בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה חיובית באירופה; בוול סטריט לא מתקיים מסחר לרגל יום הזיכרון

מדד הנג סנג עלה ב-1.7% • ממשלת סין מקימה קרן השקעות שתתמוך בתעשיית השבבים המקומית • בעלי המניות בטסלה יסרבו כנראה לאשר את חבילת השכר של אלון מאסק • בנק אוף אמריקה: "ההיסטוריה מלמדת, מדד S&P 500 עשוי להגיע ל-5,800" • בארה"ב ובבריטניה לא יתקיים היום מסחר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock
הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

18:38

בורסות אירופה ננעלו במגמה חיובית: הדאקס עלה ב-0.4% והקאק הצרפתי הוסיף לערכו כ-0.5%. בבריטניה לא התקיים מסחר היום וגם בוול סטריט הבורסות סגורות לרגל יום הזיכרון בארה"ב.

17:53

לקראת סגירת המסחר באירופה, מדד הקאק הצרפתי עולה ב-0.3% והדאקס עולה בשיעור דומה. 

בשוק הסחורות, מחירי הנפט עולים בכ-1%. מחירה של חבית מסוג ברנט נסחר בשעה זו סביב 83 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI עומד על 78.4 דולרים.

15:04

בהעדר חדשות בשווקים ובהינתן בוול סטריט לא יערך מסחר היום, שווקי אירופה נסחרים בעליות קלות בלבד - מדד דאקס הגרמני וקאק הצרפתי עולים כעת ב-0.1%, כמו המדד האירופאי סטוקס 600. גם בבריטניה לא מתקיים היום מסחר. 

13:29

בורסות אירופה נסחרות לפי שעה במגמה מעורבת. הדאקס עולה ב-0.1% והקאק הצרפתי מוסיף לערכו 0.2%.

בסקירתם של האנליסטים בבנק השוויצרי לומברד אודייר מציינים כי "תחזית שוק המניות העולמית נראית חיובית, עם פוטנציאל לאפסייד ברוב המדדים הגדולים בשל התרחבות מנועי הצמיחה והרווחים של חברות ברחבי העולם. עם זאת, לחצים בטווח הקרוב על שוק המניות בארה"ב כתוצאה מפעילות כלכלית איטית יותר גורמים לירידה טקטית בחשיפה לשוק, תוך הגדלת החשיפה למניות בבריטניה.

"בעוד ששוק המניות בארה"ב ירד באופן זמני, הוא עדיין נראה יקר בהשוואה לממוצעים היסטוריים. עם זאת, הערכת שווי היא רק היבט אחד של הערכה מקיפה שמתחשבת גם בגורמים מאקרו-כלכליים, מגמות רווחים ואינדיקטורים טכניים.

"צמיחת הרווחים צפויה להניע את המניות העולמיות כלפי מעלה בשנת 2024, במיוחד במגזרים כמו טכנולוגיית מידע, שירותי תקשורת ובמגזר הצרכנות, הנתמכים באופן מתמשך מהתאוששות מחזורית בצמיחה העולמית. למרות האטה מסוימת בצריכה בארה"ב, נותרו סימנים לאיתנות בצריכה, אם כי הנתונים הכלכליים בארה"ב היו פחות חיוביים בהשוואה לכלכלות אחרות לאחרונה. ריכוזיות שוק המניות בארה"ב מהווה סיכון, וכך גם האפשרות של אינפלציה מתמשכת והורדת ריבית נמוכה מהצפוי בארה"ב.

"התחזית של לומברד אודייר לפי תרחיש הבסיס לשוקי המניות היא שמדד MSCI במניות אמריקאיות צפוי לעלות בכ-6% לשיעור של 5380 נקודות עד סוף 2024, באשר למדד MSCI אירופה צופים בלומברד אודייר בתרחיש הבסיס עלייה של כ-6% לשיעור של 180 נקודות, מדד MSCI למניות יפניות עתיד לפי תרחיש הבסיס שרואים בבנק לעלות בשיעור של כ-4.5%, מדד MSCI למניות הבריטיות בכ-10% והמדד למניות של השווקים המתפתחים בכ-2%.

