הגירעון ירד ל-5.2% בסיכום הרבעון הראשון. מה התחזיות להמשך?

חודש מרץ 2025 הסתיים בגירעון חודשי של 13 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 14.9 מיליארד שקל במרץ אשתקד - כך פרסם החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג • עם אישור התקציב החדש, צפויה האצה מסוימת בקצב הוצאות הממשלה החל מתחילת חודש מאפריל, אך הציפייה היא שהגירעון ימשיך במגמת הירידה

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock
משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

הגירעון התקציבי של ישראל קטן במרץ 2025, זה החודש השישי ברציפות, אבל הפעם בשיעור מתון יותר. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים הגיע ל-5.2% תוצר, שהם 105.5 מיליארד שקל - כך פרסם היום (ג') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. זאת לעומת חודש פברואר, שבסופו עמד הגירעון על 5.3% תוצר.

טראמפ: "לא בטוח שאוריד את המכסים על ישראל". נתניהו: "מקווה לפתרון בעניין המכסים במהירות"
בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ומזהיר: "יצוא הסחורות לארה"ב ייפגע משמעותית מהמכסים"

חודש מרץ הסתיים בגירעון חודשי של 13 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 14.9 מיליארד שקל במרץ אשתקד. בסיכום הרבעון הראשון של 2025 נרשם עודף תקציבי של 3.7 מיליארד שקל, בניגוד בולט לגירעון של 26.4 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, בשלבים הראשונים של המלחמה.

השיפור בגירעון מונע עדיין משני צידי המשוואה התקציבית. מצד אחד, ההכנסות רושמות צמיחה מרשימה - סך הכנסות המדינה מתחילת השנה הסתכמו ב-147.3 מיליארדי שקלים, עלייה של 22.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

אולם הזרם החזק ביותר של ההכנסות לקופת המדינה נרשם בחודשיים הראשונים של השנה והתמתן מאז. זאת, באופן שמיוחס להקדמת עסקאות ופעולות פיננסיות על ידי הציבור לסוף 2024, כדי להימנע מגזירות המס של תקציב 2025.

חודש מרץ היה החודש האחרון ללא תקציב מאושר, והוא מסכם רבעון של קיטון בהוצאות הממשלה. הירידה בהוצאות נובעת מההשפעה המרסנת של התקציב ההמשכי והפחתה בהוצאות המלחמה לעומת השנה שעברה.

עם אישור התקציב החדש, צפויה האצה מסוימת בקצב ההוצאות החל מאפריל, אך הציפייה היא שהגירעון ימשיך במגמת הירידה. הערכות באוצר מצביעות על כך שהגירעון צפוי להמשיך לרדת עד הרבעון האחרון, שבו יחזור לטפס.

יעד הגירעון המתוכנן של האוצר לתקציב 2025 עומד על 4.9%. התוצאה הסופית עשויה להיות טובה יותר, אם תקלע תחזית הגירעון העדכנית שהוציא בנק ישראל אתמול, שהופחתה ל-4.2% תוצר בסוף השנה. עוד העריכו בבנק המרכזי, במסגרת הודעת הריבית, שהגירעון ב-2026 יירד לרמה של 2.9% תוצר - כזו שאמורה לאפשר מתווה יורד של יחס חוב-תוצר.