זה היה חודש סוער במיוחד בוול סטריט, במיוחד בתחום הלוהט של השנה - סקטור השבבים. אמנם יולי הסתיים בגל ירוק במניות השבבים, אך בדרך לשם נרשמו יותר משבועיים שבהם המניות החמות נצבעו אדום והמשקיעים החלו להביע ספק במהפכת ה־AI ובמודל העסקי שלה.
● הכוכבת הלוהטת של וול סטריט עם שיא שמעולם לא נראה קודם לכן
● עסקת ענק לאאוטבריין: רוכשת חברה של פטריק דרהי במיליארד דולר
מאז 10 ביולי, ועד יום רביעי השבוע, ירדה מניית אנבידיה בכמעט רבע משוויה, אך אז חל היפוך מגמה והחברה זינקה ביום אחד בקרוב ל־13% כאשר היא מוסיפה לערכה 330 מיליארד דולר - ורשמה (שוב) שיא היסטורי כמנייה שביצעה את עליית השווי היומית הגדולה ביותר.
כמעט כל מניות השבבים חוו טלטלה דומה בשלושת השבועות האחרונים, בעוצמה דומה או פחותה לזו של אנבידיה: מניית מכונות ייצור השבבים של ASML ההולנדית, ספקית המכונות הגדולה ביותר ליצרניות השבבים הגדולות בעולם - טיוואן סמיקונדוקטור, אינטל וסמסונג - התרסקה בכ־22% באותה תקופה, וביום רביעי גם היא רשמה תיקון חד כלפי מעלה בשיעור של כ־9%. גם ברודקום נפלה בכ־18%, רק כדי לרשום ברביעי את אחד הזינוקים המרשימים ביותר: 12% במחיר המניה. שאר מניות השבבים הגדולות כגון AMD, מארוול, ו־TSMC (טייוואן סמיקונדוקטור) רשמו מגמה דומה שהביאה עמה לירידות דומות. כך, מדד השבבים של פילדלפיה ירד בכ־17% בין 10 ל־30 ביולי וגם הוא התאושש עם עלייה של כמעט 7% ביום רביעי.
מה גרם לרכבת ההרים הזו? והאם היא מלמדת על התאוששות של הסקטור הרותח?
הדוחות שהפתיעו לטובה
שתי סיבות מרכזיות פתחו מחדש את המבערים של שוק השבבים - עונת הדוחות, והצפי להורדות ריבית. ביום שלישי אחרי המסחר, מיקרוסופט ו־AMD פרסמו את תוצאותיהן לרבעון שהסתיים בחודש יוני, ושתיהן שיגרו מסר אופטימי לשוק: הביקושים לטכנולוגיות בינה מלאכותית ממשיכים לזנק, ובקרוב נוכל להרוויח מזה כסף.
דוחות גוגל, מיקרוסופט, ומטא, שפורסמו בשבועיים האחרונים, הצביעו כולן על גידול משמעותי בהשקעות בתחום הבינה המלאכותית. אמנם מדובר בחדשות טובות לחברות השבבים, שההשקעות הללו זורמות אליהן, אבל חדשות קצת פחות טובות לענקיות הטכנולוגיה עצמן שיידרשו בסופו של דבר להחזיר את ההשקעות הללו שמצטברות לעשרות מיליארדים רבים.
מהפכת הבינה המלאכותית היא אחת הסיבות המרכזיות לנסיקתן של מניות השבבים ובראשן אנבידיה. כדי שחברות טכנולוגיה יוכלו להטמיע את היכולות החדשניות של מודלי AI, הן נדרשות לשבבים מתקדמים יותר שיכולים לעבד כמויות עצומות של מידע. לכן הביקוש לשבבים (ומוצרים נוספים כמו שירותי ענן במקרה של מיקרוסופט) מזנק.