"יעדי סוף השנה עבור המדדים העיקריים כוללים שילוב של גורמים מאקרו-כלכליים, הערכת שווי, רווחים וגורמים טכניים. העדפות ההשקעה מתמקדות בגיוון, כולל מגזרים מחזוריים ודפנסיביים, בעוד שהשוק הבריטי מועדף בשל שיפור בתחזית המקרו-כלכלית והרווחיות, הערכת שווי אטרקטיבית וגיוון מגזרי".

11:32

מחירי הנפט ירדו בשבוע החולף - זה השבוע הרביעי ברציפות בו נרשמו ירידות במחיר הנפט. בתחילת השבוע החולף, מחיר הנפט היה ברמה של כ-82 דולרים לחבית מסוג Brent, וכ-81 דולרים לחבית מסוג WTI. בסוף השבוע החולף, מחיר הנפט היה ברמה של כ-79 דולרים לחבית מסוג Brent, וכ-77.5 דולרים לחבית מסוג WTI.

בנק לאומי מסביר את הירידה במספר גורמים: "נראה שההשפעה הכוללת של החלטת ריבית הפד ופרסום הפרוטוקול של ישיבת הפד, מחודש מאי, היה של תרומה לירידת מחיר הנפט, זאת למרות המשך הצמיחה בפעילות הכלכלית בארה"ב. הדגש בפרוטוקול היה של שמירה על המדיניות הנוכחית, המרסנת, למשך זמן רב יותר, זאת בפרט אם האינפלציה לא תראה סימנים של תנועה ברורה ומתמשכת לכיוון 2%".

"בנוסף, חלק מחברי הוועדה עוררו דאגות במבט לעתיד הביקוש לנפט, מה שיתכן ותרם לירידה במחיר הנפט בשבוע החולף. גם העלייה במלאי הנפט בארצות הברית, באופן מתמשך מאז ראשית השנה תרמה לירידת המחירים".

"מנגד, העלייה בביקוש לנפט גולמי, מצד בתי הזיקוק בארצות הברית, מכ-14.5 מיליון חביות ליום באמצע חודש פברואר 2024 לכ-16.5 מיליון חביות לאחרונה, תרמה לביקושים לנפט ולתמיכה במחיר ולמניעת ירידה משמעותית יותר במחיר הנפט".

10:18

המסחר באירופה נפתח הבוקר בירידות קלות - מדדי הקאק והדאקס נפתחו בירידה של כ-0.1%. בבריטניה לא יתקיים היום מסחר.

באסיה נסגר יום המסחר בעליות חדות - מדד ניקיי עלה ב-0.7, בסין מדד שנגחאי ומדד הנג סנג עלו ב-1.4%, מדד הקוספי הדרום קוראני הוסיף 1.3%. 

08:48

באסיה נפתח השבוע בעליות - ניקיי עולה הבוקר ב-0.5%, בסין מדדי שנגחאי והנג סנג עולים ב-0.5% וב-0.7% בהתאמה, בדרום קוריאה מדד קוספי ב-0.3%. 

ממשלת סין מקימה קרן השקעות של 48 מיליארד דולר. מטרת הקרן היא לתמוך בתעשיית השבבים במדינה. 

בוול סטריט, לרגל יום הזכרון בארה"ב, לא יתקיים היום מסחר. 

בסוף השבוע האחרון, המדדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו במגמה ירוקה. הנאסד"ק טיפס ב-1.1%. מדד הדאו ג'ונס ננעל ביציבות. ומדד ה-S&P 500 עלה ב-0.7%. בסיכום שבועי, מדד S&P 500 ירד בכ-0.1%, מדד דאו ג'ונס רשם ירידות של כ-2.4%, נאסד"ק עלה ב-1.3%.

