סופו של נסראללה: אדריכל הטרור שהוביל את חיזבאללה מאז 1992

ישראל הצליחה לחסל את מנהיג חיזבאללה במתקפה אווירית מאסיבית על המטה הראשי של ארגון הטרור • נסראללה, אח בכור לשמונה, לא הגיע ממשפחה דתית, אך בגיל 9 החל להפוך למוסלמי אדוק • את קודמו בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה הוא הכיר בעיראק - ולמרות החרטה על מלחמת לבנון השנייה, הוא התכונן בשנים האחרונות למלחמה נוספת עם ישראל

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir
מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

כשבועיים לפני שימלאו שנה למלחמת חרבות ברזל, מנהיג ארגון הטרור חיזבאללה חסן נסראללה חוסל על ידי צה"ל בתקיפה אווירית מאסיבית על המטה הראשי של חיזבאללה, שיושב מתחת לבתי מגורים ברובע הדאחייה. 

כשהעוני בשיא והזבל ברחובות: כך הפך חיזבאללה את לבנון למאורת טרור 

חסן נסראללה נולד ב־31 באוגוסט 1960. לפי חלק מהדיווחים הוא נולד בכפר בזורייה בפאתי צור, ולפי אחרים בבורג' חמוד שבמזרח ביירות. הוא אח בכור לשמונת ילדיו של עבד אל־כרים נסראללה, שעבד כירקן ברובע עני של ביירות, קראנטינה. באזור זה גם חסן גדל. בניגוד לסיפורים רבים על מנהיגים דתיים אסלאמיים קיצוניים, הוא לא הגיע ממשפחה דתית. לימים סיפר כי החל להיות מוסלמי הדוק בגיל 9, תוך שקרא את הקוראן והשתתף בטקסים מוסלמיים.

בגיל 15 התרחש אירוע שהשפיע על נסראללה הצעיר: מלחמת האזרחים פרצה בלבנון, ומשפחתו ברחה מביירות בחזרה לבזורייה. באותה תקופה חיזבאללה עוד לא היה בתכנון, איראן עוד הייתה נתונה למשטר השאה, אבל כבר ב־1975 - היה נסראללה מעורב בחוגים שיעיים דתיים פוליטיים. אלו הובילו לכך שכבר באותה שנה, אמל מינתה אותו לממונה על הפעילות שלה בכפר.

בעקבות מלחמת האזרחים, את לימודיו שהוא העביר עד התיכון בביירות - הוא סיים בצור, ולאחריהם נסע לעיר הקדושה נג'ף בעיראק במטרה להשלים את לימודיו הדתיים. בעיר הזו הוא הכיר את עבאס מוסאווי, שלימים יהיה קודמו בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה. ב־1978, מנהיג עיראק דאז סדאם חוסיין החליט לגרש את תלמידי הדת הלבנוניים מנג'ף - ונסראללה נאלץ לשוב הביתה. שם, הוא התחתן - כבר באותה השנה - עם פטימה מוסטפא יאסין. לשניים נולדו חמישה ילדים, כשביניהם מוחמד האדי, שחוסל כבר ב־1997.

שנתיים לאחר נישואיו, נסראללה שב לאמל, בניסיון להוות אופוזיציה דתית לקו החילוני שהנהיג מנהיגה נביה ברי, שמכהן כיום כיו"ר הפרלמנט הלבנוני. ב־1982, שבוע לאחר פרוץ מלחמת שלום הגליל, הקים נסראללה עם חבריו שלוחה דתית של אמל, שלימים תוכר כחיזבאללה. כבר בשנותיה הראשונות, חיזבאללה צברה תאוצה כארגון טרור שמהווה שלוחה איראנית ששואפת להפוך את לבנון לפרובינציה נוספת ברפובליקה האסלאמית. כחלק מכך, ב־1987, נסראללה נשלח ללימודי דת נוספים בעיר קום באיראן.

ארבע שנים לאחר מכן, איראן החליטה להחליף את מזכ"ל חיזבאללה סובחי א­־טופיילי במקורבו של נסראללה, עבאס מוסאווי, שהחזיר אותו לתפקיד בכיר של ראש המועצה המבצעת. ב־1992, מוסאווי חוסל, הוחלף בנסראללה, ומאז הוא מכהן כמזכ"ל חיזבאללה. לאורך שנות פעילותו, נסראללה צבר פופולריות, בין השאר בעקבות נסיגת ישראל מלבנון במאי 2000.

מתחרט על מלחמה אחת, מתכונן לאחרת

על אף אותה נסיגה וייתכן שדווקא בעקבותיה, נסראללה לא נטש את פעילות הטרור - להיפך. באוקטובר אותה השנה, נהרגו ונחטפו שלוש חיילי צה"ל: בנימין (בני) אברהם, עדי אביטן ועומר סואעד. גופותיהם הושבו לישראל בעסקת חילופי שבויים ב־2004. אירוע החטיפה הבא, של אהוד גולדווסר ואלדד רגב ביולי 2006, הביא לפרוץ מלחמת לבנון השנייה.

"אם הייתי יודע שיש סיכוי אחד למאה שחטיפת החיילים תוביל למלחמה, לא הייתי מבצע אותה", אמר נסראללה - לאחר שהבין את ההרס שגרם למדינת לבנון. אולם, גם לאחר מכן חיזבאללה המשיך לצבור עוצמה, כשלפי הערכת ה־CIA - הוא הגיע לארסנל רקטי של כ־150 אלף רקטות וטילים בטרם מלחמת חרבות ברזל.

יתרון נוסף שהוא צבר בתווך הגיע ממלחמת האזרחים בסוריה, שפרצה ב־2011. חיזבאללה, בהוראת איראן, חשו לעזרת משטר אסד, וכך השיגו נוכחות קבע במדינה עד היום. כפי שמשתקף מהמתקפות הישראליות באזור גבול לבנון־סוריה ומתקנים נוספים, מדינתו של אסד הפכה לציר קריטי בייצור והובלת אמצעי לחימה מתקדמים לטובת חיזבאללה.