"המחיר של עיסקת שמרוק נראה לנו סביר; פורמולה לא תנצל את המצב כדי לכפות על משוב מחיר זול"

"אין לנו כל כוונה לבצע השתלטות עוינת על משוב. אם אסיא ודוניץ יתנגדו לכניסה שלנו - לא נפעל"

חברת פורמולה אישרה היום (א') רשמית כי היא הגורם המעוניין בחברת משוב, לצדה של חברת שמרוק, שהעיסקה עימה לא אושרה על-ידי האסיפה הכללית של החברה, וכי היא מוכנה לשקול השקעה במשוב באותם תנאים של עיסקת שמרוק - כך עולה מדברים שאמר היום ל"גלובס" גד גולדשטיין, סמנכ"ל הכספים של פורמולה.

גולדשטיין הקפיד היום להתבטא בזהירות רבה, ולא לפגוע בכבודה של שמרוק או בכבודה של הנהלת משוב. "אנחנו בשוק, ואנחנו שומעים על עיסקאות ומצבים", הוא אומר, "ויש לנו שני דברים לומר בצורה מאוד ברורה: אנחנו לא מאמינים בהשתלטות עוינת - יש לנו את מלוא ההערכה להנהלת משוב - ומבחינתנו התנאים הפיננסיים של העיסקה, כפי שלמדנו עליהם דרך העיתון, הם לא בלתי סבירים". -לצד המשפט הזה, הוסיף גולדשטיין מיד הסתייגות, שהוא מקפיד לחזור עליה לכל אורכה של השיחה: "אנחנו לא נכנסים לתוך מערכת עסקית קיימת, ובנקודת הזמן הזו - כשלמשוב יש הסכם עם שמרוק - אין לנו הרבה מה לעשות. בנקודת הזמן הזו אין לנו כוונה להתערב, אבל אם משוב תחליט לדחות את שמרוק, בלי קשר אלינו, בוודאי שנשמח לדבר איתם".

על שלושת העיקרים הללו - כן להתעניינות עקרונית במשוב, לא לדחיקת רגליה של שמרוק מן החברה ולא לכפיית שותפותה של פורמולה על הנהלת משוב בניגוד לרצונה של האחרונה - חוזר גולדשטיין כל הזמן. עם זאת, הוא נזהר מלומר דברים שיהיו מרחיקי לכת יותר מכך, ומנסה לגמד במידת האפשר את המעורבות של פורמולה בפרשה האחרונה במשוב. "אנחנו בוחנים, מתעניינים", הוא אומר, "וכרגע אני לא יודע אם אנחנו אלטרנטיבה או לא. אנחנו נחכה עד שישקע האבק סביב הפרשה הנוכחית, ורק אז נבחן את הדברים יותר ברצינות".

התשובה הזו של גולדשטיין עלולה ליצור בעיה לבעלי המניות במשוב. כידוע, בעלי המניות מקרב הציבור התנגדו לעיסקה עם שמרוק, שהיא כבר עסקה מסוכמת, בטענה כי שמרוק אינה שותף טוב, ורמזו כי בידם שותף אלטרנטיבי טוב ממנה - היום ברור כי מדובר בחברת פורמולה. מנגד, טענה חברת משוב שאין לדחות עסקה מסוכמת עבור אינדיקציה לעיסקה, שהיא אולי פוטנציאלית טובה יותר, אבל שאיש אינו יודע אם היא תצא לפועל.

גולדשטיין, כאמור, מתייחס לאפשרות של כניסתה של פורמולה למשוב בעמימות, אבל מבין השורות הוא משדר לא מעט כוונות רציניות - בעיקר בכל מה שקשור למחיר הכניסה האפשרי של פורמולה למשוב. "עקרונית אני לא מכחיש שפרטי העיסקה ידועים לנו, מן העיתון, וכי החלק הפיננסי בה נראה לנו סביר. אנחנו בהחלט רואים מצב שבעתיד נדבר איתם, אם וכאשר הם יפנו אלינו מרצונם. אבל לא קיימנו דיו דיליג'נס, ואין לנו היכרות עם הפכים הקטנים של ההסכם". -- היו כבר מגעים ביניכם?

"היו שיחות כלליות, אבל לא היה שום משא ומתן. העובדה שאנחנו אלטרנטיבה להשקיע שם היום לא אומרת שהיה משא ומתן איתם".

