האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו • אלא שבדוח יש חורים והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל • וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר
בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

בסוף השבוע שעבר הקואליציה טענה לרעידת אדמה: "התערבות זרה מסיבית בניסיון להחליף ממשלת ימין בישראל", כתב רה"מ בנימין נתניהו. "מסמך רשמי שפורסם על ידי הקונגרס האמריקאי חושף מידע מדהים… ממשל ארה"ב הקודם העביר קרוב למיליארד דולר לעמותות שמאל בישראל". אבל קריאה מדוקדקת מראה שזה לא מה שהדוח מראה. באנו לעשות סדר.

טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו
סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

איזה מין דוח זה?

נפתח ב"מסמך רשמי שפורסם על ידי הקונגרס". זה אכן דוח שיצא מוועדת המשפטים של בית הנבחרים, אך זה יותר סיכום ביניים, כפי שעולה מההקדמה: "מזכר זה מספק עדכון על ההתקדמות בחקירה וסיכום של ממצאי המפתח של הוועדה עד כה".

על כך מוסיפה ד"ר אסנת חזן, חוקרת ומנהלת מעבדת הנתונים במכון למשפט ופילנתרופיה באוניברסיטת ת"א, שגם אם היה מדובר בדוח סופי, "זה לא מסמך עם תוקף משפטי, או דוח רשמי כמו מבקר המדינה". ואכן, זהו דוח של ועדת המשפטים, קרי כזו שמורכבת מנבחרי ציבור.

יש מדינות בהן דוחות של ועדות כאלו הם חוצי מפלגות ונחשבים לניטרליים, אך זה לא המצב בארה"ב: "הדו"חות הללו נכתבים מצד ועדות או בבית הנבחרים או בסנאט, כאשר מי ששולט בוועדות הללו הוא באופן בוטה מי שמחזיק ברוב באותו בית", מסביר יפתח דיין, פרשן לפוליטיקה אמריקאית. "בסנאט זה לפעמים עדיין נשאר עם אינפוט של שתי המפלגות - תלוי בחומרת הפילוג ובגודל הרוב - אבל בבית הנבחרים זה תמיד בנרטיב ולפעמים בעובדות לצד אחד בלבד".

עו"ד גליה פיט, מנהלת המכון למשפט ופילנתרופיה באונ' ת"א, מספקת הקשר פוליטי נוסף: "הנשיא טראמפ מאס בתמיכה הכלכלית שארה"ב מספקת לעקרונות וערכים דמוקרטיים בעולם והמזכר הזה הוא עוד ביטוי לכך". לפי דיין, "זו אג'נדה בדלנית כללית של ממשל טראמפ, שארה"ב לא תיתפס כמתערבת במערכות בחירות של מדינות אחרות אלא אם התוצאה לא לרוחו של ביידן".

ג'ים ג'ורדן, יו''ר ועדת המשפטים בקונגרס / צילום: הקונגרס האמריקאי
 ג'ים ג'ורדן, יו''ר ועדת המשפטים בקונגרס / צילום: הקונגרס האמריקאי

איך הכסף עובר?

כמובן, העובדה שיש הטיה מפלגתית בוועדות הקונגרס אין פירושה בהכרח שהדוח שגוי. אז נשאל: מה באמת נאמר בו? נתחיל בנתון "מיליארד דולר". הוא לא מופיע במסמך, והמספר הקרוב ביותר אליו הוא 884 מיליון דולר. לפי הדוח, זהו הסכום שעבר דרך PEF Israel, קרן אמריקאית שמאפשרת לתורמים פרטיים לתרום לארגונים בישראל, בשנים 2021־2024 ל"יותר מאלף ארגונים ישראליים, כולל קבוצות המעורבות בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית".

