1פרידה מאירופה
אפשר שהשבוע היוצא היה נקודת מפנה בהיסטוריה של הדמוקרטיות המערביות. השבוע, ממשל טראמפ התחיל תהליך של פרידה אסטרטגית מיבשת אירופה.
● פרשנות | יוזמת הנדל"ן של טראמפ: מה יישאר ביום שאחרי חוץ מהריסות
● פרשנות | מלחמות טראמפ: לטהר את השמאלנים, לפרק את קנדה, ולרשום את עזה בטאבו
שר ההגנה של טראמפ, פיטר הגסת' (Hegseth), הודיע שמעכשיו ואילך ארה"ב לא תתמקד עוד באירופה, והאירופים יצטרכו לדאוג לעצמם. אם יושכן שלום באוקראינה, אף חייל אמריקאי אחד לא יישלח לשמור עליו במסגרת כוח רב־לאומי.
שעות אחדות אחר כך, דונלד טראמפ פיטפט שעה וחצי עם ולדימיר פוטין. הוא הזמין את פוטין לוושינגטון, מחווה שרק לפני חודש היתה גורמת לשיער לסמור.
ביום ג' השבוע, טראמפ אמר, כי יהיה משא-ומתן, ובמסגרתו "אולי אוקראינה תהפוך לחלק מרוסיה, ואולי לא". הוא סירב לתאר אותה כ"שותפה שווה".
הוא גם חזר השבוע על דעתו שקנדה צריכה להתבטל. ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, נשמע השבוע מייעץ לשועי התעשייה של ארצו "להתייחס ברצינות מלאה" אל כוונותיו של נשיא ארה"ב. אולי הוא מתכוון לעשות לקנדה מה שעשה ויעשה פוטין לאוקראינה.
עוד לא מלאו 30 יום לנשיאות טראמפ, והעולם כבר התהפך על ראשו.
2"זמנכם עבר"
עליית טראמפ והדרמטיות של כניסתו העניקו השבוע השראה לבני-דמותו באירופה, אלה שבשלטון, אלה המתחלקים בשלטון ואלה המקווים להעפיל אליו. ועידה היסטורית של 'הפטריוטים האירופיים' במדריד אירחה השבוע מנהיגים של הימין הקיצוני מספרד עד הונגריה. הליכוד ניצל את ההזדמנות, והסתפח אל איחוד הפטריוטים במעמד של משקיף.
משימת הפטריוטים היא לנצח בבחירות לפרלמנט האירופי, ולשנות מעיקרה את התנהלות מוסדות האיחוד. מנהיג הימין הקיצוני של הולנד, חרט וילדרס, שמפלגתו היא השותפה הגדולה ביותר בממשלת הקואליציה בהולנד, נקב בשמותיהם של המנהיגים הבולטים ביותר באירופה, הנשיא מקרון, הקנצלר שולץ וראש ממשלת ספרד סאנצ'ס, והתריס: "זמנכם עבר".

מנהיגי הימין הקיצוני האירופי בוועידת ׳הפטריוטים׳ שהתקיימה במדריד השבוע, על שער עיתון ספרדי
בהמשך השבוע, אחד מאורחי מדריד, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, אירח בבודפשט את מנהיגת הימין הקיצוני של גרמניה, הנחשבת בדרך כלל לקיצונית יותר מדיי אפילו בשביל הקיצונים. היא זכתה בקבלת פנים רשמית הראויה לראשי מדינות.
הבחירות בגרמניה עצמה יהיו ב־23 בפברואר, והימין הקיצוני עומד לזכות לפחות בחמישית הקולות, על פי כל הסקרים.
3כוח מודי
שני המנהיגים הסמכותניים החזקים ביותר בעולם הדמוקרטי נפגשו השבוע, דונלד טראמפ ונרנדרה מודי של הודו.
מודי הוזנק לוושינגטון הישר מניצחון בחירות דרמטי. מפלגתו הוציאה מידי האופוזיציה את איזור הבירה דלהי, שמתגוררים בו 25 מיליון בני אדם, והוא כמעט מדינה אוטונומית. מפלגת מודי הייתה באופוזיציה בדלהי זה 20 שנה. האופוזיציה איבדה בזה את אחרון המאחזים הגדולים שלה בצפון הודו, וכוחו של מודי לא היה גדול יותר בעשר שנות שלטונו.
4רשאי בהחלט
השינויים הדרמטיים בוושינגטון אינם פוסחים על התקשורת. היא נדרשת ליישר קו עם מאוויי הנשיא טראמפ, לפחות בעניין של שמות גיאוגרפיים.
איסור כניסה הוטל השבוע על כתב של סוכנות הידיעות AP.
הסיבה: AP אינה מצייתת לדרישתו של טראמפ שמפרץ מקסיקו ייקרא מכאן ואילך 'מפרץ אמריקה'. "הבית הלבן אינו רשאי להכתיב כיצד ארגון עיתונאי מדווח על החדשות", מחה נשיא אגודת כתבי הבית הלבן. אבל הבית הלבן חושב שהוא רשאי בהחלט.

המפה החדשה שהזמין טראמפ מציגה את ׳מפרץ אמריקה׳ במקום ׳מפרץ מקסיקו׳ / צילום: ap, Ben Curtis
5הקונדומים ב־Gaza
תפקיד הפיקוד של אילון מאסק בפירוק 'המדינה האדמיניסטרטיבית', שנואת נפשו של דונלד טראמפ, הגיע השבוע אל שיא קומי. המולטי-מיליארדר רודף בחימה שפוכה את כל תוכניות סיוע החוץ של ארה"ב. הוא טוען שהן מיותרות, מושחתות ושמאלניות.
השבוע הוא נשאל בלשכה הסגלגלה, במעמד הנשיא טראמפ, כאשר בנו בן הארבע רוכב על כתפיו ומחטט באוזניו, על הטענה שהרשות האמריקאית לסיוע חוץ (USAID, שמאסק עסוק בפירוקה) שיגרה קונדומים ב־50 מיליון דולר לממשלת חמאס בעזה. האם הוא יודע שלא עזה הפלסטינית היתה היעד, אלא גאזה (Gaza) במוזמביק שבדרום מזרח אפריקה. האיש שאינו טועה, ואינו מודה בטעויות, הרכין את ראשו, והסביר שטעויות הן בלתי נמנעות, וגאזה במוזמביק היא "קצת פחות גרועה" מגאזה של עזה, "אבל בשביל מה אנחנו שולחים כל כך הרבה קונדומים?".
האמת הוסיפה להתרחק מאילון. מדובר בסיוע רפואי למנוע את התפשטות האיידס במוזמביק. לא נכללו בו קונדומים.
רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.