משקיעי מניות המם חזרו, או לפחות ככה זה נראה

המשקיעים הקטנים חזרו בשבועיים האחרונים למצב-רוח שורי והחלו לגרוף מניות, בין היתר חביבות הפורומים Bed, Bath & Beyond ו־AMC, שזינקו בקרוב ל-70% מתחילת אוגוסט • אבל בינתיים לפחות, זה עדיין רחוק מהטירוף של 2021

חנות Bed, Bath & Beyond באילינוי. המניה בדרך לחודש הטוב ביותר שלה / צילום: Associated Press, Nam Y. Huh
חנות Bed, Bath & Beyond באילינוי. המניה בדרך לחודש הטוב ביותר שלה / צילום: Associated Press, Nam Y. Huh

לאחר שהסתתרו במשך המכירות הגדולות הגרועות ביותר של השנה, חוזרים כעת המשקיעים הפרטיים לשוק המניות - אבל עדיין לא ניתן לכנות זאת קאמבק.

בשבועיים האחרונים הגבירו המשקיעים הקטנים את רכישות המניות ואופציות הרכש השוריות, ועזרו להזניק לשמיים מניות מם, כמו Bed, Bath & Beyond  ו־AMC . עד כה באוגוסט רשמו שתי המניות עליות של 68% לפחות, מה שמציב את Bed, Bath & Beyond בדרך לחודש הטוב ביותר בהיסטוריה שלה.

ההתלהבות לא הייתה מוגבלת רק למניות מם. מוקדם יותר החודש, רכישות אופציות רכש שוריות של משקיעים קטנים זינקו לרמה הגבוהה ביותר מאז אפריל. על פי TopStonks, גם כמות התגובות בפורום WallStreetBets ברדיט עלתה, פורום פופולרי בקרב סוחרים חובבים.

בחישוב נטו החודש, רכשו משקיעים פרטיים מניות אמריקאיות וקרנות סל ב-1.35 מיליארד דולר ביום בממוצע, על פי נתוני Vanda Research, המעודכנים עד יום חמישי. קצב הרכישות צפוי לפי זה להגיע לממוצע הגבוה ביותר מאז ינואר, החודש שבו השוק השורי הזה הגיע לשיא.

מזכיר את הלהט של 2021, אבל שונה

ההמולה מזכירה את הלהט הספקולטיבי שנחת על השווקים ב־2020 ו־2021, כשמיליוני אמריקאים נדלקו על מסחר במניות, אופציות ומטבעות קריפטו. כשהיו תקועים בבתים וקיבלו כסף רב בצ'קים של סיוע, התאגדו סוחרים טירונים בפורומים באינטרנט, ודחפו כלפי מעלה מניות שהיו אהובות עליהם. מעטים הרוויחו מזה בענק, אחרים הפסידו המון.

החודש הזה שונה. דבר ראשון, הפעילות של משקיעים פרטיים עדיין לא קרובה לשיאים שנרשמו בשנה שעברה. חששות לגבי האינפלציה הגבוהה זה עשורים, ואפשרות של מיתון עתידי ממשיכים להיות תלויים באוויר, ומבלבלים גם סוחרים מקצועיים וגם חדשים בשאלה לאן ילך שוק המניות מכאן.

פטרישיה סטיידינג, מנהלת משרד בת 59 מקליפורניה, חושבת על פרישתה בעתיד, וחוששת מכך שהאינפלציה תאכל את חסכונותיה.

סטיידינג קנתה מניות מם כמו AMC ו־fuboTV בשנה שעברה. השנה, כשהשוק פנה לירידות, עשתה הפסקה ממסחר פעיל. המקום הטוב ביותר למזומנים העודפים שלה? חשבון הפרישה שלה, כך חשבה.

היום, היא מוכנה להתחיל שוב להוסיף לפוזיציות שלה בחשבון E*Trade שאותו היא מנהלת בעצמה, והיא מחפשת מניות חבוטות שיכולות לצמוח אם צרכנים ימשיכו להוציא כסף. היא שוקלת קנייה של מניות בחברת אוניות השיט קרניבל , וכן כמה מניות של חברות תעופה. סטיידינג אומרת ש"נראה כי יש מעט יותר יציבות בשוק".

שינוי נוסף לעומת 2020 ו־2021: למרות הראלי האחרון, השווקים עדיין נמוכים מתחילת השנה, ומונעים ממשקיעים רבים לשפוך כסף באופן דומה למה שעשו בשנה העברה. על הנייר, ההפסד של המשקיע הפרטי הממוצע בחשבון ההשקעות השנה המגיע ל־21%, על פי הערכות Vanda Research מיום חמישי. מדד S&P 500  ירד ב־10% בינתיים השנה.

מעבר לכך, חלק מהראלי האחרון בהשקעות ספקולטיביות כבר התמסמס. תעודות פיקדון אמריקאיות ב־AMTD Digital, חברת פינטק אסייתית ולא במיוחד מוכרת, שנהפכה לסנסציה בקרב משקיעים יומיים, ננעלו ביום שישי במחיר של כ־192 דולר, לאחר שרק שבועיים קודם לכן הגיעו לשיא של 1,679 דולר למניה.

גורמים נוספים שמושכים את המשקיעים בחזרה

ועדיין, אומרים אנליסטים, יש גורמים נוספים המושכים משקיעים בחזרה. פיצולי מניות בחברות כמו אמזון וגיימסטופ הוזילו למשקיעים קטנים רכישה של מניות פופולריות. מחירים נמוכים יותר בכל השוק עודדו אנשים רבים לקנות בשפל (buy the dip).

הגורמים האלה עזרו להניח את היסודות לעניין שמראים המשקיעים לאחרונה במניות ספקולטיביות, כך אומרים אנליסטים. ובעוד שכמה סוחרים קטנים נהנו מההחייאה בעת האחרונה של מניות מם, אחרים מתמקדים באסטרטגיות בניית הון שהם מאמינים שיחזיקו מעמד זמן ארוך יותר.

אריאן אדלי, בן 18, שהחל ללמוד במכללה בהולנד, התעסק פה ושם במניות מם שנה שעברה, והוא עדיין מזרים כסף למניות צמיחה ומטבעות קריפטו. אבל לאחרונה הוא מתמקד גם ברכישת מניות דיבידנד שמחיריהן צנחו השנה - אפילו שזו לא אסטרטגיית השקעה אופנתית בקרב סוחרים צעירים. "זו הזדמנות טובה מאוד לבנות זרם הכנסה פסיבי", אמר אדלי.

אומנם, אנליסטים אומרים שהרבה מהראלי האחרון של השוק - מדד S&P 500 עלה ב־17% מאז השפל ב־16 ביוני - הונע על ידי משקיעים מקצועיים. חלקם נפטרו במהירות מהימורים דוביים. מנהלי כספים אחרים עורכים שינויים בתיקים, ומוסיפים אופציות לונג כדי להרוויח מהקאמבק לאחרונה במניות הצמיחה.

ג'ייסון גופפרט, נשיא Sundia Capital Research, אמר שגישה יותר שקולה מצד חלק מהמשקיעים הפרטיים יכולה לבשר טובות לעוצמת הריבאונד המתמשך בשוק המניות, וציין שהסנטימנט הנלהב של משקיעים פרטיים שימש לעתים קרובות כסימן לכך שראלי נמשך זמן ארוך מדי.

"זה דבר טוב וחיובי לראות אנשים חוזרים לשוק, וזה הולך להניע את המחירים כלפי מעלה", אמר גופפרט. "אנחנו פשוט לא רוצים לראות את זה יוצא משליטה".