שכר בכירי ענף המגורים: כמה הם מרוויחים, ומי בראש ברשימה

מה הייתה עלות שכרם של נושאי המשרה הבכירים בענף הנדל"ן הציבורי בשנה החולפת? מי זכה להעלאה ניכרת, מי קיבל מענק מיוחד, ומי תחל את תפקידה עם שכר נמוך משמעותית מזה של קודמה? • חמש הערות על השכר, הבונוסים וההטבות בצמרת חברות הבנייה

מורדי שבת, דן פרנס, ברק רוזן, תמיר כהן / צילומים: סיון פרג', אלדד רפאלי, לני בן בשט, אמיר לוי
מורדי שבת, דן פרנס, ברק רוזן, תמיר כהן / צילומים: סיון פרג', אלדד רפאלי, לני בן בשט, אמיר לוי

הדור החדש של מנכ"לי הנדל"ן הציבורי מגיע עם תג מחיר אחר. פחות שכר קבוע, יותר תגמולים הוניים, וחוזים ארוכי טווח. ניתוח השכר של בכירי חברות הנדל"ן למגורים מגלה שנה שבה נרשמה תחלופה גבוהה יחסית במשרות הבכירות, שהביאה עמה ירידה בשכר למנכ"לים הנכנסים לעומת קודמיהם.

17 אלף יח"ד בגלילות ועוד אלפי דירות באזור חדרה: איך ייראו השכונות החדשות שקמות
עוד 23 אלף דירות בעשור: זו העיר המבוקשת ביותר בקרב משקיעי הנדל"ן

אבל גם השכר של הבכירים הוותיקים יותר לא נכנס לרשימה של שיאני השכר בבורסה. גלובס מנתח כמה מגמות בשכר.

1 מחוץ לרשימת השיאנים

מנכ"ל קרסו נדל"ן, דן פרנס, הוא שיאן השכר בקרב חברות הבנייה למגורים, עם תגמול כולל של 8.9 מיליון שקל ב־2024. אלה כוללים שכר חודשי של 115 אלף שקל, מענק שנתי של 3.3 מיליון שקל ותשלום מבוסס מניות של כ־3.6 מיליון שקל. פרנס גם זכאי למשכורת 13.

פרנס אינו מגיע לסף הכניסה לרשימת 20 השיאנים בשכר בבורסה, העומד על 10 מיליון שקל.

שיאן השכר של הבורסה בתל אביב ב־2024 הוא המנכ"ל הפורש של חברת הטכנולוגיה נייס, ברק עילם, עם תגמול שנתי בעלות של 87 מיליון שקל ואחריו מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס עם 57.4 מיליון שקל.

מבין המנהלים הישראלים, הבאים בתור לאחר עילם הם מנכ"ל חברת ה־IT מטריקס מוטי גוטמן, סמנכ"ל הכספים של טבע אלי כליף, המנכ"ל הפורש של קבוצת עזריאלי אייל חנקין ומנכ"ל אלביט מערכות בצלאל מכליס - כולם עם שכר שנתי בעלות של 20 מיליון שקל ומעלה.

גם הבכירים האחרים בחברות הנדל"ן למגורים בעלות השווי הגבוה, לא התקרבו למספרים הללו.

2 חילופי המנכ"לים

השנה החולפת הביאה שורה של חילופים בחברות הנדל"ן הגדולות למגורים.

מיכה קליין, שכיהן כמנכ"ל אפריקה ישראל מגורים מ־2020, פרש מתפקידו בסוף 2024. שכרו החודשי עמד על 95 אלף שקל, ובשנה החולפת הוא קיבל תגמולים כוללים של 3.4 מיליון שקל - כולל מענק פרישה מיוחד של 780 אלף שקל. רונית אשד־לוי, שמונתה למנכ"לית אפריקה מגורים בדצמבר 2024 ונכנסה לתפקיד במרץ 2025, מרוויחה 75 אלף שקל בחודש - שכר נמוך ב־20 אלף שקל מקודמה. עם זאת, החברה ציינה כי שכרה צפוי להתעדכן ברבעון השלישי של 2025. תגמוליה הכוללים לשנת 2024 הסתכמו ב־1.8 מיליון שקל.

