרות. ממש שיטות מהעולם התחתון. לפני כחודש לחצנו יד על דירה אחר הצהריים - דירת 4 חדרים נחמדה, לא משופצת, בעלות של 8,500 שקל בחודש. למחרת גילינו שהמחיר עלה ל-9,500 שקל. בעלת הדירה אמרה לי בטלפון: 'אם את מוכנה במחיר הזה, הדירה שלך'. זו דירה לא חדשה, לא משופצת, ללא מרפסת וללא מחסן.

"בשורה התחתונה", אומרת קרן, "אנחנו מאוד מתוסכלים מהמצב, ומרגישים מיואשים וחנוקים. אנו מכניסים יחד יותר מ-20 אלף שקל בחודש. עובדים קשה ובעבודות טובות, ולא מצליחים לעבור לדירה מעט יותר גדולה בשכונה שבה אנחנו גרים כיום".

שקלתם לצאת מרמת השרון?
"בהחלט, וגילינו שגם בערים שסובבות אותנו - הרצליה, כפר סבא ורעננה - המצב גם כן קשה ולא נרוויח הרבה מלעבור לשם. המשפחה גרה לידנו, העבודות שלנו קרובות, ולכן לא משתלם לנו לזוז. שקלנו אפילו לעבור רחוק יותר, לצפון הארץ, אבל העבודה שלנו פה וזה מה שהכריע את הכף".

 "אנחנו העניים החדשים"

ל' מתגוררת זה שבע שנים בשכירו בשכונת פלורנטין בתל אביב, ומשלמת כ-6,000 שקל בחודש. באחרונה התבשרה ששכר הדירה יקפוץ ב-1,000 שקל. בגלל חוסר האונים שבו היא שרויה, היא מכנה את עצמה "העניים החדשים". "וכל זה כי אין לנו דירה משלנו", היא אומרת. "אנחנו נתונים לכוחות השוק. בעל הדירה עצמו לאדם הגון, אבל יש לו כמה דירות, הוא פנסיונר, לכל הילדים שלו יש בתים. אני לא בטוחה שנוכל להישאר בתל אביב. זה מבאס. אומרים לנו, 'אז תצאו מתל אביב', אבל בבת ים וביפו גם המחירים עלו. כרגע יש לנו אוטו ישן אחד, ואם נצטרך לצאת מהעיר נצטרך לשנות לגמרי את אורח החיים שלנו. והכול מתייקר. גם המזון, גם התחבורה. אני מוצאת את עצמי מחשבת חישובים שלא חישבתי קודם. זה ברמה של מפחיד. שלא נגיע לרמה של מדינה של עולם שלישי".

לדברי ש', "בעל הבית שלח לנו הודעה שבעוד שלושה חודשים כשייגמר החוזה הוא מעלה את שכר הדירה ל-7,000 שקל, ושאל אם נרצה להישאר בתנאים האלה. פשוט רתחתי מכעס. איך אתה עושה את זה אחרי שבע שנים של אפס בעיות, ואנחנו משפחה? זו קורת גג, זו לא ארוחה במסעדה. אתה יכול גם לבחור לא לעשות את זה. זו ממש אלימות כלכלית. זה ניצול של חוסר האונים שלנו. הוא יודע שאין לנו דירה משלנו. אנחנו גרים בפלורנטין 15 שנה והילדים במערכת החינוך כאן ולאן נעבור? בסוף ממש במקרה התפנתה בשכונה דירה של חברה שהיא בעלת הדירה ועברנו אליה".

"היה עדיף לקחת משכנתה"

שחר בן 46, נשוי ואב לשני מתבגרים, מתגורר זה 14 שנה ביחידת דיור בהוד השרון שבה שלושה חדרים, ומשלם 4,000 שקל בחודש. בעלת הדירה שלו ביקשה באחרונה לחזור ולהתגורר ביחידה, בגלל קשיים שחוותה בעצמה בתחום המגורים בשכירות. גם בהוד השרון חיפושי הדירות היו כלל לא פשוטים והתנהלו בעיקר מול מתווכים שלדבריו, "השתלטו על כל הדירות. אין כבר דירות שאפשר למצוא שאינן מוצעות דרך מתווך".

רק אחרי מאמצים רבים הצליח למצוא דירת 4 חדרים בעיר בשכר דירה של 6,700 שקל בחודש, כאשר המשפחה שגרה בדירה לפניו שילמה אלף שקל פחות: בסביבות 5,700 שקל בחודש. לדבריו, "זה קשה מאוד להיות היום שוכר דירה בישראל, בטח כעת כשזה שוק של משכירים ולא של שוכרים. אני אף פעם לא מרגיש בטוח, אלא תמיד מרגיש זמני. אלה חיים של סטרס תמידי. יש לי חברים שגרים בחו"ל ושם השכירות מפוקחת ומסודרת. הם יכולים להסתכל לטווח ארוך. בדיעבד, לשלם משכנתה זה פחות מפחיד מאשר לחיות בשכירות כל החיים, כי כשהריבית עולה, המשכנתה תעלה בכמה מאות שקלים. אני צריך להגדיל את ההוצאות שלי לא ב-0.4% (העלייה בגובה הריבית), אלא ב-40%".