חלק ממו"מ או צעד ממשי? מה עומד מאחורי האיום של טראמפ

טראמפ הודיע ביום שישי על כוונתו להטיל מכסים בגובה של 25% על מכירת כל מכשיר של אפל ושל המתחרה סמסונג שמיוצרים מחוץ לארה"ב • "זו יכולה להיות טקטיקה של משא ומתן שמטרתה ללחוץ על קוק להודיע על היקף מסוים של השקעות בארה"ב", מעריך ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי

מנכ''ל אפל טים קוק ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters
מנכ''ל אפל טים קוק ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומנכ"ל אפל טים קוק אינם חברים טובים, בלשון המעטה. קוק אמנם נכח בטקס ההשבעה של הנשיא, אך בשבועות האחרונים מקפיד טראמפ להזכיר שאיננו מחובביו. קוק לא נכח במשלחת בכירי המנכ"לים לערב הסעודית וטראמפ טרח לציין זאת בנאומו של מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג. יום למחרת בקטאר, הזכיר טראמפ כי "יש לנו בעיה קטנה עם טים קוק" שהודיע לו כי החליט להעביר את הייצור מסין להודו, ואמר כשהוא פונה אליו דרך המצלמות: "טים, התייחסנו אליך יפה וסבלנו היטב את כל המפעלים שבנית בסין לאורך שנים. אנחנו לא מעוניינים שתבנה בהודו. אנחנו רוצים שתבנה כאן".

טראמפ חשף פרטים לגבי תוכנית מחירי התרופות שלו. המשמעות לחולים בישראל עלולה להיות קטלנית

החיכוך בין השניים הסלים ביום שישי כשטראמפ הודיע על כוונתו להטיל מכסים בגובה של 25% על מכירת כל מכשיר של אפל ושל המתחרה סמסונג שמיוצרים מחוץ לארה"ב. גם היום, 80% ממכשירי האייפון עדיין מיוצרים בסין. על פי פירמת המחקר טק־אינסייטס, המהלך יכפיל פי 2.5 את מחיר האייפון לכ־2,000 דולר. בוול סטריט ג'ורנל אף העריכו את ההתייקרות לכ־3,000 דולר. לשם השוואה, אפל מוכרת את מכשיר הדגל החדש ביותר ב־800 דולר.

באשר להעברת הייצור לארה"ב: המהלך ידרוש את שינוי כל התוכניות המקוריות של אפל להוציא חלק מהייצור מסין להודו, חיסול הפעילות בהודו והקמת מפעלים יקרים בארה"ב שעלותם יכולה להגיע לכמה מיליארדי דולרים. לפי ההערכה, אם אפל תקים מפעל בארה"ב, הוא ידרוש יכולות אוטומציה גדולה יותר ולהסתמך הרבה יותר על רובוטיקה מאשר בסין, בשל כח האדם היקר.

האם האיום בכלל מופנה להודו?

להערכת ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי, גם אם יוטל עליה מס של 25%, לאפל לא ישתלם להעביר את הייצור לארה"ב. "היא תעדיף לספוג את המכס, לגלגל את חלקו אל הלקוחות באמצעות העלאת מחירים ואת השאר לגלגל לספקים באמצעות ניסיון להוריד את המחירים של חומרי גלם ורכיבים".

"קשה מאוד לדעת מה הן הכוונות של טראמפ, אבל זו יכולה להיות טקטיקה של משא ומתן שמטרתה ללחוץ על קוק להודיע על היקף מסוים של השקעות בארה"ב, או על פתיחת מפעל מסוים שיביא במשהו ייצור לאדמת ארה"ב", אומר אורגד. "ייתכן שמדובר פה בכלל במהלך עקיף כלפי הודו, שעדיין נמצאת במשא ומתן עם ארה"ב על גובה המכסים שיוטלו על סחורות שיובאו ממנה, וזו דרך נוספת לסחוט ממנה ויתורים".

"אפל לא תעביר את הייצור לארה"ב"

שחר כהן, ממייסדי קרן הגידור לוסיד קפיטל, מעריך כי אם יוטלו המכסים, אלה צפויים להשפיע באופן צנוע יותר על המחירים. לדבריו, המכס יקפיץ רק את המחיר שמשלמת אפל על הרכבת הטלפון בסין או בהודו (לפני שהיא משווקת אותו לצרכן), שעומד על 320 דולר וצפוי להתייקר בעקבות הטלת המכס ל־400 דולר. לאחר שאפל וספקיה יספגו חלק מהעלאת המחירים, מדובר בעלייה של כמה עשרות דולרים במחיר לצרכן בלבד, דבר שישחוק אולי 5% ממכירות החברה וכ־3% מהרווח הנקי שלה.

עם זאת, גם כהן מאמין כי העימות בין הממשל האמריקאי לבין אפל יסתיים בפשרה סמלית: "אפל לא תעביר את כל הייצור לארה"ב, כי היא תתקשה למצוא עובדים שמתמחים בהרכבה המתוחכמת של הטלפון, עבודה שדורשת קפדנות, זהירות, עבודה עדינה - דברים שהסינים מצטיינים בהם וקשה להשיג אפילו בהודו - אבל היא יכולה לייצר את אחד הרכיבים בארה"ב או לפתוח מפעל שייצר למשל, את מחשבי המק. הסיכוי שהיא תייצר בארה"ב אייפונים הוא קטן ביותר".