אולם לא תמיד המנכ"ל הנכנס מרוויח פחות מקודמו בתפקיד. מנכ"ל שיכון ובינוי היוצא, תמיר כהן, השתכר לאורך 2024 170 אלף שקל בחודש. אף שפרש במהלך השנה, התגמולים שקיבל הסתכמו ב־8.8 מיליון שקל - כמעט זהים לאלה של 2023, בגלל תשלום בסך 3.9 מיליון שקל שקיבל כהן בגין סיום יחסי עובד־מעביד, וכן מענק שנתי של 2.3 מיליון שקל.

המנכ"ל החדש, עמית בירמן, ששימש קודם כסמנכ"ל כספים, מונה תחילה כממלא מקום ובהמשך כמנכ"ל קבוע. שכרו החודשי זהה לזה של כהן - 170 אלף שקל - ובשנת 2024 זכה לתגמולים כוללים של 5.3 מיליון שקל, כולל מענק של 919 אלף שקל בגין מחצית השנה שבה כיהן בתפקיד.

בחברת חג'ג', עידו חג'ג' מונה מחדש למנכ"ל משותף באוגוסט 2024, וקיבל עד סוף השנה תגמולים של 388 אלף שקל - כולם כמענק. תמיר אמר, המנכ"ל היוצא, השתכר 100 אלף שקל בחודש, ותגמוליו השנתיים הסתכמו ב־2.061 מיליון שקל.

מורדי שבת, מנכ"ל ICR הפורש, קיבל ב־2024 תגמולים בסך 5.6 מיליון שקל. מתחילת שנת 2025 מכהנת בתפקיד מנכ"לית ICR דלית רביב, שהייתה המשנה למנכ"ל בנק הפועלים. פרטי העסקתה של רביב לא נחשפו עדיין, אך היא זכאית לשכר חודשי ולתנאים סוציאליים נלווים, וכן לבונוס שנתי מותנה יעדים ולאופציות הניתנות למימוש למניות רגילות של ICR, בהיקף 1% מהון המניות המונפק והנפרע של החברה.

כשהרבה יותר קשה להשלים פרויקט בנייה, המשכורות בהתאם | דרור מרמור, פרשנות 

השכר המכובד (בלשון המעטה) של מנהלי חברות הבנייה הציבוריות, אף שהוא נמוך יחסית בהשוואה מתבקשת לשנים אחרות או לענפים אחרים, משקף בצורה נהדרת את הדיסוננס שבו מתנהל כבר תקופה ענף הנדל"ן היזמי.

שנת 2024 הסתיימה עם 46 אלף דירות חדשות שנמכרו בישראל, זינוק של 65% לעומת השנה שלפניה. מחירי הדירות עלו לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכמעט 8%. גם מניות מדד נדל"ן בנייה בבורסה שיקפו את ההתלהבות - והוא טס בתוך שנה ב־43% (יותר מ־100% בתוך חמש שנים). נראה כי די באלה כדי להצדיק שכר של מיליונים למנהלים שמובילים את החברות, או להסביר את ההחלטה של לא מעט שכירים להיות בעלים בעצמם ולפגוש את הכסף הגדול בחוץ.

אבל בזמן שהדוחות הכספיים לשנת 2024 פורסמו, מדד הבנייה הבורסאי כבר היה רחוק 18% מאותו שיא, והשנה ניצבים המנהלים בענף בפני הרבה בעיות ואתגרים.