ענקית השבבים אנבידיה  עלתה בכ-2.5% ביום שישי האחרון והשלימה עלייה של 15% בשבוע האחרון, אחרי שדיווחה מוקדם יותר השבוע על קפיצה של מאות אחוזים בהכנסות וברווח. בהמשך לכך, בבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד של אנבידיה ל-1,320 דולר, המהווה אפסייד של 39%.

החברה המייעצת מטעם בעלי המניות של טסלה , גלאס לואיס המליצה בשבת לבעלי המניות שלא להסכים לבונוס בשווי של 56 מיליארד דולר שמבקש מנכ"ל החברה אלון מאסק. 

בינואר דחה בית המשפט בדלאוור את בקשתו של מאסק לקבל את חבילת המניות בטענה שהיו אלה מקורביו שאישרו זאת. "הליך האישור פגום מיסודו".

הטבת הענק למאסק מבוססת על העובדה שתחת ניהולו של מאסק יעלה שווי השוק של החברה ל-650 מיליאררד דולר בעשר השנים החל מ-2018, עת סוכמה חבילת השכר הזאת. בעת שנחתמה, נראתה אבן הדרך הזאת כיעד מאד שאפתני. כעת נסחרת החברה ב-571 מיליארד דולר ובשיאה ב-2021 אף נסחרה בשווי של 1.2 טריליון דולר. ההצבעה תתקיים באמצע יוני.

מאסק אף איים בתחילת השנה כי אם חלקו בחברה לא יעלה ל-25%, הוא יעדיף להשיק פעילויות טכנולוגיות מחוץ לחברה. 

בוול סטריט, בשלהי עונת הדוחות יפרסמו השבוע רשת המסעדות קאווה גרופ, חברת התוכנה סיילספורס, הקמעונאית קוסטקו וחברת הטכנולוגיה דל.

ישראליות בוול סטריט שיפרסמו השבוע הן החברה הביטחונית אלביט, חברת הציוד לרכב איתוראן, חברת הטכנולוגיה אלוט וחברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן.

בשוק החוב בארה"ב, פרמיית הסיכון באג"ח הארוכות האמריקאיות נמוכה מדי, אומרים במיטב, "למרות שעל פניו שוק האג"ח בארה"ב היה די רגוע, חל בו שינוי בהתייחסות המשקיעים לציפיות לעליית הריבית. הפער בין התשואה ל-10 שנים לשנתיים ירד מתחילת מאי והגיע כמעט למינוס 0.5%, הנמוך ביותר מאז סוף 2023. באופן לא שגרתי ירידה זו התרחשה תוך עלייה בתשואה לשנתיים וירידה בזו של 10 שנים".

"האג"ח הארוכות היו לאחרונה הרבה פחות רגישות לשינויים בציפיות לריבית הפד. רגישות נמוכה של האג"ח לעלייה בציפיות לריבית עלולה לגרום תגובה חזקה מאוחרת אילו הציפיות לריבית ימשיכו לעלות".

נזכיר שהריבית על איגרות חוב לטווח קצר גבוהה יותר, מדובר בתופעה נדירה למדי המכונה "היפוך עקום התשואות" (Inverted Yield Curve). תופעה שכזו, שבה הריבית על האג"ח ל־10 שנים נמוכה מזו שעל האג"ח לשנתיים, התרחשה שש פעמים מאז 1976. ובכל פעם בעקבות ההיפוך הגיע מיתון, בדרך כלל בתוך שנתיים.

בשוק הסחורות - מחיר חבית מסוג ברנט הוסיף לרדת בשבוע האחרון עד לרמה של 82 דולר, ירידה של כ-6% מרמתו בסוף חודש אפריל. לפי הסקירה השבועית של בנק דיסקונט "עליה במלאי הנפט בארה"ב והודעה על מכירה של מיליון חביות ממלאי הנפט לחירום של ממשלת ארה"ב תמכו בירידה במחיר הנפט".