הרוטציה שעשתה את ההבדל
סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון מספקת מספר הסברים לתנודתיות במניות השבבים. המרכזי שבהם הוא הצפי להורדת ריבית מתקרבת בארה"ב (הרחבה בעמ' 21). זו, הובילה את המשקיעים בשבועות האחרונים לחשב מסלול מחדש ולנדוד ממניות ענקיות הטכנולוגיה למניות שחשופות יותר לריבית, כמו תחום הנדל"ן והפיננסים. "התופעה, שמכונה 'רוטציה', סימנה את המעבר של המשקיעים מהנאסד"ק ומניות הטכנולוגיה, שעלו באופן משמעותי ב־2023־2024 למדד ראסל 2000, שבו חברות קטנות וממונפות יותר החשופות יותר לריבית. הוא מראה כעת ביצועים טובים יותר מהנאסד"ק". למעשה, במהלך חודש יולי, מדד ראסל תפס את הפער הגדול ביותר מול מדד הנאסד"ק מאז תחילת שנות האלפיים.
ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי, מוסיף כי "ההבנה בקרב המשקיעים שהריבית תרד, הביאה את חלקם למימוש רווחים ממניות הבינה המלאכותית - אז החלה 'רוטציה' אלימה לאזורים אחרים".
התאוששות? לא כולם אופטימיים
למרות העלייה במניות השבבים ביממה האחרונה, לא כל האנליסטים אופטימיים. בשבועות האחרונים התגלעה מחלוקת בין התחזית האופטימית של בית ההשקעות ג'פריז - שסבורים שבשוק השבבים התרחש תיקון ומעתה ענקיות הטכנולוגיה ידווחו על החזרים הולכים ומשתפרים מפעילות הבינה המלאכותית - לבין חברות כמו גולדמן זאקס או ססקוהאנה, שמצביעות על כך שככל שההשקעות בבינה מלאכותית גדלות, גם הקושי להחזיר את אותן הוצאות ולעבור לרווחיות גדל.
כך או כך, כאמור, המחויבות של החברות הללו להמשך השקעה בציוד לעיבוד בינה מלאכותית, היא זו שהביאה בין השאר לזינוק של מניית אנבידיה. "כשמנכ"ל גוגל אומר בכנות שהסיכון בלא להשקיע מספיק בבינה המלאכותית גדול מלגלות מאוחר יותר שהפסדת את התחרות הזו, וכשמארק צוקרברג אומר בראיון לתקשורת שאין ברירה ושחייבים להשקיע בציוד בינה מלאכותית - הדבר מוביל למסקנה בקרב המשקיעים שמניות השבבים ייהנו מכך", אומר אורגד מלאומי.
גורם נוסף שטלטל את שוק השבבים היה פרסום בבלומברג. בכתבה שפורסמה במהלך יולי, דווח כי ממשל ביידן יגביל חברות המשתמשות ברכיבים אמריקאים לייצא ציוד לייצור שבבים לסין.
הפרסום הוביל לצניחה במניות ASML ההולנדית שמחצית מהייצוא שלה מכוון לסין, וכן במניית טוקיו אלקטרון, חברה יפנית הנמצאת באותו השוק. פרסום מאוחר יותר, של רויטרס, הבהיר שההגבלה לא תכלול חברות בהולנד, יפן או קוריאה והורידה את העול מהמניות הללו.
המהלך שיכול לשנות את יחסי הכוחות בשוק
בשורה חיובית נוספת למשקיעים הייתה האפשרות לברית מתגבשת לשבירת המונופול של אנבידיה. אפל אימנה את מודלי הבינה המלאכותית שלה על מעבדים של גוגל - ללא מעבדים של אנבידיה. בנוסף, מטא, מיקרוסופט, סיסקו, HP וברודקום הכריזו על שותפות להקמת סטנדרט לייצור שבבי תקשורת מבוססי AMD שיתחרו באלה של מלאנוקס הנמכרים על ידי אנבידיה - כל אלו הולכים ומתהווים בתור מהלך שיכול לשנות את יחסי הכוחות בשוק ולהעמיד תחרות לאנבידיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.