עד למלחמת חרבות ברזל המגמה בצה"ל הייתה לצמצם - פחות חיילים, פחות זמן שירות, פחות יחידות לא נחוצות. אלא שבשבעה באוקטובר כל הקונספציות נשברו וצה"ל חישב במהירות מסלול מחדש - החל משירות בחברה החרדית, דרך שמירה על גבולות חדשים-ישנים, ועד טיפול בפצועי צה"ל. גלובס מספק הצצה ליחידות החדשות שהוקמו בצה"ל בשנה האחרונה
בינואר האחרון, בעיצומו של החורף, פשטו לוחמי חטיבת ההרים לכמה מתחמים של חיזבאללה בגבול סוריה־ישראל. "התכנון היה לפשוט לשני אזורים במקביל, באחד מהם היה מונומנט שחיזבאללה הקים לזכר הצלחתו באירועים של חטיפות חיילים. חשבנו שנמצא שם תשתיות כלשהן שכדאי להרוס, אבל לא ידענו עד כמה", מספר ג', קצין מודיעין בחטיבה. אלא שעד מהרה הכוחות מצאו אוצר. "גילינו אזור שכוח רדואן של חיזבאללה בנה בו מנהרות, עמדות ירי, נקודות זינוק. הרסנו את כל התשתיות תוך הבנה ברורה שהן שהיו אמורות לשמש במתקפה הבאה על ישראל".
חטיבת ההרים (810) של צה"ל הוקמה במהלך המלחמה, בחודש יולי 2024, במטרה להגן על שני גבולות: סוריה, שבה החטיבה כרגע נמצאת בכתר החרמון, ולבנון, שם החטיבה תופסת את מרחב הר דב, ובמהלך מבצע חיצי הצפון גם תמרנה ופעלה למציאת אמל"ח והשמדת תשתיות טרור.

חטיבת ההרים / צילום: דובר צה''ל
החטיבה הזאת, למעשה, היא כיום קו ההגנה הראשון והאחרון של המדינה, שרובה נהנית בחודשים האחרונים מהפסקת האש בצפון. "אנחנו פושטים על גזרות שונות וממוטטים את יכולות האויב באזור. אנחנו מונעים מהם לנסות 7 באוקטובר נוסף", מסביר סגן ג'. למעשה, אין עוד חטיבה כזאת בצה"ל, שנמצאת במרחב הררי, מתמודדת עם תנאי מזג אוויר קיצוניים ואמונה על שני גבולות אויב עם אתגרים שונים מכל גזרה. "תפסנו את הגזרה הייחודית הזאת בתקופת מלחמה, תוך כדי שאנחנו מטפלים בשתי מדינות אויב וצריכים להתמודד עם הרבה איומים בקרב ההגנה - ירי נ"ט, תמ"ס (ירי תלול מסלול) וניסיונות חדירה של האויב. תוך כדי בנייה של החטיבה צריך ללמוד את הגזרה, ללמד את החיילים ובמקביל להגן".
הגזרה חמה גם בתקופת הפסקת האש?
"כן. אנחנו צריכים לשמור על הפסקת האש ולמנוע מחיזבאללה להגיע אלינו. המלחמה הסבה לנו הישגים אדירים, אבל אסור להיות שאננים, וצריך להמשיך לעבוד קשה כי בסוף המטרה שלנו היא להגן על תושבי המדינה. כתר החרמון, מלבד העובדה שהוא מקום מדהים, הוא מקום אסטרטגי מאוד. מהגובה שלו אתה רואה המון, וזה יוצר מרחב חיץ שמונע חדירות ומאפשר התרעה מוקדמת. אנחנו משמשים קו ההגנה שמשמר את הפסקת האש, וזה אתגר יומיומי".
האתגר הזה כולל גם את תנאי מזג האוויר. הרי מי מאיתנו לא ראה בחודשי החורף תמונות של חיילים באזור החרמון שקועים עד המותניים בשלג ומוצבים לבנים לגמרי. "כן, אלה אנחנו", אומר סגן ג'. "שלג מונע ממך להגיע ממקום למקום או יכול לאתגר אותך מאוד בהגנה. פטרול פשוט נהיה אתגר משמעותי. יש לנו ערפל ללא הפסקה, ובעונה הזאת יש רוחות שמקשות לעמוד על הרגליים. חוץ מזה, אין גזרה שדומה לשנייה, כל 500 מטר זירה אחרת לגמרי. מנגד, אנחנו במקום הכי יפה בארץ וכל הר וכל גזרה הם ייחודיים, הנוף שונה ומהמם.
"לפעמים אנחנו יושבים על אחד ההרים ואומרים 'וואו, זה המקום הכי יפה בארץ'. ממקום אחד רואים את הגולן הישראלי וחלק מהגולן הסורי, ממקום אחר את מורדות כתר החרמון או את הכפרים הלבנוניים, ובאזור אחר פתאום אתה רואה נחל מחורץ. אתה יכול ללכת 500 מטר ואתה רואה נוף אחר לגמרי ממה שראית כמה דקות קודם. טסתי לאיסלנד רק בגלל נופים ואני הולך לחזור לשם, אבל אני אומר באחריות שיש לנו פה בכתר החרמון נופים יותר יפים מאיסלנד".
לקראת סיום סגן ג' מבקש להביע מסר לכבוד יום העצמאות: "זה לא מובן מאליו שיש לנו מדינה כזאת. כשלא הייתה לנו מדינה ניסו להשמיד אותנו. כשאנחנו יושבים על ההר וצופים לעבר לבנון או סוריה אלה המחשבות שעוברות לנו בראש. זו לא קלישאה. היחידה מורכבת מחיילים ומילואימניקים מדהימים שמבינים שמה שאנחנו עושים בשביל הגנת המדינה חשוב והכרחי. זה מאתגר, אבל כולם פה עם מוטיבציית שיא להגן על המדינה שלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.