אוניברסיטת תל אביב הודיעה הבוקר (ד') על קבלת תרומת ענק בהיקף של כ-125 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל) מג'ון גריי, נשיא ומנכ"ל חברת בלקסטון העולמית, קרן השקעות בשווי של למעלה מטריליון דולר, ואשתו מינדי. בעקבות התרומה תיקרא הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות על שמם.
● הוא חתן פרס ישראל וחוקר מוביל, מה הוא חושב על הסיכוי לנצח סרטן
● מחקר ישראלי בדק: מה מאפיין שיתופי-פעולה מוצלחים בין רופאים יהודים וערבים
● קיבלו אישור מל"ג: אלה שני בתי הספר לרפואה החדשים שיוקמו בארץ
עד לפני שנה נקראה הפקולטה על שם משפחת סאקלר, אשר זכתה למוניטין פחות טוב בעקבות חלקה במגיפת האופיואידים בארה"ב. לפני שנה הוסר השם סאקלר, ובשנה האחרונה פעלה הפקולטה ללא שם.
מאוניברסיטת תל אביב נמסר כי "כבר כיום הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות היא הגדולה ביותר בישראל ומהמובילות בעולם והמבוקשת ביותר ללימודי רפואה בישראל. התרומה החדשה תאפשר להעצים מאוד את המצוינות האקדמית ולקלוט את החוקרים הטובים ביותר בתחום הביומד (מעבר ל-160 החוקרים שכבר פעילים בתחום באוניברסיטה). כמו כן, כספי התרומה יסייעו לשדרוג בניין הפקולטה לרפואה והקמת מעבדות מחקר חדשות בסטנדרט העולמי הגבוה ביותר".
התרומה תאפשר גם את הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בפקולטה, כך שהיא תכשיר כ-400 סטודנטים בשנה, לעומת 300 היום. כבר היום מדובר בפקולטה לרפואה הגדולה ביותר בישראל, וכעת היא תהיה גדולה פי שניים מהממוצע באוניברסיטאות בארץ.
מספר הסטודנטים יגדל
הגדלה זו של הפקולטה לרפואה מצטרפת למאמצים שנעשו לרוחב האקדמיה הישראלית להגדיל את מספר הסטודנטים ברפואה ל-2,000 בשנה, וכללו גם את הקמת הפקולטות לרפואה באוניברסיטת חיפה, באוניברסיטת רייכמן ובמכון ויצמן.
בנוסף לסטודנטים לרפואה, יגדל בעקבות התרופה גם מספר הסטודנטים במקצועות הבריאות, בהם אחיות, קלינאי תקשורת, אודיולוגים, פיזיותרפיסטים ומרפאים בעיסוק.
מהאוניברסיטה נמסר כי חלק מן הסכום יוקצה למלגות ותמיכה בסטודנטים. "הפקולטה תפעל גם לצמצום פערים חברתיים ולהגדלה משמעותית במספרם של סטודנטים מקבוצות שונות באוכלוסייה, בהן ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה, עולים חדשים, תושבי פריפריה ועוד. בין השאר, התרומה תאפשר הקמת בניין מעונות חדש ייעודי לסטודנטים הלומדים בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות, הכולל 600 מיטות, תוך מתן עדיפות למיעוטים ולקבוצות מוחלשות" .
התרומה הנוכחית מצטרפת למספר תרומות גדולות שקיבלה האקדמיה הישראלית בשנתיים האחרונות, ואשר עוזרות למתן מעט את ההשפעות השליליות של המלחמה. ביוני 2024 קיבלה אוניברסיטת בר-אילן תרומה של מיליארד שקל מגורם שלא נחשף בשמו. מכון ויצמן קיבל תרומה של 400 מיליון שקל מקרן גוטווירט, הזרוע הפילנתרופית של קבוצת ההחזקות אלייד, כדי להקים את בית הספר לרפואה במכון.
