אחרי הפרישה הדרמטית, היחסים הרעועים, קשיי ההסתגלות והסיבוכים המשפטיים סביב הסכם הברקזיט, הודיעו היום (ג') בריטניה והאיחוד האירופי על "אתחול מחדש" של היחסים ביניהם. ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין התייצבו בלונדון - אחרי משא-ומתן שנמשך עד השעות הקטנות של הלילה הקודם - והכריזו פומבית על "עידן חדש ביחסים". זאת, בעוד רבים בממלכה האשימו את ממשלת הלייבור ב"סיבוב פרסה" דה-פקטו לגבי הסכם הברקזיט.
● כותרות העיתונים בעולם | משרד החוץ הסיני ממליץ לאזרחים: אל תגיעו לנהריה או לאשקלון
● פרשנות | טראמפ מודיע: דמוקרטיה לא תהיה עוד יעד של מדיניות החוץ האמריקאית
ברקע הביקורת עומדת העובדה שהבריטים "התקפלו" לגבי דרישות רבות, בין היתר כדי לאפשר לממלכה המאוחדת לשקם את הסחר שלה עם האיחוד האירופי, שירד דרמטית אחרי הפרישה ממנו.
כך למשל, בריטניה תמשיך להיות מחויבת לחלק מהסטנדרטים לגבי חקלאות ומזון של האיחוד האירופי, כדי לייצא סחורה אליה. כמו כן, ייחתם בעתיד הקרוב הסכם לתנועה חופשית של צעירים מתחת לגיל 30 בין האיחוד לבריטניה, עם דגש על האפשרות לעבוד באופן חופשי. סוגיית התנועה החופשית והחשש מהגירה היה אחד מהקטליסטים של הברקזיט בזמנו.
זעם רב נרשם על הסכמים במיוחד מהצד השמרני של המפה, זה שיזם את משאל העם ב-2016 שהוביל לפרישה ב-2021. "מרד בלייבור בעקבות הבגידה בברקזיט", דיווח ה"טלגרף" השמרני, שטען כי גם בשורות מפלגת הלייבור ישנה ביקורת על היקף המהלכים. "סטארמר נחוש למכור את החירות שהשגנו בברקזיט", כתב הצהובון "דיילי אקספרס". במפלגה השמרנית שבאופוזיציה כינו את הפגישה בין המנהיגים "פסגת הכניעה". במפלגת הרפורמה שמובילה את הסקרים הבטיחו לבטל את ההסכם אם יעלו לשלטון בעתיד.
הסכמות קשות לעיכול
סטארמר התחייב בעבר לכבד את הברקזיט, ואמר כי "האתחול מחדש" שהבטיח במהלך קמפיין הבחירות המוצלח שלו לא יביא את בריטניה חזרה לזרועות האיחוד האירופי. הוא גם טרח לסגור עסקת סחר מינורית עם ארה"ב עוד לפני שהכריז על הצעדים היום, בניסיון לסמל היכן בריטניה רואה את עתידה. אבל בשם "הצורך להציל עבודות ולדאוג לשגשוג", כפי שהדליפו מקורביו לפני סיום השיחות ובשם "החייאת" הכלכלה הבריטית, הוא נאלץ להסכים לתנאים רבים של האיחוד.
אולי אחת ההסכמות הקשות ביותר לעיכול בעבור תומכי הברקזיט בבריטניה היא העובדה שדייגי מדינות האיחוד (כולל אלה של צרפת, השנואים במיוחד מעבר לתעלה) יקבלו גישה לדיג חופשי במימי האיים הבריטיים למשך 12 שנים נוספות. הזכויות היו אמורות לפוג בשנה הבאה. התמורה שסטארמר השיג לבריטים היא אפשרויות יצוא "קלות", ללא בירוקרטיה רבה, בתחום הדיג ובעלי החיים. כלומר, מגדלי בעלי החיים והדייגים הבריטים יקבלו גישה מחדש למה שהיה השוק הגדול ביותר שלהם.
תחום שבו שני הצדדים הבטיחו לשתף פעולה ללא הרבה ביקורת ציבורית היה הביטחון. בריטניה מעוניינת להיות מעורבת בבום הביטחוני האירופי המתרחש כרגע באירופה, ולאפשר לחברות נשק כמו BAE Systems לייצא בקלות למדינות אירופה, שמגדילות את תקציבי הביטחון של במאות מיליארדי דולרים מדי שנה.
שני הצדדים גם הסכימו להחיות את תוכנית אראסמוס לחילופי סטודנטים. בתמורה, אזרחים בריטיים יוכלו להשתמש במכונות בקרת גבול מהירות לכניסה לאיחוד, ותתאפשר כניסה לעבודה לאמנים. להקות בריטיות עמדו בפני פשיטת רגל בשל ביטול הופעות ביבשת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.