"אין ספק שתהיה תגובה": המומחה שמעריך מה הצעד הבא של חיזבאללה

ישראל תקפה הערב בביירות את מספר 2 בחיזבאללה, בתגובה לרצח הילדים במג'דל שמס, וכעת עולות התהיות אם כעת תגיע תגובה חמורה יותר מצד ארגון הטרור • תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר, מעריך כי הפעולה של צה"ל לא תביא למלחמה, אך כן לפגיעה בתשתיות

צביקה חיימוביץ' / צילום: תמונה פרטית
צביקה חיימוביץ' / צילום: תמונה פרטית

הערב ישראל תקפה בדרום ביירות, במטרה לחסל את חאג' מוחסיין, מספר שתיים בארגון הטרור חיזבאללה. זאת בתגובה לטיל החיזבאללה שגרם להרג המזעזע של הילדים במג'דל שאמס בסוף השבוע, ולרקטה נוספת שנפלה בקיבוץ הגושרים וגרמה למותו של ניר פופקו. בעקבות התקיפה הערב וההנחה שתהיה תגובה משמעותית של חיזבאללה השאלה המתבקשת היא איך תראה אותה תגובה. כדי לנסות להעריך דיברנו עם תת-אלוף במילואים צביקה חיימוביץ', לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית.

חשש מתגובה לתקיפת צה"ל בביירות: עד כמה הטילים של חיזבאללה מדויקים?
מקורב לסולימאני ונחשב לרמטכ"ל החיזבאללה: זה הבכיר שצה"ל תקף הערב

"במסגרת התרחישים שנבחנו בתגובה הישראלית, הרי שהמסר בפגיעה ממוקדת, גם כשהיא במרכז הדאחיה בביירות וגם כשיעד החיסול הוא מטרה בכירה, המסר הוא מסר כפול. להבנתי. קודם כל מדובר על כתובת מאוד ברורה למי שאחראי, גם באופן ישיר, אבל גם לדברים אחרים, להרג של 12 ילדים במדג'ל שאמס. והדבר השני היא שמדובר בפגיעה ממוקדת שהמטרה שלה היא לא לשבור את הכלים ולדרדר את המצב למלחמה".

"ואחרי שאמרתי את כל זה", מוסיף חיימוביץ'. "אני חושב שהמבחן המשמעותי הוא הדרך שבה חיזבאללה יבחר להגיב, כי אין ספק שתהיה תגובה של חיזבאללה. להערכתי, לא תהיה תגובה בתוך המשוואות שהכרנו. מה זה אומר לא בתוך המשוואות? אחד, יכול להיות מרחב, שהוא מרחב אחר, למשל חיפה, ושתיים, זה יכול להיות גם בהיקפים ובחימושים אחרים ממה שהכרעו. כך שבהחלט אנחנו נמצאים בצומת משמעותית. אני חושב שהשעות והיממה הקרובה בהחלט יכתיבו ויקבעו את פני המערכה הזאת במבט להמשך".

"אין ספק שהייתה צריכה להיות פעולה (של צה"ל, א"ו), אי אפשר לעבור על אירוע קשה כזה בלי להגיב", הוא אומר. "לפי ההצהרות של ההנהגה הישראלית, נראה שפניה של ישראל אינם למלחמה, ואני חושב שמלחמה בעת הזו לא נכונה למדינה, כי זאת לא תהיה רק מלחמה עם חיזבאללה, אלא היא תהיה מלחמה אזורית - שאיראן והחות'ים הם חלק ממנה ועוד.

שר הביטחון יואב גלנט בזירת האסון במג'דל שמס / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
 שר הביטחון יואב גלנט בזירת האסון במג'דל שמס / צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

כיצד יגיב ארגון הטרור? המתקפה הזו, אומר חיימוביץ', תהיה משמעותית יותר בהיקפים שלה מכל מה שחווינו עד כה. בעוד שעד היום חוו יישובי קו הגבול עם לבנון עד כ־50 שיגורים בו־זמנית, חיימוביץ' מציין כי עלינו להתכונן למספרים גבוהים בהרבה - שיכולים להגיע "ל־100־200, ואפילו 300 שיגורים בבת אחת".

חיימוביץ' מוסיף שהתקיפה בביירות עלולה להוביל ל"ירי לאזור תל אביב", אם בחיזבאללה יחליטו להגיב בחריפות. תגובה מסוג זו תהיה הכרזת מלחמה, והיא תכתיב במידה את המשך פני המערכה.

אסדות הגז בסל התגובה

המתקפה הצפויה של חיזבאללה מטרידה בין היתר בשל העובדה שהיא עשויה לפגוע בתשתיות אזרחיות. אחת מהן עשויה להיות אסדת הגז "לוויתן", שנמצאת מול חיפה. לפי חיימוביץ', אופציה כזו היא אפשרית בהחלט. "אני מזכיר שחיזבאללה עשה את זה כבר לפני שנתיים - ביולי 2022 חיזבאללה שלח שלושה כתב"מים מלבנון לעבר האסדה. שתיים מהם יורטו על ידי ספינות חיל הים ואחד על ידי מטוס קרב. כך שזה היה עוד לפני המלחמה וראינו את זה גם במלחמה הזאת.

"אנחנו רואים את חיזבאללה משחרר סרטוני תודעה (בהם נראים כטב"מים טסים מעל ישראל, א"ו) - ראינו אחד כזה מעל נמל חיפה ותשתיות חיפה, ראינו אחד כזה לפני שבוע, מעל רמת דוד. מה המסר של הסרטונים האלה? זה ברור. כך שאי אפשר להניח שבמלחמה או בתגובה יותר משמעותית התשתיות הלאומיות האלה לא יהיו חלק מתוך סל התגובה של חיזבאללה. אני רואה שהצבא כבר נערך לזה".

לצד זאת, חיימוביץ' מציין כי הוא אינו סבור שחיזבאללה התכוון לפגוע במגרש הכדורגל במג'דל שמס. "אלה טילים לא מדויקים שאתה יורה בכיוון הכללי ובטווח הרצוי. אפשר להניח שהם כיוונו לחרמון. זה לא מוריד מהם גרם של אחריות - אתה לא יכול לירות יותר מ־4,000 רקטות ולצפות שדבר כזה לא יקרה".

האיום האמיתי

מאז פרצה המלחמה בעזה החלו מדינות בעולם להפעיל אמברגו נשק על ישראל. השבוע עלו דיווחים כי בריטניה צפויה להצטרף אליהן, ולהפסיק גם היא את יצוא הנשק לישראל. "התחלנו את המלחמה עם לגיטימציה ותמיכה בינלאומית מקצה לקצה ותוך 9 חודשים המעטפת הבינלאומית הזאת התהפכה עלינו", אומר חיימוביץ'.

"זה מה שמטריד פה - שם זה חלקי חילוף ל־F16 ופה זה עיכוב של חלקים אחרים. זה לא משנה כי בסוף לצאת למערכה אזורית כשאיראן נמצאת בראש המערכה ואין לך קואליציה בינלאומית חזקה ויציבה שהיא ביחד איתך - זה בעייתי מאוד. ראינו את זה באפריל בהתמודדות עם המתקפה האיראנית. חשוב מאוד שיהיו לנו חברים בעולם, לכן אני חושב שהכל זה חלק מתמונת על יותר גדולה מאשר רק בריטניה".

זירה נוספת שבה אנחנו נמצאים, לפי חיימוביץ', היא הזירה הפנימית. הוא מתייחס לכך בתגובה לאירועי הימים האחרונים, בהם מפגינים פרצו לבסיסי צה"ל לאחר מעצר החיילים בשדה תימן. "זה הדבר שהכי מטריד אותי. דיברנו קודם על איראן, דיברנו על חיזבאללה ועל הביטחון הבסיסי באזור המסוכן הזה. הזירה הפנימית היא הזירה שהכי מדאיגה אותי. היא יותר מטרידה ויותר מפחידה מאשר כל איום אחר שציינו פה ודיברנו עליו עד עכשיו.

"אם יש משהו שיכול להרוס את החברה ואת המדינה שלנו זה משהו כמו שראינו ביום שני. כי המראות שראינו הם מראות שרואים כשאין גבול. כשאתה מרשה לעצמך להגיד שמחנה בית ליד או מחנה שדה תימן הוא כמו צומת קפלן וזאת מחאה לגיטימית - אז מחר יעלו מפגינים על הכנסת או לבית המשפט העליון או יכבשו תחנת משטרה. ראינו את זה במקומות אחרים בעולם שלא היינו רוצים להידמות אליהן. ככה מתחילות הפיכות, זה יותר מפחיד, יותר מאתגר מאשר איראן, חיזבאללה, החות'ים וחמאס ביחד".