לא מהתחום הביטחוני: החברה הממשלתית המפתיעה שהציגה את הרווח הכי גדול השנה

ההכנסות המצרפיות של 68 החברות הממשלתיות קפצו בשנה החולפת בכ-12% ועקפו, לראשונה, את רף ה-100 מיליארד שקל • התוצאות המשופרות של התעשיות הביטחוניות דחפו את ההכנסות כלפי מעלה, אך שיאנית הרווחים הייתה דווקא חברת החשמל - ובפער ניכר מיתר החברות

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בזמן שחברות רבות בישראל חוו האטה בפעילות בצל המלחמה ב-2024, מצבן של החברות הביטחוניות היה הפוך: פסי הייצור לאמצעי הלחימה וההגנה עבדו במשמרות נוספות ובקיבולת מירבית, על־מנת לספק את צרכי צה"ל. ההשפעה מורגשת לא רק בזירת הלחימה אלא גם בדוחות הכספיים.

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה
מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל
השבוע בתעשיות הביטחוניות | המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

ההכנסות המצרפיות של כלל 68 החברות הממשלתיות קפצו בשנה שעברה ב-11.7% והגיעו, לראשונה, למספר עם 11 אפסים - 102 מיליארד שקל - הרבה בזכות תוצאותיהן המשופרות של התעשייה האווירית ורפאל. כך עולה מהדוח השנתי של רשות החברות הממשלתיות, שפורסם היום (ג'). הרווח הנקי של סך החברות הממשלתיות קפץ לכ-7.6 מיליארד שקל, עם שיעור רווחיות של 7.4% מהמחזור. זאת, לעומת 6.2 מיליארד שקל ושיעור של 6.8% בשנת 2023.

לרווחי החברות הממשלתיות יש השפעות מאקרו. החברות מחלקות דיבידנדים לבעלי המניות, קרי, למדינה. כך, רווחים מתבטאים בדיבידנדים שזורמים לקופת האוצר. בתקופה כזו, כאשר באוצר מצרפים שקל לשקל, כדי לממן את ההוצאות הכבדות של המלחמה המתמשכת והמבצע היקר באיראן, כל מיליארד שקל שחוזר למדינה מהחברות הביטחוניות עוזר.

ב-2024, הכריזו החברות הממשלתיות על סך דיבידנדים בכ-1.2 מיליארד שקל. כאן עדיין לא ניתן לראות את ההשפעה המלאה של המלחמה, מכיוון שהדיבידנדים הוכרזו בגין רווחי 2023. ועדיין, מדובר בשיא מבחינת סך הדיבידנדים לשנה אחת, וכמעט כפול מהנתון ב-2023. אמנם, ב-2022, הוכרזו דיבידנדים גבוהים יותר של 1.4 מיליארד שקל, אבל אז כלל הסכום גם הכרזות דיבידנדים בגין רווחי עבר, שלא חולקו משנת 2017 ואילך בחלק מהחברות.

ברפאל נהנו מזינוק של 27% בהכנסות שהתקרבו ל-18 מיליארד שקל, והרווח הנקי כמעט הוכפל לכמיליארד שקל. בתעשייה האווירית הסתפקו בגידול של כ-14% "בלבד" בזרם ההכנסות, לכדי יותר מ-6 מיליארד דולר, עם רווח של 1.8 מיליארד שקל. תוצאות אלה צפויות להתבטא בדיבידנדים שיחולקו ב-2025, שעשויה שוב לשבור שיא.

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר
 רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

שיאנית הרווחים: חברת החשמל

למרות שהדוח ל-2024 עומד בסימן ביטחוני, דווקא חברת החשמל רשמה בשנה הזאת את הרווחים הגבוהים ביותר, ובפער ניכר מהתעשיות הביטחוניות. בחברת החשמל, שנדרשה לתיקונים רבים ביישובי הדרום והצפון כתוצאה מנזקי המלחמה, רשמו רווח של כ-3.4 מיליארד שקל - זינוק של 50%. סיבה מרכזית לכך היא מכירת תחנת הכוח אשכול לידיים פרטיות, בעסקה שהיקפה הכולל יותר מ-9 מיליארד שקל.

מנגד, החברה שרשמה את ההפסד הגבוה ביותר בשנה שעברה הייתה תש"א (תשתיות אנרגיה), בהיקף של 41 מיליון שקל. הכנסה משמעותית אחרת נרשמה בגין השלמת הפרטת דואר ישראל, תמורת 468 מיליון שקל.

הדוח השנתי התעלם מסוגיית איוש הדירקטורים החסרים בחברות הממשלתיות. ברשות אומרים שהדוח בשנה הבאה כבר יכיל התייחסות לנושא. בהתאם, לא הוזכרה בדוח גם תוכניתו המוצהרת של השר דודי אמסלם, הממונה על רשות החברות, לפתוח את נבחרת הדירקטורים הקיימת, כך שניתן יהיה למנות לדירקטוריונים בחברות גם את מי שלא עומד כיום בקריטריונים.