בדיקה טכנולוגית
איך ניתן לשפר שירותים דיגיטליים? אילו מוצרים חדשים יש היום בשוק, ומה איכותם לעומת המתחרים? כיצד פותרים בעיות טכנולוגיות? מדי שבוע המדור ינסה לענות על שאלות אלה ודומות להן. אם נתקלתם בתקלות ואתם זקוקים לעזרה, או שאתם מעוניינים שנסקור מוצרים מסוימים, אתם מוזמנים לפנות למייל: nevo-t@globes.co.il
מאז שאפליקציית העברת המסרים וואסטאפ נכנסה לחיינו, הצורה שבה אנחנו מעבירים מסירים השתנתה מקצה לקצה. היכולת להעביר טקסטים אחד לשני דרך האינטרנט, בחינם ולצד פיצ'רים של שליחת סרטונים ותמונות, השתתפות בקבוצות ובקהילות ועוד - הפכו את השימוש להרבה יותר יעיל ותכוף.
● בדיקה טכנולוגית | ההפתעה של אפל: בדקנו את המחשב הנייד החדש של החברה
● מיהו הסטארט-אפ המבטיח בתעשייה? הצביעו והשפיעו
אולם גם אם וואטסאפ היא כלי מעולה עם מובילות חזקה בשוק (לפי נתוני איגוד האינטרנט הישראלי, 98% מהישראלים משתמשים באפליקציה), עדיין כדאי להכיר את האפשרויות האחרות בשוק, ולבחון את הפיצ'רים והשימושים שהן מציעות.
טלגרם: קבוצות עד 200 אלף איש
טלגרם היא אחת הפלטפורמות שחרטו על דגלן פרטיות, אבטחה וחופש ביטוי רחב. היא נוסדה על ידי פאבל דורוב, ממקימי הרשת החברתית VK (מקבילה של פייסבוק), אבל עברה השתלטות של הממשל הרוסי. בשל כך, דורוב החליט שהוא רוצה להשיק ב־2013 פלטפורמה מוצפנת, שהשיחה בינו לבין אחיו לא ממנה תדלוף החוצה - ומאז האפליקציה מאפשרת העברת מסרים מוצפנת בין משתמשים.
לפי החברה, לאפליקציה יש מעל למיליארד משתמשים פעילים, ולפי נתוני איגוד האינטרנט הישראלי, 70% מהישראלים משתמשים בטלגרם. בדומה לוואטסאפ, גם כאן תוכלו לשלוח הודעות, תמונות, סרטונים וקבצים. בטלגרם גם אפשר ליצור קבוצות של עד 200 אלף אנשים, משמעותית יותר מאשר וואטסאפ (קצת יותר מאלף).
בטלגרם גם יש ערוצים שבהם ניתן לעקוב אחרי תכנים, כמו אלה שמתריעים חמש דקות מוקדם יותר על שיגורים מתימן. יש מי שרואה אותה אפילו כרשת חברתית, בעיקר בגלל שאפשר להצטרף לקבוצות או ערוצים. בין היתרונות: ניתן למחוק הודעות תמיד ללא הגבלת זמן, ניתן להגדיר שהודעות יימחקו לאחר זמן, לתזמן הודעות וליצור תיקיות לשיחות.
טלגרם ידועה כאמור גם בשמירה על פרטיות המשתמשים: מעבר להצפנה ומעבר לשמירה על המידע, אחד הפיצ'רים המרכזיים הוא אפשרות ליצור שיחות סודיות, מוצפנות יותר, שנשארות על גבי המכשיר. עם זאת, מומחים מסבירים כי ההצפנה בטלגרם אינה אוטומטית כמו אצל המתחרות, ויש כאלו שטוענים שהיא לא מספיק מוצפנת.
דווקא היתרון הזה יכול להיות עקב אכילס של האפליקציה, שכן היא מאמינה בחופש ביטוי רחב, ולא תרצה להתערב בתכנים כמעט בכלל. לכן, תכנים של ארגון הטרור חמאס או תכנים אסורים ולא חוקיים יעברו שם בצורה רחבה ביותר. ברמת העיקרון, הדברים האסורים בפלטפורמה הם שלושה: ספאם, קידום אלימות ותוכן פורנוגרפי לא חוקי. לכן, בשל הפיקוח הנמוך על כל יתר הדברים, התכנים החזקים ביותר כאן יהיו מסוג טלגראס ודומיו.
סיגנל: לא יסחרו במידע שלכם
סיגנל היא פלטפורמה להעברת מסרים, שעל פי ההערכות בשוק יש לה 40־70 מיליון משתמשים חודשיים ברמה הגלובלית, כלומר מספר יחסית נמוך ביחס למתחרות.
