בגלל חניות: עיכוב של שנים בהעברת 1,500 עובדי ממשלה

המטה החדש של משרד המשפטים הוקם ברובע הכניסה לעיר ירושלים • כ־1,500 עובדים סירבו לעבור עד כה למטה החדש, לאחר שגילו כי אין מספיק חניות לכולם

מבנה משרד המשפטים בירושלים
מבנה משרד המשפטים בירושלים

אחרי סאגה של שנים, עובדי משרד המשפטים עוברים למטה החדש שהוקם עבורם ברובע הכניסה לעיר ירושלים. מדובר בפרויקט בשטח של כ־35 אלף מ"ר בנויים, שבמקור כלל 500 מקומות חניה.

שכר בכירי ענף המגורים: כמה הם מרוויחים, ומי בראש ברשימה
פסק הדין בעניין היטלי השבחה שכדאי להכיר

כ־1,500 עובדים סירבו לעבור למטה החדש, לאחר שגילו שאין מספיק חניות לכולם. הדבר, עיכב את האכלוס במשך חמש שנים. יותר משנה לאחר קבלת טופס אכלוס לבניין, הוא נותר ריק. במקביל, המדינה המשיכה לשלם ממועד אישור האכלוס כסף ליזמית אפי נכסים עבור הקמת הפרויקט וניהולו, בסכומים המוערכים עד כה בעשרות מיליוני שקלים.

חברת אפי נכסים זכתה עוד ב־2016 במכרז לתכנון, להקמה ולתפעול של הפרויקט - מבנה משרד המשפטים בירושלים, אשר כולל כ־35 אלף מ"ר בנויים, חניון תת־קרקעי עם 500 מקומות ושטחי מסחר בהיקף 1,500 מ"ר. עבודות ההקמה, על ידי חברת דניה סיבוס, החלו עוד בדצמבר 2016, והחברות צפו כי הבניין יאוכלס בשנת 2020.

אלא שבשלב מסוים 1,500 עובדי המטה המיועד גילו שלא כולם יוכלו ליהנות מהחניה במקום. הפלונטר שנוצר הוביל לפתיחת החוזה מחדש, ולתוספת עוד חניון עם 640 מקומות חניה, וכן עוד 3 קומות לבניין - עבודות של 230 מיליון שקל בסך הכול. מועד הפתיחה החדש עודכן למחצית הראשונה של 2022, ואפי נכסים קיבלה בסופו של דבר את טופס האכלוס (טופס 4) במרץ 2024, אבל הבניין נותר שומם.

המדינה כבר שילמה מיליונים ליזמית הפרויקט

למעשה, וכפי שאפי נכסים ציינה כבר בדו"ח המסכם שלה לרבעון הראשון של 2024, המדינה החלה לשלם לה כפי שקובע החוזה כבר כאשר קיבלה את טופס האכלוס. בנתוני החברה המסכמים את שנת 2024 לא מצוין כמה קיבלה בסך הכול עד היום, אך בהינתן שברבעון הראשון של 2024 כבר הספיקה לקבל 13 מיליון שקל (לא עבור הרבעון כולו, שכן אישור האכלוס התקבל רק במהלכו), המדינה שילמה לאפי נכסים עשרות מיליוני שקלים, זאת כאשר הבניין עומד שומם.

כעת, כפי שנודע לגלובס, החל האכלוס באופן רשמי - חמש שנים אחרי המועד המקורי שבו צפו החברות שהבניין יתאכלס, ושלוש שנים לאחר התאריך הצפוי והמעודכן. נכון לכתיבת שורות אלו, לא ברור כיצד נפתר הפלונטר לפרטי פרטים, אך גורמים שונים מציינים כי יש ככל הנראה קשר בין פתרון הבעיה לבין מהלך נוסף שנדרש סביב הוספת החניון החדש למטה משרד המשפטים - ההתקדמות בעבודות השיפוצים סביב משרד ראש הממשלה, שנדרשו גם הן בעקבות השינויים שנוספו לפרויקט המטה.

עו"ד אופיר אלקלעי, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה: "לא מדובר בתיאור המשקף את המציאות. הבניין החדש לא היה מוכן לקליטת העובדים, ואני, עם ההסתדרות במרחב ירושלים, ניהלנו מו״מ מסודר ואחראי מול משרד המשפטים והממונה על השכר במטרה להסדיר את זכויות העובדים ולוודא מעבר ראוי ובטוח. ההסכמות הושגו בתיאום מלא עם הנהלת המשרד, ובהתאם להן החלו העובדים לעבור בהדרגה למבנה החדש - תוך התחשבות בצורכי ההנהלה ושמירה מלאה על זכויותיהם. חבל שמהלך שנעשה באחריות ובשיתוף פעולה, מוצג באופן שאינו תואם את השתלשלות האירועים בפועל. הסתדרות עובדי המדינה תמשיך לפעול בנחישות ובשקיפות למען ציבור העובדים".