מסתמן: תושבי קיבוץ רעים יוכלו עקרונית לשוב לבתיהם כבר בחודש הבא

לפי מנהלת תקומה, ברעים, בנירים, בכרם שלום ובנחל עוז יסתיימו עבודות השיקום בחודשים הקרובים • רעים הוא היחיד מהארבעה שאין בו מניעה ביטחונית לחזרת התושבים • וגם: כמה כספים הושקעו עד כה בשיקום היישובים שנפגעו?

עבודות בנייה ושיקום בקיבוץ בארי / צילום: מינהלת תקומה
עבודות בנייה ושיקום בקיבוץ בארי / צילום: מינהלת תקומה

השיבה הביתה מתקרבת? נכון להיום (ב'), 500 ימים לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ומאורעות 7 באוקטובר הקשים, תושבי 13 יישובים בעוטף עזה עדיין מנועים מלשוב לבתיהם, בין אם מסיבה ביטחונית, בין אם מסיבה הקשורה בשיקום היישוב ובין אם בשל שתי הסיבות יחד. נתוני מינהלת תקומה לשיקום ופיתוח עוטף עזה, המפורסמים לציון 500 ימים לפרוץ המלחמה, מלמדים כי ישנם כמה יישובים מתוך 13 היישובים המפונים, שעבודות השיקום בהם לקראת סיום - עובדה שאמורה על פניו לקרב את שיבת התושבים לבתיהם.

בהיקף של 143 מיליון שקל: אושרו תוכניות השיקום ל־21 יישובים בעוטף 
"הממשלה לא מבינה את גודל האירוע": מאות מיליונים יקוצצו ממינהלות השיקום 

רק תושבי רעים קרובים באמת לחזרה

על פי נתוני המינהלת, בכרם שלום, ברעים, בנירים ובנחל עוז העבודות לשיקום המבנים שנפגעו או נהרסו במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר יסתיימו בחודשים הקרובים. בכרם שלום ההערכה היא שהעבודות יושלמו במהלך החודש הקרוב; ברעים ובנירים - עד לסוף מרץ; ובנחל עוז - עד לחודש יולי 2025. למעשה, בתקומה מעריכים כי ברוב היישובים המפונים העבודות החיוניות יסתיימו במהלך השנה, ובארבעה - חולית, כפר עזה, בארי וניר עוז - הן יושלמו במהלך שנת 2026.

ובכל זאת, השיבה לא תהיה מיידית: למעשה, מתוך ארבעת היישובים שבהם העבודות יסתיימו בקרוב, רק רעים נחשב ליישוב שאין לגביו מניעה ביטחונית באשר לחזרת התושבים. לכן רק עבור תושביו, נכון לעכשיו, סיום עבודות השיקום והסרת המניעה השיקומית הם בעלי משמעות מעשית. בנירים, בכרם שלום ובנחל עוז עדיין ישנה מניעה ביטחונית, כך שבכל מקרה התושבים לא יוכלו לשוב גם כאשר העבודות יסתיימו, כל עוד המניעה הביטחונית שרירה וקיימת. עוד נציין כי תושבי רעים לא יחויבו לשוב לבתיהם עם סיום העבודות: המינהלת תאפשר את הישארותם במגורי הביניים בתל אביב, עד לסיום שנת הלימודים.

כאמור, נכון להיום ישנם עדיין 13 יישובים בעוטף עזה שתושביהם מנועים מלשוב לבתיהם: ביישובים כפר עזה, נחל עוז, בארי, חולית, כיסופים, כרם שלום, ניר עוז, נירים ועין השלושה המניעה היא ביטחונית ושיקומית גם יחד (כלומר שיקולי הצבא, וכן השיקול הנוגע לשיקום מלא של היישוב, מונעים את החזרה); ביישובים ניר יצחק, סופה ונתיב העשרה המניעה היא ביטחונית בלבד; ובקיבוץ רעים המניעה היא שיקומית בלבד.

תקציב השיקום ליישובים שנפגעו קשה - פי ארבעה מאומדן מס רכוש

תקציב השיקום הפיזי (בתים, תשתיות ועוד) שהקצתה המינהלת לכלל יישובי עוטף עזה עומד על 1.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.1 מיליארד שקל הוקצו לעשרת היישובים שנפגעו בצורה הקשה ביותר. ממינהלת תקומה נמסר כי הסכום עבור עשרת היישובים גבוה פי ארבעה מאומדן מס רכוש באשר לנזק שנגרם באותם יישובים.

מתוך הסכום הזה, כ-470 מיליון שקל הוקצו לשיקום קיבוץ בארי, כ-230 מיליון שקל לשיקום ניר עוז וכ-200 מיליון שקל לשיקום כפר עזה. בתחום החקלאות ניתנו עד כה מענקי השקעה בהיקף של כ-380 מיליון שקל על ידי תקומה, לכ-350 עסקים - לטובת הרחבת חממות, נטיעת מטעים, הרחבת רפתות ולולים והצטיידות בטכנולוגיה ובכלים ממוכנים. בתחום הכלכלה הושקעו כ-111 מיליון שקל בהשקעות הון, ל-180 עסקים בחבל ובתחום האנרגיה הושקעו כ-30 מיליון שקל, "לחיזוק החוסן והעצמאות האנרגטית ביישובים ובמועצות", לשון המינהלת.