עיריית ת"א נערכת בימים אלה לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות, בסך של חצי מיליארד שקל - כך נודע לגלובס. בין היתר, הקיצוצים יכללו שורת התייקרויות בשירותים לציבור, כמו חוגים וצהרונים, וכן עלייה במחירי החניונים העירוניים וביטול אירועי תרבות. לפי הערכות, שורת ההתייקרויות תהיה ברובה זמנית.
● בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב
● בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב
הקיצוץ יתבצע כתוצאה מהגידול בהוצאות בעקבות המלחמה, ההתייקרויות במשק, וכן בעקבות שתי פסיקות של בית המשפט בשנה שעברה בכל הנוגע להיטלי ההשבחה. פסיקות אלו שמטו את הקרקע תחת הפרקטיקה שהעירייה נהגה בה - לגבות היטלי השבחה על מכירת דירות בבניינים שעברו התחדשות עירונית. בעירייה טענו לאחר הפסיקה כי מדובר ב"פגיעה אנושה" בתקציב העירוני.
נוסף לכך, קרן הארנונה שיזמה הממשלה בשנה האחרונה - ונועדה להסיט חלק מהכנסות הארנונה מהרשויות המקומיות לעידוד בנייה למגורים - תפגע בהכנסות העירייה. בתל אביב גם נערכים לכך שהממשלה תטיל גזירות שונות על הרשויות המקומיות, כתוצאה מהמשבר הכלכלי.
עלייה של 15%־40% במחירי שירותי הפנאי
הקיצוצים הצפויים בתל אביב יכללו התייעלות בכל יחידות העירייה - כשעובדי העירייה יוגבלו בשעות העבודה הנוספות. גם השירותים לציבור יעברו שינויים דרמטיים: מחירים בתחום הפנאי, כמו חוגים, מתנ"סים וקאנטרי, יעלו בשיעור של 15%־40%. גם מחירי הצהרונים יעלו.
הפסיקות בנושא היטלי ההשבחה שסיבכו את עיריית תל אביב | אריק מירובסקי
האם גישה אופטימית יתר על המידה מצד עיריית תל אביב, בנוגע ליכולתה לגבות היטלי השבחה מבעלי נכסים במתחמי העיר הלבנה ורבעים 3 ו־4 (במרכז העיר, אזור העירייה והאזור שתחום מרחובות בוגרשוב ושאול המלך בדרום, ועד לנחל הירקון בצפון), היא שהקפיצה את הבור התקציבי שאליו נקלעה?
בעירייה היו בטוחים כי בעלי הנכסים בכ־1,000 מבנים שנכללים בתוכנית השימור "העיר הלבנה", יחויבו בתשלומי היטלי השבחה, עקב הכרזתם כמבנים היסטוריים; מנגד, בעלי הנכסים במתחם תבעו מהעירייה פיצויים על ירידת ערך הנכסים, שכן השווי שלהם נפגע, בין היתר עקב מטלות השימור היקרות וחוסר היכולת לבצע על המבנים תמ"א 38 והרחבות.
לפני קצת פחות משנה דחתה ועדת הערר המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב את תביעות שני הצדדים, וכרגע הדברים נדונים בבית המשפט לעניינים מינהליים. הליכי הערעורים יימשכו שנים, כשנכון לעכשיו לעירייה אין זכות לבנות על תקבולים בגין ההיטלים.
בעירייה התעלמו מדעות אנשי המקצוע
בנוגע לרבעים 3 ו־4, ועדת הערר המחוזית קבעה בעבר כי העירייה זכאית לקבל היטלי השבחה, אולם בעקבות ערעור של בעלי נכסים - בית המשפט לעניינים מינהליים ביטל את ההחלטה, והמשמעות היא שגם כאן העירייה אינה יכולה לגבות כרגע היטלי השבחה.
אין מדובר בהחלטות מהפכניות. סביב שתי הסוגיות התנהלו ויכוחים סוערים בקרב אנשי מקצוע (שמאים ועורכי דין בעיקר). הדעה הרווחת הייתה שהתוכניות אינן משביחות, או משביחות בצורה מוגבלת.
