אחרי נפילת אסד: גרמניה הקפיאה כ-50 אלף בקשות מקלט סוריות

מתוך כיותר מ-1.8 מיליון פליטים ומבקשי מקלט סורים שהגיעו לאיחוד האירופי מאז 2015, כמיליון בני אדם נמצאים בגרמניה • לפי הרשויות הגרמניות, יש כרגע קרוב ל-50 אלף בקשות מקלט של פליטים סורים "הממתינות להכרעה" והטיפול בהם נדחה עד להודעה חדשה • באוסטריה הקפיאו החלטה של 7,300 בקשות

פליטים סורים בדרכם למקלטי סיוע בהמבורג, גרמניה / צילום: Reuters, Marcus Brandt
פליטים סורים בדרכם למקלטי סיוע בהמבורג, גרמניה / צילום: Reuters, Marcus Brandt

גרמניה מקפיאה את ההכרעה בעניין בקשות המקלט של פליטים סורים, בעקבות השינוי במצב במדינה ונפילת שלטון אסד, כך מדווחים בשעות האחרונות כלי התקשורת במדינה. מתוך כיותר מ-1.8 מיליון פליטים ומבקשי מקלט סורים שהגיעו לאיחוד האירופי מאז 2015, כמיליון בני אדם נמצאים בגרמניה. חלק גדול מהם כבר הגיש בקשות למקלט, אך ישנם רבבות אלפים שהגישו אותן רק באחרונה, והן עדיין נדונות. בנוגע לאלו, נמסר ממשרד ההגירה הגרמני, "הוקפאו הדיונים" בשל המתנה להתבהרות מצב העניינים במדינה. גם באוסטריה החליטו הרשויות לבצע צעד דומה, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית. 

משפט אחד של דונלד טראמפ הצליח להדאיג יותר מכל את אירופה
פרשנות | השיעור הסורי למהפכנים מתחילים: דחיפה אחת, וגמרנו

לפי הרשויות הגרמניות, יש כרגע קרוב ל-50 אלף בקשות מקלט של פליטים סורים "הממתינות להכרעה" והטיפול בהם נדחה עד להודעה חדשה. במקומם, יקודם הדיון בבקשות מקלט של פליטים ממקומות אחרים. הסורים נמצאים במקום הראשון בשיעור המהגרים המבקשים מקלט במדינה, ועד כה היו הרשויות מאוד גורפות באפשרות לקבל מקלט למי שהגיע מסוריה. זאת, בניגוד למי שהגיע מעיראק או מאפגינסטאן, שצריכים במקרים מסוימים (התלויים גם במוצא האתני) להוכיח שנשקפת סכנה לחייהם אם לא יקבלו מקלט.

ההחלטה האוסטרית נוגעת ל-7,300 בקשות תלויות, נמסר. ההחלטה להקפיא את הדיונים בבקשות מקלט אינה משפיעה על מי שכבר קיבלו מקלט. 

"יש לבדוק את מצבם החוקי של מהגרים בגרמניה"

אתמול בירך הקנצלר הגרמני אולף שולץ על ההתפתחויות בסוריה, ואמר כי הן "חיוביות". עם זאת, הוא הבהיר כי יש להמתין ולראות מתי תתבהר התמונה בנוגע לסוריה ביום שאחרי שושלת אסד. פוליטיקאים ממפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" וכן כמה ממפלגת ה-CDU השמרנית, כבר קראו להחזיר את מבקשי המקלט הסורים שלא קיבלו בינתיים אזרחות גרמנית לארצם, בשל "ההתפתחות החיובית" במצב העניינים. 

שר הבריאות לשעבר יינס שפאן, מהמפלגה השמרנית המובילה בסקרים לקראת הבחירות המוקדמות ב-23 בפברואר 2025, הציע רעיון יוצא דופן בראיונות לתקשורת הבוקר. "מה אם הממשלה הפדרלית תציע לכל המעוניין: אנחנו שוכרים מטוסים ומציעים מושב לכל מי שרוצה לחזור לסוריה, בתוספת תמריץ של 1,000 אירו". בשלב השני, הוא הציע, יארגנו גרמניה, ירדן, אוסטריה וטורקיה "ועידת החזרה". גם דובר אחר של ה-CDU אמר כי כעת "המצב השתנה מהותית בסוריה" ויש לבדוק את מצבם החוקי של מהגרים בגרמניה. אחרים, מהירוקים והסוציאל-דמוקרטים שבשלטון, הציעו "להמתין עד שיתברר המצב האמתי בשטח". 

"אנו נאמוד את השליטים העתידיים של סוריה ונבדוק אם הם מאפשרים לכל הסורים לחיות בכבוד ועם הגדרה-עצמית, אם יגנו על הריבונות של סוריה מול התערבות זדונית של צדדים שלישיים, ואם הם יחיו בשלום עם שכניהם", אמר שולץ. לפי BAMF, המשרד הגרמני להגירה ולפליטים, "המצב בסוריה אינו ברור כעת, ומוקדם מדי לנסות ולחזות מה יהיה המצב הפוליטי במדינה". זו הסיבה שהחלטות מוקפאות עד לזמן לא ידוע, בו יהיה מידע רב יותר על הנעשה. 

מדינות אירופיות נוספות הצטרפו היום אחר הצהריים להחלטה להקפיא את ההחלטה עד להתבהרות התמונה. כך למשל בפינלנד הודיעו רשויות ההגירה כי יקבלו בקשות מקלט, אך לא יאשרו בקשות הקשורות למצב בסוריה, בשל טבעו המשתנה. גם נורבגיה הודיעה על צעד דומה. דנמרק הודיעה כי מי שבקשתו נדחתה יוכל להישאר במדינה למשך זמן נוסף, בשל העובדה כי המצב בסוריה עובר שינויים משמעותיים בימים אלו. גם יוון הודיעה על הקפאת הכרעות בבקשות מקלט מצד סורים.