ביידן או נתניהו: מי באמת אחראי להפלת משטר אסד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: לפי דיווח וול סטריט ג'ורנל חמאס מוכן להתגמש בדרישותיו במו"מ, מאחורי הפעילות של ישראל בסוריה, נתניהו וביידן נלחמים על הקרדיט על הפלת אסד וחברת נפט נורבגית נתבעת בגלל קשרים עם קבוצת דלק • כותרות העיתונים בעולם  

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

לאיראן יש פיתוח חדש, וזו סיבה לדאגה
תרחיש קיצון: מה יקרה לשוק האנרגיה אם המשטר האיראני ייקלע לטלטלה  

1דיווח: חמאס מתגמש בעמדותיו

"חמאס נכנע לשתי דרישות מרכזיות של ישראל בקשר להסכם הפסקת האש בעזה, כך דיווחו מתווכים ערביים, ובכך מתגברים הסיכויים להסכם שעשוי לשחרר בני ערובה תוך ימים", נכתב הבוקר בוול סטריט ג'ורנל.

"לראשונה, אמר חמאס למתווכים כי יקבל הסכם שיאפשר את נוכחות צה"ל בעזה באופן זמני", נכתב. עוד סיבה לאופטימיות זהירה, "חמאס העביר רשימת בני ערובה, הכוללת גם אזרחים אמריקאים, אשר ישוחררו במסגרת הסכם הפסקת האש - דבר שלא עשה מאז ההפסקה הראשונה בלחימה בשנה שעברה".

"התוכנית החדשה, שקהיר הביאה לשולחן וזכתה לתמיכת ארה"ב, מבוססת על הפסקת האש בלבנון", נכתב. "השיחות צברו תאוצה בשבוע האחרון, עם ביקורה של משלחת ישראלית בקהיר, ימים לאחר שגורמי חמאס שהו בבירה המצרית. היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, צפוי לבקר בישראל, מצרים וקטאר השבוע בשביל לקדם את ההסכם".

"בסבבים הקודמים של משא ומתן, חמאס הביע התנגדות נחרצת לעמדות ישראל, אך בשבועות האחרונים הוא גילה גמישות רבה יותר בנושאים מרכזיים. הכוללים הסכמה להישארות כוחות צה"ל באופן זמני במסדרון פילדלפי ובמסדרון נצרים, וכן הסכמה כי חמאס לא ינהל או ינכח בצד הפלסטיני של מעבר רפיח בין מצרים לעזה", נכתב.

"ביום ראשון העביר חמאס למתווכים בקהיר רשימת חטופים הכוללת אזרחים אמריקאים, נשים, קשישים ושבויים במצב רפואי קשה, וכן גופות של חמישה חטופים מתים. כמו כן, חמאס הציג רשימה של אסירים פלסטינים בישראל, ששחרורם מהווה חלק מההסכם".

"עם זאת, מתווכים ערביים הזהירו כי חמאס עדיין עשוי לסגת מההסכם ברגע האחרון, כפי שעשה בעבר וסבורים כי לאחר השגת הפסקת אש ראשונית, יהיה קשה לישראל לחדש את הלחימה בעזה", נכתב.

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת סאמר סעיד. לקריאת הכתבה המלאה.

2חוסר הוודאות של ישראל מניע אותה לפעול אסטרטגית בסוריה

"לפי צה"ל, בוצעו כמעט 500 תקיפות נגד מטרות צבאיות בסוריה בימים שלאחר נפילת אסד, בעוד כוחותיו נכנסו לאזור מפורז ברמת הגולן. אנליסטים אומרים כי בישראל מתכוננים לכאוס - ולמשטר חדש בסוריה", נכתב ב-France 24.

