השקל הוא המטבע החזק בעולם השנה. האם כדאי להפחית בחשיפה למט"ח?

עם התחזקות השקל לרמות שיא ביחס לתחילת המלחמה, המשקיעים ניצבים בפני דילמה: האם לצמצם את החשיפה למטבעות זרים או להמתין? • קובי לוי מבנק לאומי מציג שלושה תרחישים אפשריים שצריך לקחת בחשבון לפני שמחליטים איזה צעד לעשות • שאלת השבוע

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, עונה לשאלת השבוע

גם בזמן שחוסר הוודאות לא פוחת, השקל מצוי ברמות גבוהות מאוד ביחס למטבעות האחרים. השקל התחזק משער של 4.08 שקלים לדולר בתחילת המלחמה למצבו כיום, כאשר הוא נע בטווח של 3.55־3.85.

שאלת השבוע | מהמטרו ועד הרכבת הקלה: איך מקדמים את מיזמי הענק למרות המלחמה?
שאלת השבוע | כבר לא לעשירים בלבד: איך משקיעים בקרנות גידור בנאמנות

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, אומר בשיחה עם גלובס כי מאז הפסקות האש בגזרות השונות של המלחמה, חל שיפור בפעילות העסקית והפיננסית בישראל, שבא לידי ביטוי גם בהתחזקות השקל מול סל המטבעות. התמונה בשוק המט"ח וגם הנתונים של השוק המראים על ייתכנות לייסוף נוסף, מעלות את השאלה האם לבעלי תיקים עם חשיפה גבוהה למט"ח יש סיבה לגדר את תיק ההשקעות שלהם.

בין אם אתם משקיעים במניות בוול סטריט או במדדים באירופה - אתם חשופים לשינויים בשערי המטבע. כשהשקל מתחזק מול הדולר, ערך ההשקעה שלכם בשקלים יורד, ולהפך - כשהוא נחלש, ההשקעה שווה יותר. עבור המשקיע הישראלי, המסחר בשאר מטבעות העולם הוא נגזרת של השקל מול הדולר. תנודות בשוק המטבעות היא הסיבה שמשקיעים משתמשים בכלים פיננסיים לגידור החשיפה למט"ח, כדי להגן על התיק שלהם.

כל משקיע צריך להיערך לתרחישים האפשריים

בהמשך לשיפור המשמעותי שכבר מגולם ברובו במחירי הנכסים הפיננסיים ונוכח אי הוודאות הרבה בהקשר הגיאו־פוליטי המקומי והגלובלי, ייתכנו מספר התפתחויות אפשריות שיכולות להשפיע על החלטת המשקיעים.

להערכת לוי, כל משקיע צריך להעריך איזה מבין התרחישים האפשריים יתממש. "ניתן לחלק את האפשרויות לשלושה תרחישים עיקריים: מרכזי, אופטימי ופאסימי. בתרחיש המרכזי, בו נראה כי הפסקת האש נמשכת, והסנטימנט החיובי נשמר, דירוג האשראי והמצב הפיסקלי של ישראל ישמור על יציבות, תקציב המדינה יאושר בהתאם לתוכנית שאושרה בקריאה ראשונה, ריבית בנק ישראל תרד פעם או פעמיים במהלך השנה הקרובה, ולא יתרחשו הרעות בהיבט הביטחוני.

"הערכות הן ששער החליפין הממוצע של הדולר מול השקל בשנה הקרובה יעמוד בטווח שבין 3.45־3.65. זאת תוך שהשקל יתחזק בהדרגתיות ועשוי אף להגיע לשער של 3.4 שקלים לדולר לקראת סוף השנה".

תוך התחשבות בעלות עלויות הגידור של חשיפות מט"ח (שעמודות כיום בערך על עלות של כ־1% בשנה הקרובה), מסביר לוי כי "עבור משקיעים המעריכים כי תרחיש זה יתממש, ההמלצה היא לגדר את חשיפות המט"ח בשערים של מעל 3.60".

לתרחיש המרכזי יש, כאמור, שינוי אופטימי ושינוי פסימי. בתרחיש הפסימי, בו נראה החרפה במצב הביטחוני, קריסה של אחד או יותר מהסכמי הפסקות האש וחזרה ללחימה עצימה, תוך איומים מצד מדינות נוספות במזרח התיכון, שער החליפין יעלה ועשוי להגיע לרמה של 3.70־3.80 שקל לדולר. גורם סיכון נוסף שעשוי להוביל לפיחות השקל הוא ירידות חדות בשווקי המניות הגלובליים. על פי ניסיון העבר, בעת ירידות בשווקי המניות הגלובליים, השקל נחלש.

לדברי לוי, "על פי אינדיקציות שונות, אנו מעריכים כי קשר זה ימשיך במקרה של ירידות בשווקי המניות הגלובליים. ולכן המשקיעים המעריכים התממשות של תרחישים פסימיים אלה, לא ראוי לגדר את חשיפות המט"ח בשערי החליפין הנוכחיים סביב 3.55־3.60".

"יש הצדקה לגדר חשיפות למטבעות אחרים במקביל"

לבסוף, יש לשקול גם את התרחיש האופטימי. להערכת לוי, ההסתברות להתממשותו לא מבוטלת. במקרה של צמיחה מהירה מהצפוי בפעילות העסקית בישראל, או במקרה שבו תרשם התקדמות משמעותית בהסכם נורמליזציה עם סעודיה, השקל ירשום תיסוף חד. "בתרחיש כזה, השיפור בכוחות הבסיסיים של עודף בחשבון השוטף ובתנועות ההון יהיה חד ומהיר, והשקל צפוי להתחזק לעבר רמת 3.40 ואף מתחת לכך".

המלצתו עבור משקיעים המעריכים שתרחיש זה יתממש, היא גידור חשיפות המט"ח בשערים הנוכחיים של 3.55־3.60.

לוי מצביע על כך שהתרחישים הללו מתמקדים בעיקר בחשיפה לדולר, כאשר הדולר היה וצפוי להמשיך להיות מטבע חזק. אך לדעתו, יש להסתכל על הדברים מזווית רחבה יותר. "השקל חזק ברמות היסטוריות מול האירו ומול הפאונד - מטבעות שתפקדו פחות טוב מאשר הדולר, כל אחד וסיבתו הוא. להערכתנו, הסיכוי לכך שמגמה זו תימשך גבוה, ולכן עבור משקיעים שבוחרים לגדר את החשיפות מול הדולר, יש הצדקה רבה לגדר חשיפות למטבעות אלו במקביל".

*** גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם