על צלמון
משודר: כאן 11
ז'אנר: דוקו
מספר עונות: 1
פרקים: 4
משך כל פרק: 50 דקות
יוצרים: טל ברדה, צפריר קוחנובסקי ומיתר קוטלר
משתתפים: ריקי אברהם, יובל ארליך, ורוניקה גרמוטנקו, שלי זנאתי, זוהדי חבקה, רועי סגיר
שפה: עברית
זמן עלייה: מרץ 2025
כאן 11 כבר ביסס לעצמו שם בגזרת הסדרות התיעודיות, וגם בין כותלי הכלא יש לו כבר תוצרים. בשנת 2020 יצא התאגיד עם "אסירות", שבמרכזה נשים המרצות את עונשן בכלא נווה תרצה. היצירה החדשה שלו מתרחשת בכלא הפלילי הגדול ביותר בארץ, "צלמון", שמאכלס למעלה מאלף אסירים המרצים את עונשם על עבירות שונות, מתעבורה ונשק ועד אונס ורצח.
● טד לאסו הנשית מצליחה לאכזב ותקועה בסטריאוטיפים
● "מגרש הרוסים" של כאן 11 לוקחת אותנו חזרה לניינטיז, ולא עושה הנחות על גזענות
כלא צלמון, ששוכן בגליל המזרחי ונקרא על שם נחל צלמון הסמוך לו, הוא ביצה מבעבעת של זעם ושל רגש אנושי. זה המקום בו אסור להוריד את ההגנות ולהפנות את הגב לרגע. הצופים נחשפים לכך כמעט מיד בפתיחת הסדרה, כאשר איש סגל מותקף.
הסדרה צולמה במשך שנה וארבעה חודשים וחלק מצילומיה נערכו במהלך מלחמת "חרבות ברזל". "צלמון" בת ארבעת הפרקים מציגה את הכלא שמרושת ב-45 מצלמות, ואת אורח החיים בו - של האסירים, אבל בעיקר של אנשי הסגל המתפעלים את המוסד הענק הזה ואת הדינמיקה ביניהם.
כבר בפרק הפתיחה של הסדרה, שיצרו טל ברדה, מיתר קוטלר וצפריר קוחנובסקי, יש שוט לא קצר של קיר עם תמונותיהם של מפקדי הכלא לדורותיהם. למעלה מ-350 סוהרים וסוהרות, רופאים, עובדים סוציאליים, צוותי חינוך וחובשים עומדים בפני האתגרים שמוצבים בפניהם במסגרת תפקידם. אלו מנחים את האסירים בקבוצות כמו טיפול באלימות במשפחה, ניהול כעסים, עבירות נשק, מין והתמכרויות.
אנשי הצוות מספרים על השליחות שהם רואים בעבודה, וחושפים פרטים על האופן שבו החיים הפרטיים שלהם משתלבים בה. כך מפקד הכלא יובל ארליך משתף שהיה עליו לצאת לעבוד בגיל צעיר: "מימנתי את עצמי ובגלל זה העבודה לוקחת מקום מאוד מרכזי בחיים שלי"; ריקי אברהם מכנה את אגף 10, שהיא מנהלת, "הממלכה שלה", ומשתפת כי ירדה 35 קילו במשקלה; וזוהדי חבקה, חובש דרוזי, מספר כי מאז שחזר בתשובה הוא אדם רגוע יותר.
מנגד, האסירים מוצגים עם פנים מצונזרות ומקבלים זמן מסך מוגבל. בפרקים שעלו עד כה, חוץ משי וקנין, אסיר על כיסא גלגלים שפניו לא מוסתרות, לא נחשפים יותר מדי לתחושות של הכלואים. הדגש הוא חד משמעית על המשגיחים ועל האנשים שאמורים לסייע לאסירים להשתקם. רועי סגיר, מנהל המחלקה הטיפולית, מסביר באחת הסצנות לאסיר את חשיבותם: "כדי שתתמודד בדיוק עם זה. כדי שכשזה יקרה בחיים האמיתיים, לא יקפוץ לך האקדח".
אנשי הצוות משמשים מתווכים בין הצופים לאסירים ונותנים הצצה ל"סיווג" שלהם בעיני הסגל. כך שלי זנאתי, סגנית מנהל משמרת, מספרת למסך שאנשים שמואשמים בעבירות מין הם בדרך כלל נחמדים ומנומסים.
אנחנו לא נחשפים לדרמה אמיתית בכלא, לפחות לא מצד האסירים, ומה שכן נגלה לנו אינו מצולם ישירות אלא מסופר מפי אחרים. כך, נודע לצופים שאסיר התאבד, אבל רק הצד של אנשי הצוות בעניין מדובר. "זו פוסט טראומה משנית שלנו גם", אומרת לעובדים ליאורה סלע, ראש תחום שיקום וטיפול, שמקיימת ישיבת חירום בעקבות האירוע, "נורא חשוב לדבר את זה כדי שאחרי זה לא ידבק בנו".
ההקשר למציאות
לפי הנתונים של התנועה לחופש המידע, משנת 2023 חלה עלייה משמעותית בפשיעה בארץ. אולם, אף שזינקו מספר גניבות כלי הרכב ומקרי תקיפה של עובדי ציבור, הקטגוריה היחידה שבה התכווצו מספר התיקים שנפתחו ב-2023 לעומת השנה שקדמה לה היא עבירות כלפי המוסר (סמים, זנות וכו') - ירידה של 17%.
למה בחרנו בה
התרבות הפופולרית אוהבת מאוד לעסוק בדינמיקות כלא, החל מקלאסיקות קולנועיות ("חומות של תקווה", שחגג בשנה שעברה 30 שנה וזכה בתואר הסרט האהוב ביותר ב-IMDB) ועד סדרות מופת פחות מעודנות ("אוז" מ-1997, שחשפה את הצופים לאלימות פיזית ומינית קשה, שלא נראתה עד אז על המסך הקטן).
אל מול הדימוי הכוחני והאלים או הדימוי הרומנטי של חתירה לחופש, מבקשת סדרת הדוקו לספק הצצה אמיתית אל כותלי הכלא הגדול בישראל. אלא שהבחירה להתמקד בצוות ולא לחשוף את רחשי ליבם של האסירים, משטיחה מעט את ההתנגשות הזו ויוצאת קצת "פרווה". אין ספק שצלילה לראשי האסירים ולחוויות מבעד לעיניהם הייתה משנה מאוד את התוצאה הסופית, ומגדילה את המורכבות שלה.
3 דברים שכדאי לדעת
● בית הכלא הוקם בשנת 1996, בתחילה כשיקומי, לאסירים שנשפטו לתקופות מאסר קצרות. בהמשך הפך בחלקו לבית סוהר רגיל, בשל מחסור במקומות כליאה בארץ. לאסירים בכלא, כ-70% מהם ערבים, יתרת מאסר של עד שבע שנים.
● מפקד הכלא ארליך, שמוצג לא מעט במהלך הפרקים, נשוי ואב לשלושה. הוא הגיע לשב"ס ב-2007 ממשמר הגבול ושירת שנים רבות ביחידת נחשון, הזרוע המבצעית של שירות בתי הסוהר. הוא שירת גם בנציבות בתפקידי מטה וכן במחוז דרום. בתחילת הסדרה יש לו ותק של כשנתיים וחצי כמפקד "צלמון" .
● הבמאית ברדה אחראית גם ל"תיק 512", סדרת תיעודית בת שלושה פרקים העוסקת בפשע מאורגן וביצחק אברג'ל. הסדרה זכתה ללמעלה משתי מיליון צפיות ביוטיוב - הנצפית ביותר של כאן 11. ברדה וקוחנובסקי שהו בכלא צלמון כדי להכיר את חייהם של הסוהרים והסוהרות.
עוד מהז'אנר
● תיק 512 (2022) - אותה סדרה, שיצרה ברדה לפני "צלמון", מביאה את סיפור חקירת משפחות הפשע בישראל. בשנות ה-90, יצחק אברג'ל היה לעבריין החזק במדינה. מלחמות העבריינים מגיעות לשיאן בפיגוע פלילי, שבו נהרגים שלושה חפים מפשע, והמצוד אחר אברג'ל גובר.
● גאון מרושע: הסיפור על השוד השטני ביותר באמריקה (2018) - סיפור פשע אמיתי העוקב אחר ניסיון שוד בנק שאירע בארה"ב ב-2003. תחילת הסיפור בשליח פיצה ששדד בנק ופצצה כרוכה סביב צווארו, שנטען כי מתכנני השוד איימו שאם לא יביא את השלל - הפצצה תפעל. השוטרים מנסים להצילו, אך נכשלים. הסדרה מנסה לחבר את הקצוות.
● מעילה (2021) - סדרה מבוססת מציאות ובליבה סיפורה של אתי אלון, פקידת בנק שהצליחה למעול בכספי לקוחותיה למעלה מרבע מיליארד שקל. את אתי מגלמת דאנה איבגי ואת אחיה עופר מקסימוב מהמר מכור שהסתבך עם ארגוני פשע ואליו הועברו מרבית הכספים, מגלם יהודה לוי.
סדרה לחזור אליה
אלף
משודר: Yes
זמן עלייה: 2023
מספר עונות: 1
מספר פרקים: 6
זוכת פרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה. מבוססת על פרשת נשיא המדינה בדימוס משה קצב. אשרת עובדת בבית נשיא המדינה, שמגלם יעקב דניאל זדה. הוא אונס אותה והיא מחליטה לחשוף את הפרשה לציבור. הסדרה מציגה נקודות מבט שונות של נשים שהוטרדו על ידי הנשיא ושופכת אור נוסף על הפרשה. הסדרה נוצרה בהשראת האירועים המתוארים בספרה של אודליה כרמון "אשת הסוד", וסיפורה האישי.
סדרה לחכות לה
נהר ארוך בוהק
תשודר: פיקוק, במהלך השנה
מספר עונות: 1
סדרת מתח המבוססת על הרומן המוצלח באותו שם. הפרק הראשון שלה בויים על ידי הגר בן אשר, שמשמשת גם כמפיקה בפועל בסדרה. מיקי (אמנדה סייפריד) היא שוטרת מפילדלפיה שעובדת באחת השכונות שנפגעו קשות ממגפת האופיואידים. סיפורה המשפחתי הופך למרכזי בחקירה משטרתית, כשאחותה המכורה שנקלעה למעגל הזנות נעלמת ביום בהיר אחד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.