המשקיעים הבינו שלא לעולם חוסן

סך הדירות שסיימו את בנייתן בשנה האחרונה עמד על 53 אלף בלבד - ירידה של 12% לעומת השנה שלפניה. כששכר העובדים ותשומות הבנייה והביצוע מזנקים, בגלל מלחמה, משבר מול טורקיה ועוד, קל להתחיל פרויקט והרבה יותר קשה לסיים. מכירת הדירות בשיא? רוב הקבלנים נאלצו לקבל 10%־20% בלבד מהתמורה, מה שהופך את ניהול התזרים ואת המשך מימון הפרויקט ליקר ומאיים יותר מתמיד.

כך שהמשקיעים הבינו שלא לעולם חוסן, והדירקטוריונים הבינו, אולי לא מספיק, שמוטב שהמשכורת של המנכ"לים - ודאי החדשים - לא יככבו בעיתונים.

3 עלייה הדרגתית

בסוף 2019 נכנס עמוס דאבוש לתפקיד מנכ"ל קרדן נדל"ן. דאבוש כיהן קודם כסמנכ"ל השיווק והפיתוח העסקי בי.ח. דמרי, ובקרדן נקבע תחילה שכרו על 65 אלף שקל בחודש, עם תוכנית עלייה הדרגתית ל־75 אלף שקל. ביולי 2023 הגיע שכרו ל־90 אלף שקל, ובדוח השנתי ל־2024 עדכנה החברה כי במרץ האחרון אושרה העלאה נוספת של 30 אלף שקל - ל־120 אלף שקל בחודש. בנוסף, אושרה הארכת תקופת כהונתו עד יוני 2032 - שבע שנים קדימה, בכפוף לאישור אספת בעלי המניות שתתקיים בקרוב.

לאחר העדכון המשמעותי של השכר, התגמולים הכוללים שקיבל דאבוש ב־2024 - כולל מענקים ותשלומים מבוססי מניות - הסתכמו בכ־2 מיליון שקל.

4 המנהלים שבאו מהבנקים

רוב המינויים בשנה החולפת היו מינויים פנימיים בתוך החברות - כך למשל באפריקה מגורים ובשיכון ובינוי - או מתוך הענף. עם זאת, ניצנים של מגמה מעניינת אפשר לראות במינויים של אורי לוין, לשעבר מנכ"ל דיסקונט, למנכ"ל תדהר לפני כשנתיים, ולאחרונה של דלית רביב, שמונתה כאמור למנכ"לית ICR.

גל סטאל, יו"ר ובעלים של חברת הייעוץ אנטרופי, סבור כי נראה התחזקות של מגמה זו. "ייתכן שלאור השינוי הלא קטן שהיה בשנים האחרונות, שהתבטא בצמיחתו של סגמנט האשראי החוץ־בנקאי, בד בבד עם שינויים משמעותיים בשיעורי הריבית ובתמהיל המשכנתאות, אנו צפויים לראות לא מעט מנהלים בכירים מגופים פיננסיים מגיעים לחברות הנדל"ן הגדולות".

סטאל מציין כי אותם מנהלים יזכו לשדרוג השכר לעומת מה שהתרגלו לקבל באותם גופים, ובייחוד בבנקים שמוגבלים בשכר שהם יכולים להציע, "ומצד שני החברות יזכו במנהלים איכותיים, בעלי הבנה פיננסית מהמדרגה הראשונה".

5המענק יוצא הדופן

רונן יפו, מנכ"ל דוניץ־אלעד מאז קיץ 2022, מקבל דמי ניהול חודשיים של 160 אלף שקל. בשנת 2024 קיבל יפו מענקים בסך כולל של 2.3 מיליון שקל, ותגמולים כוללים בגובה 4.5 מיליון שקל - לא מהגבוהים ברשימה, אך מעניין לציין את הסכם היזמות שנחתם עמו כבר ב־2017, בפרויקט "פארק תל אביב".

יפו זכאי ל־10% מהרווח הנקי של אלעד בפרויקט - סכום המוערך כיום ב־26 מיליון שקל, שישולם לו עם סיום הבנייה בכל בניין.