לאור זאת, קשה להאמין שבעירייה התעלמו מזאת והאמינו שניתן להתייחס אל הכסף כעובדה מוגמרת. מצד שני לא נראה כי ההסברים שהתקבלו מהעירייה יכולים להסביר את הבור.
מחירים בתחום הפנאי בתל אביב למעשה לא עלו מאז שנת 2019, וב־2021 אף ירדו דרמטית עם השקת תוכנית של העירייה להקלה על התושבים בנושאי יוקר המחיה. כעת צפויים המחירים לחזור לרמתם מלפני היוזמה. הנחות ייעודיות שקיימות לדרום העיר וליפו יישארו על כנן.
מרתון תל אביב / צילום: Reuters, IMAGO/ingo_kutsch
כמו כן, פרויקטי התשתית המתוכננים בעיר יוקפאו בחלקם, אך הליכי התכנון יימשכו. אירועי התרבות בעיר יבוטלו כאמור גם כן, זאת אף לנוכח האווירה הציבורית בשל המלחמה, ובהם לילה לבן, מרתון תל אביב, אופרה בפארק, אירועי יום העצמאות ואירועי הגאווה. נוסף לאלו גם החניונים העירוניים יתייקרו. זאת הן בשל הצורך הכלכלי הקיים והן משיקולי מדיניות שהעירייה מקדמת, ובהם הפחתת התלות ברכב הפרטי וייצור תמריצים לשימוש בחלופות תחבורתיות.
לילה לבן בת''א / צילום: ap, Dan Balilty
גורמים המעורים בתוכנית ההתכנסות הסבירו שההתייקרויות ישאירו את תל אביב ברמת מחירים דומה לרשויות המקומיות בגוש דן, ובחלק מהמקרים השירותים אף יישארו זולים יותר.
ייתכנו קיצוצים ברשויות נוספות?
ב־20 במאי, בעוד כעשרה ימים, יתכנסו חברי מועצת עיריית תל אביב בבניין העירייה כדי להצביע על תקציב מעודכן לשנת 2024 - כשבעירייה צופים כאמור מחסור של חצי מיליארד שקל. בעירייה מסבירים כי תוכנית הקיצוצים היא לא תוצאה של מצוקה או גירעון, אלא נועדה להתמודד עם השלכות המלחמה וההתייקרות במשק.
אם טענה זו נכונה, ייתכן כי נראה קיצוצים נוספים ברשויות אחרות, ובוודאי כאלה שכיסיהן עמוקים פחות מאלו של תל אביב. קיצוצים אלו עשויים כמובן להוביל להתייקרויות השירותים לציבור, ואף לביטול שירותים מסוימים.
לאחרונה קרא שר הפנים משה ארבל (ש"ס) לרשויות המקומיות להעלות את תעריפי הארנונה על מנת שיוכלו לעמוד בהסכמי שכר. כמו כן, מקודמת חקיקה להעלאת תעריף הארנונה לשנת 2024.
עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר צעדי־מנע"
למרות הקיצוצים, תקציב העירייה צפוי לגדול כתוצאה מהדמוגרפיה העירונית ומהוצאות קבועות שגדלות, דוגמת שכר ועוד. בשנה שעברה עמד התקציב על 10.3 מיליארד שקל. ההערכה היא שההתייקרויות יהיו זמניות, אך בחלק מהמקרים יהיו הקיצוצים קבועים - דוגמת ביטול הסעות לבתי ספר ייחודיים ועל־אזוריים.
עיריית תל אביב / צילום: שלומי יוסף
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "נוכח המצב הכלכלי במשק וכנגזרת ישירה של השלכות מלחמת חרבות ברזל, אשר הביא לעליות מחירים ושחיקה בהכנסות העירייה, לצד השלכות נוספות שעשויות לחול על התקציב העירוני כדוגמת פסיקות היטלי ההשבחה, נערכת עיריית תל אביב־יפו להתכנסות תקציבית בכל היחידות העירוניות. הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים כדי לא להביא למצב של גירעון או הסתבכות כלכלית, כאשר בין היתר מתוכננים צמצומים תקציביים ועדכוני תעריפים בתחומים שונים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.