המתיחות בדרום הארץ אינה עניין חדש לצערנו, אולם בכל פעם מחדש היא מעלה שאלות וספקות בנוגע להתנהלות בשוק העבודה. הממונה הראשית על יחסי עבודה בזרוע עבודה, עו"ד רבקה ורבנר, עושה סדר בדברים ועונה על השאלות העיקריות בנושא דיני העבודה בתקופה מתוחה ביטחונית - למי אם בכלל מגיע פיצוי? מה יעשו הורים לילדים שביטול המסגרות מונע מהם להגיע למקומות העבודה? מי מחויבים להגיע לעבודה?
ראשית, עו"ד ורבנר מדגישה כי ההגעה למקומות העבודה תהיה בהתאם להנחיות פיקוד העורף לפי אזור המגורים. התשובות מתבססות על הסכמים, כפי שנקבעו בעבר, בסמוך לסיום תקופות החירום והוראות חוק הגנה על עובדים בשעת חירום.
האם עובדים הנעדרים ממקומות העבודה בשל מבצע "עלות השחר", זכאים וזכאיות לפיצוי?
"הנושא נבחן ומוכרע בדיעבד", מסבירה עו"ד ורבנר. לדבריה יש דוגמאות למקרים בהם זכו העובדים לפיצוי באירועים דומים, למשל בהסכמים והסדרים שגובשו בתקופות לחימה בעבר נקבע כי תושבי יישובים שהיו באזור המוכרז רלוונטי מהרצועה יהיו זכאים לפיצוי.
עו"ד שירה להט, שותפה מובילה בתחום דיני העבודה במשרד יגאל ארנון - תדמור לוי, מוסיפה, כי "הזכאות של העובדים לפיצוי תלויה בסיבת אי ההגעה לעבודה. עובדים שגרים במקומות בהם פיקוד העורף אסר על יציאה מהבית, או שמקום העבודה שלהם לא פעל כי הוא לא עמד בדרישת פיקוד העורף, יהיו כנראה זכאים לפיצוי. אבל עובדים שלא יגיעו לעבודה כי חששו לצאת מהבית, או פחדו להגיע למקום העבודה שנמצא באזור מסוכן יותר אבל פועל לפי הנחיות פיקוד העורף - כנראה לא יהיו זכאים לפיצוי".
עו''ד שירה להט / צילום: יורם רשף
למי יש לפנות לקבלת הפיצוי?
"הפיצוי עבור היעדרות בעתות לחימה ניתן למעסיקים ולא ישירות לעובדים. על המעסיקים לשלם שכר לעובדים כאילו עבדו כרגיל. פיצוי המעסיקים על תשלום השכר יתקבל (בכפוף להסכמות), בעקבות תביעות שיגישו לאוצר, כפי שנקבע בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) נזק מלחמה ונזק עקיף (הוראת שעה) התשס"ט 2009".
עו"ד להט מציינת גם כי הפיצוי בדרך כלל נקבע לאחר סיום המבצע, ומדגישה כי "עד שיוסדר מנגנון הפיצוי, במסגרת השכר הנוכחי, אם העובד לא הגיע לעבודה, המעסיק אינו מחויב לשלם לו שכר, והוא יכול להעביר לעובד את הפיצוי רק אם וכאשר יקבל אותו מהמדינה. יחד עם זאת, כדאי למעסיקים לנסות ולהתחשב בעובדים, ואם נראה כי יהיה מדובר בתקופת היעדרות ארוכה, לחשוב על הסדרים שיקטינו את הפגיעה בעובדים, כמו למשל תשלום מקדמה".
האם ההכרח להישאר עם ילדים בבית בשל סגירת מוסדות הלימוד עקב המצב הביטחוני, מספיק כדי לקבל פיצוי?
"עובדים שנאלצו להישאר בבית ולשמור על ילדיהם בעקבות הודעות פיקוד העורף קיבלו בעבר פיצוי על כך. בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, מדובר בעובדים שנותרו בבית עם ילדיהם (זאת עד גיל 14) בשל סגירת מוסדות חינוך בהוראת פיקוד העורף. עם זאת, הפיצוי ניתן להורים לילדים עד 14".
אם מקום העבודה עובד כרגיל אך העובדים חוששים להגיע לעבודה. האם יהיו זכאים לשכר?
הדבר תלוי בהסכמים קיבוציים בעקבות אירועים ביטחוניים ובהם קביעת פיקוד העורף כי מדובר במקום עבודה שאינו מוגן. "אם לפי הנחיות פיקוד העורף נקבע כי באזור שבו העובדים מועסקים צריך להישאר במרחב מוגן ולא לצאת לעבודה, אז ככל הנראה, עפ"י תקדימי עבר, יהיו זכאים לתשלום שכר. אם מקום העבודה נמצא מחוץ לטווח הסכנה, והעובדים לא הגיעו לעבודה, אז לא יהיו זכאים לשכר", מציינת עו"ד ורבנר.
מה דינם של עובדים שאינם מגיע לעבודה במפעל שהוכרז כחיוני?
אי הגעה לעבודה במפעל חיוני, שהוכרז על ידי פיקוד העורף, מהווה לכאורה עבירה פלילית. העובדים לא יהיו זכאים לשכרם.
האם ניתן לפטר עובדים שאינם מגיעים לעבודה במפעל שאינו ממוגן?
לא. חל איסור לפטר עובדים שהוראות כוחות הביטחון אוסרות עליהם להגיע למקום העבודה. אם מקום העבודה אינו ממוגן, והוראות פיקוד העורף אוסרות לעבוד בו - אין תוקף לפיטורים, ועובדים שפוטרו יכולים לדרוש מהמעסיק לקלוט אותם בחזרה.
האם מותר לפטר עובדים שקיבל צו 8?
לא. על פי החוק, אסור למעסיקים לפטר עובדים שנקראו לשירות מילואים במהלך השירות ובמשך 30 יום לאחריו.
האם מעסיקים מחויבים לשלם שכר לעובדים שבוחרים שלא להגיע לעבודה בשל המצב?
"החוק אינו מחייב מעסיקים לשלם שכר לעובדים שבחרו שלא להגיע לעבודה במצב חירום, ועל כן ההנחיה היא להגיע לעבודה, אלא אם כן מדובר במקומות שבהם נאסרה העבודה, לפי ההנחיות.
עו"ד להט: "בהקשר הזה, צריך להזכיר כי מצופה ממעסיקים לנהוג בתום לב ובהתחשבות במסגרת יחסי העבודה. המצב קצת דומה למה שחווינו בתקופת הקורונה. במקומות בהם ניתן לאפשר לעובדים לעבוד מהבית מבלי שהדבר פוגע בעבודה, מצופה ממעסיקים לאפשר זאת. באופן דומה, עובדים שיבקשו לנצל חופש, ובהנחה שיש להם יתרת חופשה צבורה, מצופה מהמעסיקים לגלות גמישות ולאשר זאת, גם אם מדובר בהתרעה קצרה מצד העובד".
מה קורה במפעל ממוגן שבו העובדים בוחרים שלא להגיע?
עובדים מוגנים מפיטורים רק אם הוראות פיקוד העורף אוסרות עליהם להגיע למקום העבודה. אם על פי פיקוד העורף המפעל נחשב מוגן - אי הגעה למקום העבודה היא על אחריות העובדים.
עוד מסרה עו"ד ורבנר, כי הממשלה תפעל בהתאם להתפתחויות למתן מענה הולם לעובדים ולמעסיקים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.