מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח • חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה • עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  • ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout
ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

החדשנות הביטחונית הישראלית, בשילוב הבינה המלאכותית, ממשיכה לרתק את התעשייה העולמית. בד בבד, התחום תופס מקום בלתי־מבוטל בתוכניות ארוכות־הטווח של ארה"ב, שלצד זאת, סגרה עסקה נאה בתחום הפצת המידע עם ערב הסעודית. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?
ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני
האם זה מה שיעצור את הנשק האיראני?  

מסירה ראשונה למערכת "חייל רפאים" הישראלית

לגלובס נודע כי חברת עין שלישית  הציבורית ביצעה מסירה ראשונה של מערכת הדגל שלה ללקוח, שמיועדת להוות כלי סיוע לכוחות קרקעיים לניטור ולגילוי אויב בלוחמת שטח פתוח. הפיתוח, שמכונה "חייל רפאים", מבוסס על רחפן זעיר בעל מצלמות בעלות יכולת סריקה אלקטרואופטית, פרי פיתוחה של החברה, שמופעל ללא שימוש בידיים.

בעת פעילות מבצעית, נשלף הרחפן באמצעות פקודה קולית ומנטר את השטח עבור הכוח הלוחם, זאת בעוד שהוא מתקשר עם המפעיל באמצעות פקודות קוליות מבוססות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות. הכלי, בו התנסו גם יחידות מבצעיות, מקבל פקודות מהמפעיל ונותן אינדיקציות על אודות תנועות חשודות של בני אדם או כלי רכב, שעשויות לסכן את הכוח המתמרן.

אדם מפעיל את מערכת ''חייל רפאים'' / צילום: יח''צ
 אדם מפעיל את מערכת ''חייל רפאים'' / צילום: יח''צ

חייל הרפאים, בדומה לכלי ניטור ייחודיים נוספים של עין שלישית לאיתור רחפנים וכט"במים, ישווק בארה"ב, באמצעות חברה מובילה בתיווך עסקאות בתחום הביטחוני. בתחילת מלחמת "חרבות ברזל", הודיעה חברת עין שלישית על עסקה משמעותית ראשונה של מערכות החברה לשימוש צה"ל על סך של 15 מיליון שקל, וכעבור כמה חודשים, דווח על הזמנת המשך של 6 מיליון שקל נוספים.

חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה

ספינות הצי האמריקאיות שמוצבת במזרח הים התיכון, USS ארלי ברק ו־USS קרני, ביצעו 7-4 יירוטים מבצעיים ראשונים של טילים בליסטים באמצעות טילי SM-3 שמשוגרים ממערכת אגיס (Aegis), במתקפת האיראנית נגד ישראל. כך מדווח באתר USNI.

הספינות ארלי ברק וקרני נושאות חוץ מאגיס גם את המכ"מ Spy-1D שמסייע במסגרת פעילות ההגנה האווירית. בדומה לחץ 3, SM-3 מבצע את היירוט מחוץ לאטמוספירה. סביב התחרות העסקית בין שתי המערכות הללו יש הרבה עניין משום שזו האמריקאית שייכת לצי. בעבר בחנו להתאים אותה לפלטפורמה יבשתית עבור ישראל, אבל בסוף החליטו בירושלים ללכת עם חץ 3 עד הסוף.

אמנם טרם פורסם באילו טילים בליסטיים השתמשו בדיוק האיראנים, אבל לפי המומחה כריס קרלסון שאיתו שוחחו בסוכנות USNI, עצם השימוש ב־SM-3 מצביע כי משטר האייתוללות שיגר טילים בליסטיים לטווח בינוני של כ־2,900 ק"מ.

עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל

עשות אשקלון , שנמצאת בשליטת קרן פימי (85%), הודיעה היום (ה') על רכישת 100% מחברת אי.די.סי בתמורה משולבת של 40 מיליון שקל במזומן ומניות עשות בהיקף 1%. 

החברה הרוכשת נחשבת לאחת המובילות בייצור מערכות הנעה, ממסרות ומכלולים מורכבים וייחודיים לכלי רכב משוריינים כמו מרכבה ונמ"ר. נוסף על כך, עשות, שנוסדה בשנת 1967 ומעסיקה כיום כ־440 עובדים בישראל ובארה"ב, מספקת לחברות ענק בינלאומיות בתחומי התעופה הצבאית והאזרחית חלקים ורכיבים קריטיים הכוללים חלקים נעים וגלים סובבים מרכזיים למנועי סילון, וכן מוצרים ושירותים נוספים. בשנת 2011 הרחיבה עשות את פעילותה בשוק האמריקאי לאחר שרכשה חברת ייצור מערכות גלגלי שיניים ורכיבים מתקדמים, רליאנס גיר, שמפעלה נמצא באילינוי.

אי.די.סי פועלת בשני תחומי פעילות. בתחום הצבאי, היא מספקת ללקוחותיה ובראשם משרד הביטחון, מגוון מערכות שכוללות רכיבים קריטיים לטנקי מרכבה ונמ"ר. בתחום הפעילות האזרחי, מספקת אי.די.סי ללקוח מרכזי, מוצרים המשמשים אותו בייצור סמיקונדקטורים. ההכנסות והרווח התפעולי של אי.די.סי בשנת 2023 עמדו על כ־48 מיליון שקל וכ־17 מיליון שקל בהתאמה.

עסקת המיליונים האמריקאית־סעודית

מזכירות המדינה האמריקאית אישרה מכירה אפשרית של מערכות הפצת מידע רב־תכליתיות וציוד נלווה לערב הסעודית, תמורת כ־101.1 מיליון דולר. ריאד ביקשה 63 מערכות מסוג זה, ונראה כי כעת העסקה תתקדם הלאה.

מערכת MIDS-LVT בה עסקינן מספקת תקשורת נתונים דיגיטלית וקולית מאובטחת, בעלת קיבולת גבוהה, ועמידה לחסימות עבור פלטפורמות אוויר, ים ויבשה. העסקה גם כוללת אספקת מכשירי רדיו טקטיים מדגם TacNet. הקבלן הראשי של העסקה ייקבע בהליך תחרותי.

"המכירה תשפר את יכולות האיסוף של ערב הסעודית להתמודדות עם איומיים אזוריים עכשוויים ועתידיים", מסרה הסוכנות לשיתוף פעולה ביטחוני. "המכירה תחזק את הגנת המולדת שלהם, ותשפר את יכולת הפעולה המשותפת עם מערכות שמפעילים הכוחות האמריקאיים ושותפים נוספים באזור המפרץ".

ארה"ב הולכת על מטוסי קרב מבוססי AI

חיל האוויר האמריקאי מתכוון לפתח טייסות שימנו יותר מאלף מטוסי קרב בלתי־מאוישים מבוססי בינה מלאכותית. מזכיר חיל האוויר האמריקאי, פרנק קנדל, סיפר לסנאטורים במסגרת דיון תקציב לשנת 2025, כי הוא מתכוון לנכוח בעצמו בתא טייס של אחד ממטוסי ה- F-16 שהפכו למל"טים, במטרה לבחון את היכולות בעצמו.

מעבר לחיסכון בכוח אדם, קנדל סיפר כי פיתוח מטוסים מבוססי AI זול משמעותית מאשר כאלו שמיועדים לשאת טייסים. לפי הערכות, מחיר מטוס קרב שכזה יעמוד על רבע עד שליש ממחיר F-35 שגרתי, שמחירו מוערך בכ־20 מיליון דולר. לפי שעה, קנדל ואנשיו עדיין בוחנים את התהליך על בסיס מטוס F-16 שהוסב לבלתי־מאויש.