במהלך השבוע ירד מחיר הנפט ב-2.2% והשלים ירידה של 6.4% מתחילת מאי, ירידה הנתמכת גם ברגיעה במתח הגיאופוליטי. "הירידה האחרונה במחיר החבית מגדילה את הסיכוי שמדינות אופ"ק יחליטו לשמור על מכסות תפוקה מקוצצות בישיבה שתתקיים בסוף השבוע הקרוב", כתבו בדיסקונט. 

מחיר הזהב רשם ירידה חדה של 3.4% מרמת השיא (2,426 דולר) אליהם הגיע בתחילת השבוע. מימוש הרווחים נתמך גם בעליית התשואות בארה"ב ובהתחזקות הדולר. "עם זאת, העליה המינורית בתשואות אינה מסבירה ירידה בעוצמה כזו בזהב", כתבו כלכלני דיסקונט.

מאקרו - בארה"ב פרוטוקול הודעת הריבית האחרונה הצביע, כצפוי, על רצון המשתתפים לשמור על הריבית ברמתה למשך זמן ממושך, לאור ההפתעות מעלה באינפלציה ברבעון הראשון. 

כלכלני בנק דיסקונט מציינים ש"ההפתעות מטה בנתוני שוק העבודה והאינפלציה לחודש אפריל, שהתפרסמו לאחר הודעת הריבית, הפחיתו את החששות מפני הסיכון האינפלציוני, עם זאת, בכירי הפד לא ממהרים להפחית ריבית".

בשישי יתפרסם הנתון החשוב של השבוע, מדד ה-PCE, מדד ההוצאות לצריכה הפרטית, זהו המדד המועדף על הפרדל ריזרב להערכת האינפלציה. בבריטניה וביפן יתפרסמו באותו היום מדדי המחירים לצרכן. 

במאה הימים הראשונים של 2024 עלה מדד ה-S&P 500 מעט יותר מ-11%. בבנק אוף  אמריקה ציינו שההיסטוריה מלמדת שכאשר המדד הזה עולה ב-10% או יותר במאת הימים הראשונים של השנה, הוא נוטה להמשיך ולעלות.

התשואה הממוצעת להמשך השנה עומדת על 7.1%, לפי בנק אוף אמריקה - מה שאומר שהמדד יסיים את השנה בין 5,640-5,750 נקודות. "הממוצע והחציון מאז 1928 עומד על 5% ו-7.5% בהתאמה", כך לפי דוח של הבנק. 

ב-93% מהמקרים, כאשר המדד עלה ב-100 הימים הראשונים של שנת בחירות, הוא עלה בשאר השנה. התשואה הממוצעת היתה 10% ובמונחים של המדד, זה מיתרגם ליעד של 5,800. 

במיטב מזהירים ש" שינוי תמהיל המשקיעים וגידול בהשקעות בעלי ההכנסה הנמוכה עלולה להביא לתופעות קיצוניות. אחד המאפיינים הבולטים של השווקים בעבר הייתה העובדה שבתקופות של עליות שערים בשוק המניות, שווי ההחזקה במניות של המשקיעים בעלי הכנסות גבוהים צמח הרבה יותר (באחוזים) מאשר אצל בעלי הכנסות נמוכות יותר". 

"בניגוד לעבר, בחמש השנים האחרונות דווקא אצל בעלי הכנסות נמוכות צמח תיק המניות בשיעור גבוה יותר מאשר אצל בעלי הכנסות גבוהות. שינוי זה יכול להצביע על כך שבעלי הכנסות נמוכות הגדילו שווי התיק שלהם בשיעור גבוה יותר באמצעות קניית מניות או לקחו סיכונים גבוהים יותר בהשקעות במניות מה שהניב להם שיעור רווחים גבוה יותר". 

המשמעות מבחינת השווקים היא ש"בשוק שבו השפעה של המשקיעים מסוג זה גדולה יותר יכולים להתרחש תופעות חריגות ואף קיצוניות. התנהגות של שוק כזה פחות מושפעת מהפרמטרים הכלכליים, לפחות בפרקי זמן קצרים".