אבל יש כאן שתי בעיות: ראשית, בשנים 2021־2022 הממשלה הנוכחית טרם קמה, והוספתן לחישוב מנפחת את המספר. לפי המקור ממנו שאבו מחברי הדוח את המספר 884 מיליון, בשנים 2023־2024, כלומר לאחר הקמת הממשלה, עברו דרך PEF קצת פחות מ־545 מיליון דולר. עדיין סכום נכבד להעביר לארגוני מחאה, לא?

זו הבעיה השנייה: גופים אלו, כלשון הדוח, הם חלק מאלף ארגונים. לפי הרשימה באתר PEF, אומנם תוכלו לתרום לארגוני שמאל כמו בצלם, אבל גם להרבה אחרים: "למסמך הזה יש היבט של 'פיתיון והחלפה'", מסביר פרופ' טד ששון, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרצה במידלברי קולג' בוורמונט. "מדברים על מספרי ענק, אבל הרוב המכריע של הכסף, או אולי כולו, הולך לסוגים אחרים של מטרות בישראל שדומות הרבה יותר למוזיאון ישראל, למד"א ולאוניברסיטה העברית. בכך, PEF מספק תרומות לחלק מארגוני המחאה, אך זאת לבקשת תורמים פרטיים. כסף שמתקבל על ידי כל אחד מארגוני המחאה נשלח על ידי תורם ל־PEF עם בקשה שהוא יועבר לארגון ספציפי".

"אפשר אפילו להסתכל על העמותות הישראליות שמוזכרות כדי לעקוב אחר המימון שלהן", אומרת חזן. "כל הכסף הזר שהתקבל בכל הארגונים הישראליים המוזכרים בשנה, רק מסתכם בכמה עשרות מיליוני דולרים, ורובו ככולו מגורמים פרטיים".

מעורבות ממשל ביידן

אז לא מיליארד דולר ולא בהכרח לארגוני מחאה. אבל האם ממשל ביידן תמך במי שניסו להפיל את הממשלה הנוכחית? הדוח מצביע על העברה ישירה אחת: "בין 2020 ל־2022 מחלקת המדינה תחת ביידן־האריס העבירה כ־42 אלף דולר במימון פדרלי" לתוכנית חינוכית של התנועה לאיכות השלטון "בשלושה בתי ספר תיכוניים בירושלים". מעבר לזה שמדובר בכסף קטן, בתקופה זו כאמור הממשלה הנוכחית טרם הוקמה, וב־2020 נשיא ארה"ב היה בכלל אחד, דונלד טראמפ.

חלק מהטענות הן למימון פדרלי עקיף, למשל שהממשל העביר כסף ל־PEF או לקרן רוקפלר (RPA), ואלו העבירו את הכספים לארגוני המחאה. אלא שלשון הדוח לא מתחייבת, וכך נכתב על 18 מיליון דולר שהגיעו לארגון עתיד כחול לבן מ־PEF ב־2023: "ייתכן שהתרומות של PEF כללו מימון שמקורו בממשלת ארה"ב". משמע, לא בטוח. אם נעיין במקור עליו מסתמכים - מאמר מאת דייוויד אייזק ב־JNS, ממנו גם נשאב המספר 18 מיליון - נראה שאפילו הוא מתאר את הכסף הממשלתי שמגיע ל־PEF כ"זניח", שכן הוא עומד על פחות מ־150 אלף דולר.

"המסמך הזה זורק הרבה 'אולי'", אומרת עו"ד פיט. "הממשל כנראה נתן כסף ל־RPA, שהעבירה כסף ל־PEF שהעבירה כסף לארגונים ישראליים, כולל כמה ארגונים שתמכו במחאה, הם תרמו גם לקרן הקהילתית היהודית (JCF), שהעבירה כסף בחזרה ל־PEF. כל אחד מהארגונים האלה מקבל המון תרומות פרטיות. המזכר מרמז שהכסף שהועבר מהממשלה ל־RPA שימש למחאה, דבר שהם לא מוכיחים, ולא יכולים להוכיח בצורה הזו. יש פה הטעיה של הציבור, שחושב שאפשר לעקוב אחרי מסלול העברת הכסף, מה שאי אפשר בלי חקירה אמיתית".