המילארדר שכמעט היה שר האוצר
ג'ון (יונתן) גריי, בן 55, הוא מיליארדר אמריקאי יהודי, אשר מנהל את קרן ההשקעות בלקסטון וגם משמש כיו"ר קבוצת הילטון העולמית. הוא הצטרף לקרן בלקסטון ב-1992, תחילה בתחום ההשקעות בנדל"ן, והתקדם עד ניהול החברה. הקרן הרוויחה ממשבר הדיור של 2008, כאשר רכשה בתים שבעליהם לא יכלו לעמוד בהתחייבויותיהם.
גריי מונה לנשיא בלקסטון ב-2018 והוביל מגמה של מיקוד בעסקים חדשניים יותר כמו מסחר מקוון, מדעי החיים, מקורות האנרגיה חדשים ובינה מלאכותית. הקרן הייתה הראשונה לנהל טריליון דולר.
ב-2016 נאמר כי הנשיא דונלד טראמפ שוקל את מועמדותו של גריין כשר האוצר, למרות שגריי היה ידוע כדמוקרט. גריי ביקש שלא להיות מועמד לתפקיד. בבחירות 2016, 2020 ו-2024 הוא תמך במועמדים הדמוקרטיים.
פעילותו הפילנתרופית של גריי החלה ב-2014, תחילה בתחום של אבחון וטיפול בנשים עם מוטציה בגן BRCA - גן נפוץ אצל יהודים אשכנזים אשר מעלה את הסיכון לסרטן השד וסרטנים גניקולוגיים נוספים. אחותה של מינדי גריי, אשתו של ג'ון, פיית' באסר, נפטרה מסרטן השחלות בגיל 44, והזוג הקים מכון הקרוי על שמה.
הקרן תמכה גם בחינוך ובבריאות לנוער עני בעיר ניו יורק. בהדרגה עלה גריי לראש רשימת התורמים הגדולים של "פורבס". הונו מוערך בכמיליארד דולר בזכות מניות בלקסטון שהוא מחזיק.
"קפיצת מדרגה של ממש"
בהודעה על התרומה מסרו בני הזוג גריי: "מאז האירועים הקשים של 7 באוקטובר, חיפשנו דרך שתאפשר לנו לחולל שינוי משמעותי בישראל. אין דרך טובה יותר בעינינו לתרום לתהליך הריפוי מאשר לתמוך במוסד שנוגע בחייהם של רבים כל-כך. התרומה הזו תרחיב את יכולתה של אוניברסיטת תל אביב להכשיר דור חדש של אנשי מקצוע בתחום הבריאות - כולל סטודנטים מקהילות מודרות - ולבנות מתקני מחקר מתקדמים. בכך אנו ממשיכים את תמיכתנו רבת-השנים במחקר רפואי ובהנגשת ההשכלה הגבוהה".
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' אריאל פורת, מסר כי "התרומה הנדיבה של משפחת גריי תאפשר לנו קפיצת מדרגה של ממש, הן בתחום ההוראה והן בתחום המחקר הרפואי. היא תביא להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה, ובכלל זה כאלה המשתייכים למיעוטים בישראל, תחזק את המחקר האיכותי שמתבצע באוניברסיטה בתחום הרפואה ובתחומים משיקים, ותאפשר לנו להדק את שיתופי-הפעולה עם 18 בתי החולים המסונפים לנו".
דיקאנית הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב, פרופ' קרן אברהם, מסרה: "במיוחד בימים אלה, בהן ישראל מתמודדת עם מלחמה קשה, ואלפים רבים של פצועים, התרומה החשובה כל-כך תסייע לנו להגביר את התמיכה במאמץ הלאומי ולהגדיל בצורה משמעותית את מערך הרפואה בישראל - החל ברופאים, דרך אחיות, הפרעות בתקשורת, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד. כמו כן, בניין המעונות החדש שיוקם יאפשר לנו להרחיב את שיעור הסטודנטים מהפריפריה ומקבוצות אוכלוסייה מגוונות. מעבר לכך, אנו רואים חשיבות רבה גם בפיתוח מעבדות מחקר חדשות ושדרוג המעבדות הקיימות. הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב נחשבת למובילה עולמית בתחומה, ואין ספק כי התרומה החדשה תסייע לנו לעמוד בחזית המדע העולמית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.