נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר כי יטיל מכס של 25% על כל יבוא הפלדה והאלומיניום הזר לארה"ב החל מהיום (ב'), וכי בקרוב יכריז על מכסים הדדיים על שותפות הסחר של ארה"ב.
● פרשנות | החזית הבאה של דונלד טראמפ: מכריז מלחמה על עולם התרבות של ארה"ב
● התוכנית של טראמפ לעזה מקבלת התנגדות מכיוון לא צפוי
בדבריו לעיתונאים ממטוס אייר פורס 1 בדרכו למשחק הסופרבול, אמר הנשיא כי מכסי המתכות שלו יחולו על "כולם", כולל קנדה ומקסיקו, שהן בעלות ברית של ארה"ב ושותפות הסחר הגדולות ביותר שלה.
"כל פלדה שתיכנס לארה"ב תישא במכס של 25%", אמר נשיא ארה"ב. "גם אלומיניום". החלטתו של טראמפ למסות מתכות זרות ולהטיל מכסים הדדיים מגיעה לאחר אינספור איומים מסחריים שהשמיע מאז כניסתו חזרה לבית הלבן.
מאז שנכנס לתפקיד, הטיל טראמפ מכס נוסף של 10% על כל המוצרים המיובאים מסין, וכמעט הטיל ברגע האחרון מכסים גורפים על קנדה ומקסיקו, מה שהיה מעלה את שיעורי המכס האמריקאים לרמות שלא נראו מאז שנות ה-40.
בימים האחרונים טראמפ ציין כי הוא מתכנן להטיל מכסים גם על מדינות אירופה, טייוואן ומדינות נוספות, וכן על תעשיות קריטיות כמו נחושת, פלדה, אלומיניום, תרופות ומוליכים למחצה.
קנדה, ברזיל ומקסיקו יושפעו
ההחלטה להטיל מכסים על מתכות תשפיע על כמה משותפות הסחר ובעלות הברית הגדולות של ארה"ב.
ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי לפי מכון הברזל והפלדה האמריקאי, ספקית הפלדה הגדולה ביותר לארה"ב בשנת 2024 הייתה קנדה, ואחריה ברזיל, מקסיקו, דרום קוריאה ווייטנאם. קנדה היא גם ספקית מרכזית של אלומיניום לארה"ב, ואחריה בפער גדול עומדות איחוד האמירויות, רוסיה וסין.
זו אינה הפעם הראשונה שטראמפ מטיל מכסים על מתכות. במהלך כהונתו הראשונה, הוא הטיל מכסים גלובליים על פלדה ואלומיניום מיובאים, מה שעורר זעם בקרב בעלות ברית כמו מקסיקו, קנדה והאיחוד האירופי. בסופו של דבר הוא ביטל חלק מהמכסים על קנדה ועל מקסיקו, לאחר שהן חתמו על הסכם סחר מחודש ומשופר, מבחינתו, עם ארה"ב.
מאוחר יותר, ממשל ביידן הגיע להסכמות עם האיחוד האירופי, בריטניה ויפן לצמצום מגבלות הסחר שהטיל ממשל טראמפ הראשון. מספר מדינות נוספות ניהלו משא-ומתן על מכסות או הסדרים אחרים, אך ברוב המדינות נותרו המכסים על פלדה ואלומיניום בעינם. לכן לא ברור האם המכסים החדשים יתווספו לאלה הישנים או פשוט יימשכו באלה שכבר קיימים ממילא.
שתי הצעות המכס החדשות של טראמפ ירחיבו את מאבקו המסחרי מול מדינות רבות, ויפתחו סכסוכים מסחריים שעלולים לעודד מדינות נוספות להגיב באמצעות מכסים על מוצרים אמריקאים.
טראמפ סבור כי המכסים ההדדיים שהציע יגדילו את המסים שארה"ב גובה על מוצרים מיובאים כדי להתאים למכסים שמדינות אחרות מטילות על מוצרים אמריקאים. מכסים אלה עשויים לשמש את הנשיא כמנוף להשגת ויתורים נוספים במשא-ומתן מול מדינות אחרות, אך הם גם יפרו את התחייבויות ארה"ב לארגון הסחר העולמי.
הנשיא אמר כי המכסים ההדדיים יוכרזו ביום שלישי או רביעי במסיבת עיתונאים, וייכנסו לתוקף "כמעט מיידית" על כל המדינות. "זה פשוט מאוד: אם הם מחייבים אותנו במכס, אנחנו מחייבים אותם", הבהיר.
צריך לציין כי יש כמעט קונצנזוס מלא בקרב כלכלנים שמכסים מעלים מחירים ופוגעים בצרכן, במקרה הזה הצרכן האמריקאי. באופן מסורתי הימין בארה"ב תמך בסחר חופשי - טראמפ מערער את ההנחה הזו.
עדיין יש ויכוח לגבי טיב כוונותיו של טראמפ - האם הוא באמת מאמין במכסים ככלי כלכלי, או שמבחינתו מדובר בכלי שנועד לקדם את ארה"ב במגעים מול מדינות העולם. המסרים של טראמפ בעניין הם סותרים, ולכן כל צד בוויכוח טוען כי נשיא ארה"ב סבור כמותו.
בקרוב נדע: אם המכסים יבוטלו על מדינות שייכנעו לדרישותיו של טראמפ, הרי שמדובר במנוף לחץ במסגרת המשא-ומתן. אם לא, אנחנו נכנסים למלחמת סחר קשוחה והרסנית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.