ראש הממשלה בנימין נתניהו לא יצא עם בשורות גדולות מפגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בכל הנוגע למכסים שהוטלו, גם, על ישראל, או בנוגע למתקפה על איראן. לעומת זאת, העולם גילה באמצעות אותו תדרוך, כי ארה"ב ואיראן יתכנסו ביום שבת הקרוב למו"מ ישיר לגבי הסכם גרעין מחודש.
● פרשנות | "עליך להיות הגיוני", אמר טראמפ לנתניהו - וסיפר על הרומן עם ארדואן
● כותרות העיתונים | ראש מכון המחקר שמאיים כי הצבא הטורקי יפלוש לתל אביב בתוך 72 שעות
אם כך, מהו מצב תוכנית הגרעין של איראן כיום, האם חזרה להסכם הגרעין הקודם רלוונטית, ולמה בכלל עומאן היא זו שמארחת את המגעים? גלובס עושה סדר.
מה היה מצבה של איראן לפני הסכם הגרעין ב־2015 וכיום?
בטרם החתימה של משטר האייתוללות על ההסכם עם המעצמות ב־2015, איראן החזיקה בכ־8,710 ק"ג אורניום מועשר בשיעור נמוך (3.67%) ובכ־195 ק"ג מועשר בשיעור בינוני (20%). ההסכם קבע שהיא לא תחזיק באורניום מועשר לשיעור בינוני כלל, ותותיר בידיה במשך עשור לכל היותר כ־300 ק"ג אורניום מועשר לשיעור נמוך.
כיום, לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), איראן מחזיקה ב־275 ק"ג אורניום מועשר ל־60%, נכון ל־8 בפברואר - שאותו ניתן להעשיר במהירות ל־90%. 275 ק"ג אורניום מועשר ל־90% מספיקים לשש פצצות גרעיניות.
מהי העשרת אורניום?
העשרת אורניום היא פעולה שבה לוקחים את האורניום, ומגבירים בו את שיעור האיזוטופ הבקיע. לתחנת כוח גרעינית אזרחית שגרתית נדרשת העשרה לשיעור 3%־5% - משמעותית פחות מכ־85%־90% שמשמשים לנשק גרעיני ולצוללות. בתווך נמצאים, לדוגמה, כורים מהירים שדורשים אורניום מועשר לכ־20%.
האם חזרה להסכם הגרעין הקודם רלוונטית?
לא. תוכנית הגרעין של איראן נמצאת בשלב המתקדם ביותר אי פעם, והיא תתקשה להסכים לוויתורים על ההתקדמויות הטכנולוגיות שביצעה מאז שטראמפ עזב את הסכם הגרעין ב־2018. גם המעצמות לא יכולות להסכים ללוחות הזמנים של ההסכם המקורי, שכלל הקלות כמו יכולת לערוך ניסויים ב־30 צנטריפוגות מתקדמות החל ממרץ 2024; אפשרות להתכונן להעשרה בצנטריפוגות מתקדמות יותר מהשנה הנוכחית; והחל מ־2030, להעשיר מעבר ל־3.67% ולהשתמש במים כבדים, לצד הפחתת הפיקוח של סבא"א.
מהם האינטרסים של ארה"ב בקידום המהלך כעת?
נראה שטראמפ רוצה להציג עמדה איתנה מול איראן, אך הוא לא שש ללכת לפתרון הצבאי משום שהוא מבין כי תקיפת איראן עלולה להשפיע על הכלכלה העולמית, ועוד בתקופה שבה מדינות רבות יצטרכו להתמודד עם המכסים החדשים של ארה"ב.
מנתוני קרטל הנפט אופ"ק עולה כי בעת שקצב ההפקה של חברותיו עמד על 26.74 מיליון חביות ביום בפברואר, עלייה של כ־170 אלף ביחס לינואר, העלייה המשמעותית ביותר הייתה של איראן: זינוק של 80 אלף חביות ל־3.3 מיליון חביות ביום. זהו הקצב הגבוה ביותר מאז שנת 2018, כשהיעד העיקרי לאותם ביקושים זו סין. פגיעה צבאית קשה באיראן עשויה להשפיע על קצב הפקת הנפט, ושילוב של הפחתת היצע הנפט עם חוסר יציבות אזורית במזרח התיכון עלול להביא לעליית מחירי הנפט.
מהם האינטרסים האיראניים?
תוכנית הגרעין האיראנית הביאה לסנקציות קשות נגדה. סעיד רזא עאמלי, המזכיר לשעבר של המועצה העליונה למהפכה התרבותית של איראן, סיפר לאחרונה כי העיצומים עלו לכלכלה האיראנית 1.2 טריליון דולר ב־12 השנים החולפות. בה בעת, ואחד שככי־שאהרי, כלכלן שהתראיין לעיתון "אטמאד", ציין כי בתקופה הזו צנח התוצר האיראני מ־640 מיליארד דולר לכ־400 מיליארד דולר. בהיעדר סנקציות, הוא טען, הכלכלה האיראנית יכולה הייתה לצמוח לכטריליון דולר.
בכירי המשטר מנסים להבליט את היתרונות, לכאורה, בתוכנית הגרעין. מוחמד אסלאמי, סגן הנשיא וראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, סיפר כי הקמת תחנת הכוח הגרעינית בבושהר עלתה 1.8 מיליארד דולר, אך לדבריו אספקת אותה כמות חשמל באמצעות דלקים פוסיליים הייתה עולה 8 מיליארד דולר. עם זאת, בשורה התחתונה, לפי "איראן אינטרנשיונל" מייצר משטר האייתוללות אך ורק 2% מתצרוכת החשמל שלו מאנרגיה גרעינית.
למה דווקא עומאן תארח את השיחות?
ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מסביר כי עומאן מתווכת בין איראן לבין ארה"ב שנים רבות, נהנית מאמון של שני הצדדים, והסכם הגרעין הקודם היה תוצר של תיווכה. "עומאן היא באמת נייטרלית ומועילה, זו לא קטאר עם סיפורים על נייטרליות. אין הרבה מדינות שנהנות מאמון של האיראנים והאמריקאים, ייתכן שעומאן היא היחידה".
מי ייצגו את הצדדים במו"מ?
את המשלחת האמריקאית לשיחות יוביל סטיב וויטקוף, השליח של נשיא ארה"ב למזרח התיכון. מולו יעמוד שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י.
מהו סד הזמנים?
טראמפ הבהיר את עמדתו שעד סוף מאי איראן נדרשת לפרק יכולות גרעיניות ולאפשר לפקחי סבא"א שגורשו לפני שנתיים מהמדינה, לשוב אליה. כדי להבהיר לאיראנים שהאופציה הצבאית על השולחן, טראמפ שלח לאי דייגו גרסיה שבאוקיינוס ההודי שישה מפציצים אסטרטגיים, שמסוגלים להטיל את הפצצה חודרת הבונקרים החזקה בעולם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.