"לפי הארגון הסורי לזכויות אדם בבריטניה, ישראל הפציצה שדות תעופה, מתקני מכ"ם, כלי רכב משוריינים ומחסני אמל"ח. ליד דמשק, צה"ל הפציץ 'מרכז מחקר מדעי' שהעלה חשד כי הוא קשור לתכנית הנשק הכימי של סוריה", נכתב. "מטרתה המוצהרת של ישראל הייתה להשמיד את כל הנשק שנותר במחסנים וביחידות צבאיות שנשלטו על ידי המשטר לשעבר"

"ישראל מתמודדת עם מצב שבו יש ואקום פוליטי וביטחוני בסוריה, והיא מנצלת אותו כדי לייצר יתרונות לעצמה", אמר דידייה לרואה, מומחה לסוריה. "ישראל מודעת לכך שלא משנה איך הדברים יתפתחו, יהיה לה קל יותר להפעיל לחץ ולהתמודד עם ממשלה חדשה שהיא חלשה צבאית".

למרות שאסד היה בעל ברית של איראן, סוריה תחת שלטון אסד הייתה "אויב נוח" עבור ישראל. "משטר של אסד שירת בעיקר את האינטרסים של ישראל בסוריה. למרות שאסד נשאר בעל ברית של איראן ואפשר לחיזבאללה להעביר נשק המיועד ללבנון דרך סוריה, משטרו היה חלש מכדי להסתכן בעימות ישיר עם ישראל. לכן, אסד אפשר לישראל לבצע תקיפות אוויריות נגד אינטרסים של חיזבאללה או איראן, אנשים ומתקנים צבאיים, מבלי להגיב", נכתב.

אולם כעת, סוריה אינה יריב חלש והפכה לשאלה פתוחה עבור ישראל. "חוסר הוודאות הזה מתחזק עוד יותר בגלל העמימות סביב אישיותו של מוחמד אל-גולאני, מנהיג המורדים בסוריה, המועמד להפוך לשליט החדש. קשריו הקודמים עם אל-קאעידה מעלים שאלות רבות לגבי כוונותיו".

"בעוד ישראל מתעקשת שוב ושוב כי התקדמות צפונה בסוריה היא 'צעד מוגבל וזמני', היא עשויה גם, לשמש כקלף מיקוח עם הממשלה החדשה בסוריה", אומר לרואה. "במשא ומתן עתידי ישראל יכולה להסכים להחזיר את השטחים הכבושים רק אם הממשלה הזו לא תראה עצמה עוינת מדי".

כל המתקפה הזו היא "די קונבנציונלית עבור ישראל", אומר לרואה. "מול הלא נודע, ישראל רוצה ליצור מאזן כוחות באמצעים צבאיים. ושיחות פוליטיות עתידיות יתחילו, כנקודת מוצא, ממאזן כוחות חדש זה".

מתוך France 24, מאת סיריאל קאבו. לקריאת הכתבה המלאה.

3ארה"ב או ישראל: מי באמת הפיל את אסד?

"הנשיא ביידן טוען כי החליש את רוסיה, איראן וחיזבאללה ובכך הניח את הבסיס לנפילת משטר אסד. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אומר שאלמלא התעלם מהמלצות האמריקאים, אסד עדיין היה בשלטון", כך נכתב בניו יורק טיימס.

"ביידן ויועציו טוענים שהם הכשירו את הקרקע לנפילת אסד, מכיוון שעבדו ללא הרף להחליש את תומכיו העיקריים, כולל רוסיה, איראן וחיזבאללה. לטענת ביידן, לא במקרה אף אחד מבעלי בריתו של אסד לא היה מוכן לחלצו בדיוק ברגע בו נזקק לעזרה". אולם, בישראל חושבים אחרת. "נתניהו, ויועציו טוענים שהסיבה העיקרית לנפילתו של אסד היא שישראל חיסלה את מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, פעולה שנתניהו כינה 'נקודת מפנה בקריסת הציר'. גורמים ישראליים ציינו שנתניהו הורה על התקיפה למרות התנגדותו של ביידן, שחשש כי חיסול נסראללה יסכן את המזרח התיכון במלחמה רחבת היקף", נכתב.