נקודת ההובלה שסיגנל מבקשת לעצמה קשורה לאבטחה. האפליקציה כוללת הצפנה מקצה לקצה, כלומר רק מי ששלח את ההודעה ומי שקיבל יכולים לראות את ההודעות. אפילו סיגנל בעצמה לא יכולה לגשת להודעות שלכם, ככל שההצפנה עובדת. בנוסף, הקוד של האפליקציה הוא קוד פתוח, משמע כל אחד יכול לראות שאין נקודות תורפה שהאקרים יכולים לנצל.
האפליקציה הושקה בשנת 2014 על ידי מת'יו רוזנפלד, שאליו הצטרף בריאן אקטון, ממייסדי וואטסאפ - שעזב את החברה בטריקת דלת בגלל חילוקי דעות בכל הקשור לאיסוף מידע על משתמשים ופרסום בפלטפורמה. אפשר לומר שזה ממש שהפך את הנושא לעיקרון ליבה בסיגנל: לא פרסומות ולא איסוף מידע על משתמשים בשום צורה. כיום האפליקציה נמצאת בבעלות קרן סיגנל שמסתמכת על תרומות, ולא על הכנסות מפרסום.
לאחרונה עלתה האפליקציה לכותרות לאחר שבבית הלבן אישרו שהיא שימשה לצ'אט קבוצתי סודי בין בכירים בממשל. העורך הראשי של אטלנטיק, ג'פרי גולדבר, צורף בטעות לקבוצה בזמן שנדונו תוכניות תקיפה נגד החות'ים בתימן, וחוסר תשומת הלב הזה זכה לתשומת לב תקשורתית רבה. העובדה שאפשר לצרף את כל מי שרוצים לקבוצות מראה שעדיין יש רכיב לא מאובטח מספיק באפליקציה.
גם כאן, וגם בשאר האפליקציות, תופעת הרשת חשובה במיוחד: עד שאין מספיק משתמשים בפלטפורמה, אין עם מי לדבר. השאלה אם המשפחה או החברים שלכם משתמשים בה, תשפיע משמעותית על התשובה האם גם אם אתם תהיו שם.
iMessage: הפתרון של אפל
אחד מהשירותים האפשריים להעברת מסרים שייך לאפל. לא מדובר בהודעות SMS, אלא בהודעות באינטרנט - ורק בין אייפונים. אם תשלחו הודעה למכשיר אנדרואיד, היא תוצג בצבע ירוק ותיבלם. לעומת זאת, אם הבועית שעולה היא כחולה, זה אומר שיש לצד השני אייפון ואפשר לתקשר ככה. גם אפל מבטיחה כי השירות שלה מאובטח.
השירות קיים מ־2011, ובשל החוזקה המשמעותית של אפל בארה"ב, מעל ל־80% מהאמריקנים בעלי אייפון עושים שימוש ב־iMessage, מה שמעמיד את השירות הזה כאחד מהשירותים החזקים במדינה. לעומת זאת, באירופה ובישראל וואסטאפ והמתחרות חזקות משמעותית יותר.
השירות כולל אפשרות לראות מי מגיב בזמן אמת, לשלוח מיקומים, וגם Check-In, שעוקב אחר המסלול שלכם ומתריע לאיש חירום אם סטיתם או נתקלתם במכשול בדרך. בנוסף, גם כאן אפשר להקים קבוצות ולשלוח תמונות וסרטונים.
במערכת ההפעלה האחרונה אפל אף הכניסה פיצ'רים מוכרים מוואטסאפ, כמו עריכת הודעות לאחר השליחה. בין היתרונות: כלל המכשירים המחוברים לחשבון לפי מספר או מייל יקבלו את ההודעות ברגע שיישלחו דרך ה־iMessage.
במובן הזה, משתמשי אפל נמצאים במלכוד: מצד אחד, אפל תעשה הכול כדי שישתמשו בשירות שלה ותוודא שהחוויה הכי נוחה שאפשר. מצד שני, היכולות של וואטסאפ, שם נמצא הרוב, מתקדמות הרבה יותר מהשירות של אפל - כך שמדובר בנקודת התלבטות למשתמשי אפל.
השורה התחתונה: לא הכול בסל אחד
כפי שניתן לראות, יש מספר אפשרויות שכדאי להכיר חוץ מוואטסאפ, ולו רק בשביל פיזור סיכונים. אם כל הביצים שלכם יהיו בסל אחד, ותהפכו תלותיים באפליקציה אחת, במקרה שהיא תקרוס - מערכות שלמות וקשרים רבים יכולים להיות בהולד, עניין בעייתי במיוחד.
בשל העובדה שהרבה מאוד שירותים באים ממשפחת מטא - פייסבוק, אינסטגרם וגם וואטסאפ - חשוב לפזר את השימושים בין אפליקציות, ולשים דגש על יכולות או אפשרויות שונות. לכל אחת מאלו שהוצגו בכתבה יש יתרונות ברורים, אבל הבעייתיות הגדולה היא דווקא אפקט העדר - בלי ששאר האנשים יעברו ויהיו "פרטנרים" באפליקציות האחרות, זה לא יעבוד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.