ובכל זאת, גולדשטיין עושה את מה שאיש עסקים טרם משא ומתן אינו אמור לעשות: הוא אומר מפורשות שמחיר העיסקה עם שמרוק מקובל עליו. "הפרמטרים העסקיים הידועים לי מהעיסקה נראים לי בסביבה סבירה, אבל צריך לזכור שבחוזה יש הרבה פרמטרים נוספים שאנחנו לא מכירים, ולא יודעים מה נחשוב עליהם". -- ומה אם החשש כי ברגע ששמרוק תסולק, אתם תנצלו את המצב ותלחצו את המחיר של משוב?

"אני חייב קודם כל להתייחס ברצינות למוסדות החברה, ולציין שדירקטוריון פורמולה עוד לא דן בהשקעה במשוב. בכל מקרה, מטבע הדברים תפקידנו לעשות עיסקאות זולות. אבל ניצול מומנטום שלילי מסוג כזה לא מוכיח את עצמו לטווח הארוך. ולכן, אם סביבת המחיר נראית לנו סבירה, אנחנו לא ננסה לנצל את המצב לרעה וליצור אנטגוניזם מראש. אבל צריך להדגיש: לא מדובר בשום התחייבות מפורשת מצדנו".

לאור ההצהרות הללו, ניתן לתהות איפה היתה הנהלת משוב קודם לכן. השמועה גורסת שהנהלת משוב היתה שם, במגעים מוקדמים עם פורמולה (עוד לפני שסוכם המו"מ עם שמרוק), אבל שמגעים אלה לא עלו יפה, בשל חששה של הנהלת משוב כי כניסתה של פורמולה למשוב תפגע בעצמאות ההנהלה ותביא לפירוקה של משוב לגורמיה. -גולדשטיין טורח להזים את השמועה הזו, תוך שהוא מדגיש ש"דיוויד אסיא, יקי דוניץ ואנחנו מכירים, ונמצאים ביחסים ידידותיים. אני לא חושב שיכול להיות להם משהו נגד השקעה שלנו, ואם הם יחשבו ככה אנחנו לא נפעל - אין לנו כוונה לעשות פעולה עוינת במשוב". -- אז למה המו"מ איתם לא עלה יפה?

"לא היה מו"מ עם משוב. היו שיחות, אבל זה לא הגיע לשלב של הצעה קונקרטית. מתישהו נוצרה האופציה של שמרוק, וזה הפך בלתי נאות מבחינתנו להתערב". -- לפי השמועות, אתם הייתם אופציית שותפות לפני שמרוק, רק שבמשוב פחדו שכניסה שלכם תביא לפירוק של משוב לגורמיה.

"אמיתית, הצ'רטר שלנו זה לדאוג להגדלת הערך לבעלי המניות שלנו. כרגע אין לי שמץ של מושג, האם משוב כאורגן אחד שמשורשר כחברת אחזקות היא אופטימיזציה של יצירת ערך, או שעדיף לפרקה. יחד עם זה, אני חייב לומר שעם חוקי המיסוי בארץ, ביצוע של ספין-אוף הוא מסובך וקשה, ולא תמיד אפשרי". -- תכל'ס, יש להנהלת משוב סיבות אישיות לדאוג מכניסה שלכם לחברה?

"את שואלת אותי האם באותו מקרה ערטילאי שבו פורמולה היתה נכנסת למשוב, היינו רואים את הנהלת משוב כמיותרת? התשובה היא חד-משמעית לא. אפשר לראות את הניסיון שלנו עם חברות בקבוצה: אנחנו בדרך כלל מצליחים למצוא את דרך המלך עם הנהלות אוטונומיות של החברות הבנות. יש יחס הפוך בין מידת ההתערבות שלנו לבין התוצאות של החברות, ולחברות שמייצרות ערך אנחנו מסייעים רק במישור האסטרטגי". -- אתה מסכים עם הטענה שמשוב, בעיקר כשמדובר במג'יק, היא חברה עם מוצר מצוין שלא הצליחה להתרומם בגלל בעיות ניהוליות?

"אני לא חושב שיש לי זכות להגיד משפט כזה. אין ספק, וזה נכון גם לגבינו, שאין יום שלא מתבצעות בו שתי טעויות ניהוליות. אין ספק גם שהתוצאות של מג'יק הן לא כל כך טובות. אבל מג'יק פעלה בענף סוער, וזאת תהיה התחכמות לשפוט את הניהול שלה בדיעבד. אני משוכנע שהם עשו שגיאות, ואני משוכנע גם שהנהלת משוב כוללת אנשים מוכשרים וטובים". «מאת מירב ארלוזורוב «"המחיר של עיסקת שמרוק נראה לנו סביר; פורמולה לא תנצל את המצב כדי לכפות על משוב מחיר זול" «"אין לנו כל כוונה לבצע השתלטות עוינת על משוב. אם אסיא ודוניץ יתנגדו לכניסה שלנו - לא נפעל"