"אפילו רק על בסיס הנתונים שמובאים במסמך זה ב־99.9% לא קרה", מוסיפה ד"ר חזן. "אין מידע או תיעוד המציגים לציבור את הזרימה של מי העביר כמה לאילו ארגונים דרך PEF. אם רשות המיסים (IRS) תחליט לעקוב אחר הכסף, היא יכולה. אבל מתוך נתונים גולמיים ורשמיים אנחנו יודעים שמדי שנה סך כל הכסף שעובר מכ־2,000 ארגונים מארה"ב מסתכם בפחות מ־2.5 מיליארד דולר, והוא מתחלק בין כמה אלפי עמותות בישראל, וזה רובו ככולו כסף פרטי. כך שאין שום סבירות לטענה שמיליארד דולר הגיעו לארבעה־חמישה ארגונים ישראלים בלבד רק מהממשל".

ופרופ' ששון מזכיר את תפקידה של קרן רוקפלר: "היא משמשת כיועץ פיננסי לעמותות קטנות, ארגונים קטנים מדי מכדי להיות מוכרים כ־NGOs. לכסף הממשלתי כנראה אין שום קשר לישראל. הכסף שהממשלה נתנה ל־RPA כנראה יועד לאחד הארגונים הקטנים האלה שהקרן עובדת כסוכנת פיננסית עבורם".

לאחר שרבים הפריכו את הרעיון שמיליארד דולר הועברו לארגונים, היו מי ששינו טיעון: הממשל לא תרם ישירות, אבל עצם זה שעמותות פטורות ממס העבירו כספים לארגונים פוליטיים מהווה עבירה. האם לטענה הזו יש בסיס? סעיף 501(c)(3) לקוד מס הכנסה מסדיר את הקלות המס של ארגונים לא ממשלתיים (NGO) שלא למטרות רווח, והוא דורש שהארגון לא יעסוק בפעילות שתדלנית. עם זאת, כפי שמוסבר באתר ה־IRS, גם פה העניין גמיש: "ארגון רשאי לעסוק בשתדלנות מסוימת, אך פעילות שתדלנית רבה מדי מסכנת אובדן מעמד פטור ממס… עם זאת, ארגונים רשאים להתערב בנושאים של מדיניות ציבורית מבלי שהפעילות תיחשב כשתדלנות. לדוגמה, ארגונים רשאים לערוך מפגשים חינוכיים".

"החוק אינו חד משמעי בהיבט זה, ולכן יש ארגונים אמריקאים שפועלים במידה מסוימת לקידום מדיניות", אומרת עו"ד פיט. "בישראל, אין הגבלה על פעילות כזו". אם יש ראיות שחריגה מההנחיות האלו אכן נעשתה, הדוח לא מביא אותן.

ולסיום: נתניהו כתב ש"המסמך חושף כי אותה יד שמימנה עמותות שמאל פוליטיות בישראל היא גם זו שמימנה… ארגונים שמזוהים עם חמאס". במה העניין? לפי הדוח, גורמים כמו קרן רוקפלר או סוכנות הסיוע הממשלתית USAID העבירו כסף לארגונים כמו DCIP ו־ARENA, שאכן שמם נקשר בטרור. אלא ש־DCIP החל לקבל מימון ב־2017, תחת טראמפ, והפסיק לקבל אותו ב־2022, בעקבות הכרזה של צה"ל על הארגון כטרוריסטי שנה קודם לכן. ARENA אכן מזוהה עם גופים כמו הגא"פ וחמאס, אלא שהמימון שלו הולך עשורים אחורה ולא קשור ספציפית לביידן או לדמוקרטים. ד"ר חזן ועו"ד פיט העבירו בפנינו ביקורת על קשירת הארגונים הללו עם ארגוני מחאה ישראליים באותו מסמך.