בשנה וחצי האחרונות מערך הכוחות בצה"ל עובר שינוי. הוא גדל, מתמקצע בתחומים חדשים ומתאים את עצמו למציאות אחרת. "המלחמה פגשה את צה"ל כשהוא בעיצומו של הליך בנייה", מספרת אל"מ הילה פטוקה, ראש מחלקת ארגון באגף התכנון בצה"ל. "היינו לקראת שינוי גדול, ואז היא פרצה והבנו שיש הרבה מאוד דברים שחסרים. בתוך זמן קצר התחלנו להקים גופים חדשים".
בין היחידות הראשונות שנפתחו הייתה מפקדת שו"ן (שבועיים ונעדרים), הענף שאחראי על הקשר בין צה"ל למשפחות החיילים החטופים והנעדרים. גם הטיפול והליווי של פצועי צה"ל נדרש לשדרוג מהיר, וכך נולד כמעט בן לילה מערך תל"ם, שנועד ללוות פצועים מרגע שהם משתחררים מבית החולים. יחידה נוספת שעברה שדרוג היא היחידה לטיפול בשלל אויב, ובקרב חטיבות הקרקע הוקמו בין היתר חטמ"ר הרים בצפון, יחידת החשמונאים החרדית, האוגדה המזרחית ויחידות נוספות.
וכל זה בקצב מסחרר. "אם פעם הקמה כזאת ארכה ארבעה חודשים לפחות, במלחמה עבדנו בקצבים מטורפים. עבודות אושרו בתוך שלושה שבועות. נתנו מענה מהיר לכל הצרכים", מספרת פטוקה. "זה רק תחילת התהליך. אנחנו כל הזמן מסתכלים קדימה, אל האתגר הבא".
לכבוד יום העצמאות יצאנו לבדוק מה טיבן של היחידות החדשות בצה"ל, כיצד הציבור נרתם ואיך זה להוביל שינוי באחד הגופים הגדולים והשמרניים במדינה?