חות'ים | פרשנות

בומרנג מהדהד: ישראל בחרה לתקוף מתקני נפט בתימן, ולא במקרה

לא במקרה תקפה ישראל את נמל חודיידה של המורדים החות'ים בתימן • החות'ים יצרו לעצמם תעשיית הברחות נפט גדולה דרך נמל חודיידה ולפי הערכות, הכנסות החות'ים מסתכמות בכ־1.8 מיליארד דולר בשנה • פרשנות

מכלי נפט עולים באש בנמל חודיידה לאחר התקיפה הישראלית / צילום: ap
מכלי נפט עולים באש בנמל חודיידה לאחר התקיפה הישראלית / צילום: ap

מלחמת חרבות ברזל הציגה כבר אינספור אירועים שזכו לכינוי "חסר תקדים", חלקם בצדק. אחד מאלו הוא התקיפה ההיסטורית של חיל האוויר הישראלי נגד המורדים החות'ים בתימן. אולם, לא פחות חשוב מעצם המרחק, כ־1,800 ק"מ מאילת לאזור התקיפה לעומת כמחצית בין צפון ישראל למערב איראן, היה המסר שהגיע מזהות היעדים, ובמרכזם: מתקני נפט אסטרטגיים של החות'ים.

בישראל מאשרים: תקפנו בתימן; הרוגים ופצועים בחודיידה
פרשנות | "הפתעת אוקטובר" ביולי: הקלפים נטרפים

תימן משופעת בנפט, בדומה לשכנותיה במפרץ. ב־2001, קצב ההפקה בתימן עמד על כ־450 אלף חביות ביום. זהו היקף מרשים מאוד, לצורך ההשוואה בערך כפול מזה של בחריין. אולם, בדומה לכלל הפגיעות של החות'ים בכלכלת תימן, קצב הפקת הנפט צנח, במקום לצמוח, עד לכדי כ־51 אלף חביות ביום. 

הכנסות של כ־1.8 מיליארד דולר בשנה

בה בעת, החות'ים יצרו לעצמם תעשיית הברחות נפט אדירה דרך נמל חודיידה, המיקום המדויק שבו ישראל תקפה היום. לפי הערכות, הכנסות החות'ים מסתכמות בכ־1.8 מיליארד דולר בשנה. דוח של מומחי האו"ם מ־2022 מצא, למשל, כי בין החודשים אפריל-נובמבר של אותה השנה, 69 מכליות שעגנו בחודיידה הובילו כ־1.81 מיליון טונות נפט, ששווים כ־279 מיליארד ריאל תימני (כ־271 מיליון דולר). 

החות'ים חולשים על שטחים נרחבים בתימן, שמתקיימת בהתאם להסכם הפסקת אש שביר. שליחיה של איראן שולטים בראש ובראשונה, בבירה צנעא, במרבית החוף המערבי של תימן (הים האדום), כולל חודיידה, ובצד המערבי של הגבול עם ערב הסעודית. זהו אומנם רק כשליש משטחה של תימן, אבל הוא מכיל כ־70%-80% מהאוכלוסייה. כך, הם מניבים ממסים שונים על שירותים ציבוריים, בתי חולים ובנקים הכנסות נוספות, אך אלו מסתכמות בכ־45 מיליארד ריאל תימני בלבד (כ־180 מיליון דולר). 

עד עתה, האיראנים התרגלו לתמוך בחות'ים, בעיקר, באמצעות העברות אמל"ח מפורק לרכיבים בסירות תמימות מראה, והעברת ידע לחות'ים כדי שגם אלה ייצרו בעצמם טילים וכטב"מים. הסיוע הכלכלי האיראני, במקרה של החות'ים, לא תפס מקום מרכזי. ניתן ללמוד על כך מדיווח של ערוץ איראן אינטרנשיונל האופוזיציוני מלפני כשנה, כי ג'מאלדדין עברומאנד, ששימש כעוזר צבאי ליו"ר הפרלמנט, מוחמד באכר קליבאף, וקודם לכן כיהן בתור סגן מפקד משמרות המהפכה לנושאי תיאום, דאג להסיט תקציבים שיועדו לטובת חיילי מיליציות בסוריה ובתימן. 

לפי הדיווח, המשכורות של החות'ים והמיליציות הפרו־איראניות פטמיון וזיינביון צנחו בשנים האחרונות מ-700 דולר בחודש ב־2018 לכ־100-200 דולר ב־2022. מנגד, לוחמי חיזבאללה נהנים ממשכורות בסך כ־1,300 דולר בחודש, ולוחמי המיליציות בסוריה מכ־250 דולר. 

בשנים האחרונות התרגלו החות'ים להשתתף במתקפות איראניות על מתקני נפט, למשל על מתקני חברת הפטרוליום הלאומית הסעודית "ערמקו" ב־2019, ולהשיג תמונות מרשימות שניתן לראות מרחוק. כעת, קשה להאמין כי הסעודים לא היו בסוד העניינים וסייעו, גם אם זה "רק" במעבר במרחב האווירי. 

כעת, מתקפה ממוקדת אחת החזירה לחות'ים בומרנג מהדהד, שבוודאי מביא להערכות מצב איראניות שמנסות לגזור משמעויות. על כך שישראל מסוגלת לתקוף באיראן, כפי שתקפה בתימן, כבר בטח אין עוררין. אבל לפחות בתקופה הקרובה, האיראנים שגם ככה מתמודדים עם מצב כלכלי חמור, ייאלצו למצוא פתרונות להזרמת מזומנים לחות'ים. אחרת, הבעבוע החברתי של החברה השבטית בתימן נגד החות'ים, לא יהיה שאלה של "אם?" אלא "מתי?".