ועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ משה גפני הייתה אמורה לדון ביום רביעי במתווה הדרגתי לביטול הפטור ממס על מוצרי עישון הנמכרים בדיוטי פרי. מדובר במתווה פשרה מרוכך, שהוא גלגול נוסף של מאבק ממושך בין משרד האוצר, רשות שדות התעופה וארגוני בריאות, שהחל לפני למעלה משנה. אולם הדיון נדחה לבסוף מבלי שנקבע לו עדיין מועד חדש. החשש הוא שלמרות ריכוך התוכנית, בוועדה ממשיכים בניסיונות למסמס את המהלך ולכן הורידו אותו מסדר היום.
● רגע לפני עונת השיא: שתי ענקיות התעופה שעלולות להביא למשבר בנתב"ג
● בעלות של כמיליארד שקל: הדרך לנתב"ג עומדת להתקצר ב־10 ק"מ
● האם שיעורי העישון בישראל עולים או יורדים? תלוי בקבוצת הגיל
מתווה הפשרה שאמור לעלות לאישור הוועדה, עליו חתום שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כולל דחייה משמעותית של ביטול הפטור המיידי שתוכנן במקור, וקובע יישום בשתי פעימות עתידיות: הפעימה הראשונה תחל רק בעוד שנה, ביוני 2026, אז יצומצם הפטור ב־50%. הפעימה השנייה והסופית תגיע ביוני 2028, אז יבוטל הפטור כמעט לחלוטין, למעט כמות מצומצמת של מוצרי עישון בהיקף של חפיסת סיגריות אחת. כיום חל פטור ממס בדיוטי פרי או ברכישה מחו"ל של עד 200 סיגריות לאדם - כלומר פאקט של 10 חפיסות סיגריות.
עשרות מיליונים לקופה
הדיון נקבע לאחר שבמרץ 2024 נבלמה הצעת החוק המקורית של האוצר לביטול מיידי של הפטור על סיגריות וטבק בשדה התעופה. באותה עת חברי כנסת מהליכוד, ובראשם ח"כ אליהו רביבו, מרכז הקואליציה בוועדת הכספים, התנגדו נחרצות למהלך. רביבו אף איים כי אם יבוטל הפטור, "תקציב המדינה לא יעבור".

יו''ר ועדת הכספים ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
גפני, מצדו, שברקע נאבק מול האוצר סביב תקצוב מוסדות החינוך החרדים, לא שש לסייע לאוצר בקידום ההצעה לביטול הפטור, שעלה כחלק מתוכנית ההתכנסות התקציבית על רקע הוצאות הביטחון הגבוהות במלחמה. ביטול הפטור ממס על מוצרי עישון בדיוטי פרי היה אמור להכניס לקופת המדינה בין 50 ל־100 מיליון שקל בשנה, לפי הערכות האוצר.
מאחורי ההתנגדות עומדים קשרים פוליטיים הדוקים בין הליכוד לוועד עובדי רשות שדות התעופה, שנחשב לבעל כוח התפקדות משמעותי במפלגה. רשות שדות התעופה חוששת מפגיעה בזרם התמלוגים המגיע מפדיון הדיוטי פרי, שמהווה מקור הכנסה עבורה.
בדיון שהתקיים בחודש מרץ 2024, טען רביבו כי ביטול הפטור יהווה "הפרה חד־צדדית של החוזה" עם זכיין הדיוטי פרי הבינלאומי מגרמניה שזכה במכרז לשש שנים, ועלול לחייב "שיפוי של המדינה בסך 350 מיליון שקל". זאת בצד הודאתו כי מאחורי השיקולים שלו "יש אספירציה פוליטית", או במילים פשוטות - הגנה על האינטרסים של ועד העובדים למען איסוף קולות בפריימריז הבא של המפלגה.
"דיל שנרקם מאחורי הגב"
האגודה למלחמה בסרטן - שבשנה שעברה הגישה עתירה לבג"ץ שדרשה את ביצוע החלטת הממשלה מאוקטובר 2024 בנושא מניעת עישון וקידום אורח חיים בריא - מתנגדת בתוקף למתווה המדורג. "מדובר בסבסוד המעודד רכישה והתמכרות", נמסר מהאגודה, שמאשימה את שר האוצר ב"כניעה לשיקולים זרים" ומכנה את המתווה "דיל פסול שנרקם מאחורי גבם של הדרגים המקצועיים".
במקביל, המדינה העלתה את המס על מוצרי עישון וטבק בחנויות הרגילות, צעד שנכנס לתוקף במרץ 2024 במטרה להכניס כ־400 מיליון שקל בשנה לקופת המדינה. לפי נתונים שהוצגו בדיוני ועדת הכספים, למעלה מ־10% מרכש הסיגריות בישראל מתבצע בדיוטי פרי, אך ההערכות בשטח גבוהות יותר. על כן, קשה להצדיק את הרציונל בהעלאת המס על סיגריות בחנויות הרגילות, לעומת הארכת ההטבה הקיימת בדיוטי פרי.
בעוד במדינות המערב נרשמת ירידה בשיעורי העישון, בישראל המגמה הפוכה, ושיעור המעשנים גבוה בכ־30% מהממוצע במדינות ה־OECD. העתירה שהגישה האגודה למלחמה הסרטן ביוני 2024 דרשה את ביצוע החלטת הממשלה מאוקטובר 2024 בנושא מניעת עישון וקידום אורח חיים בריא, שכללה את ביטול הפטור ממס על מוצרי עישון בכניסה לישראל.
מרשות שודת התעופה נמסר בתגובה: "שינוי בפקודת המיסוי לגבי סיגריות צפויה לפגוע בהכנסותיה של רשות שדות התעופה בתקופה מאתגרת ומכאן בהכנסות המדינה. הרשות תפעל כדי להביע את עמדתה בפורמים הנכונים ובפני הגופים הרלוונטיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.