נראה שלא רק בארה"ב ובישראל יש חילוקי דעות בעניין. "היסטוריונים של המזרח התיכון ימשיכו להתווכח במשך שנים לגבי הגורמים שהשפיעו לנפילת אסד, כמו למשל הכוח של המורדים הסורים שקיבלו תמיכה קריטית מטורקיה".

"סוזן מאלוני, חוקרת במכון ברוקינגס שעוקבת מקרוב אחר איראן והאזור, ציינה ביום שלישי שאולי ביידן אכן יכול לקחת קרדיט על יצירת לחץ מסוים, אך היא אמרה שלא הייתה תוכנית אמריקאית להדחת ממשלת אסד", נכתב. "ייתכן שמדיניות ארה"ב תרמה לנפילתו של אסד. שארה"ב סייעה להחליש את השפעתה האזורית של איראן ומנעה מרוסיה לשמור על תמיכתה צבאית באסד".

עם זאת, היא הוסיפה, "אולי זה בלתי הולם שהממשל של ביידן ייקח קרדיט - בסופו של דבר היו אלה הסורים שנקטו את הפעולות ששחררו אותם מהמשטר האכזרי הזה. וושינגטון איבדה את הפוקוס על סוריה לפני שנים רבות".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת דיוויד א. זאנגר. לקריאת הכתבה המלאה.

4חברת נפט נורבגית נתבעת בגלל קשרים עם דלק הישראלית

"חברת הנפט הנורבגית אקווינור נתבעת על קשרים עסקיים לכאורה עם קבוצת דלק הישראלית, שסומנה על ידי נציב זכויות האדם של האו"ם בשל פעילותה בהתנחלויות", נכתב בגרדיאן.

"תביעה משפטית שמגישה גרינפיס נורבגיה גורסת כי אקווינור הפרה את חוק השקיפות הנורבגי בכך שלא ביצעה בדיקת נאותות ראויה ולא פעלה לצמצום הנזק שנגרם עקב קשריה העסקיים עם קבוצת דלק", נכתב. "אקווינור חברה לאיתקה אנרגיה כדי לפתח את רוזבנק, שדה נפט עצום בים הצפוני בבריטניה. קבוצת דלק היא בעלת השליטה באיתקה. התביעה המשפטית הוגשה לרשות הצרכנים הנורבגית, האחראית על אכיפת חוק השקיפות".

"עסקת רוזבנק עשויה להעביר סכום של כ-250 מיליון פאונד לקבוצת דלק. חברת האנרגיה הישראלית סומנה על ידי האו"ם, ביוני 2023, כחברה הפועלת לתמיכה בהתנחלויות ישראליות על אדמות פלסטיניות כבושות, שנחשבות בלתי חוקיות על פי החוק הבינלאומי. בנוסף, היא מספקת דלק לצה"ל באמצעות חברת הבת - דלק ישראל", נכתב.

"אקווינור, שברובה נשלטת בבעלות נורבגית, מייצגת מדינה שנקטה עמדה ברורה בנוגע לסכסוך ישראל-פלסטין ואף הכירה בפלסטין כמדינה. שר החוץ הנורבגי, אספן ברת איידה, הזהיר חברות שלא לשתף פעולה עם חברות הפועלות בשטח פלסטיני כבוש, משום שדבר זה 'עשוי להיות כרוך בהפרות חמורות של זכויות אדם'", נכתב.

דובר של אקווינור מסר לגרדיאן כי "איננו סבורים שהפרנו את חוק השקיפות הנורבגי. אם נקבל פנייה מהרשויות, אנו מוכנים להשיב על כל שאלה כנדרש. לאקווינור אין קשר עסקי עם קבוצת דלק ואין לה כל השפעה על מבנה הבעלות של איתקה".

דלק ואיתקה לא הגיבו לנאמר בכתבה.

מתוך הגרדיאן, מאת דמיאן קרינגטון. לקריאת הכתבה המלאה.