מתחילת חודש דצמבר 96' הספיקה מניית חברת אלרוב, שבשליטתו של אלפרד אקירוב, לזנק ב-%70. העלייה המטאורית בשער המניה לשיא של השנה האחרונה העלתה את שווי החברה ל-73 מיליון דולר. מי שרכש מניות אלרוב בבורסה מרוצה, ככל הנראה, מהרווח שגרף.
אבל, אלפרד אקירוב סבור אחרת. גם היום, שנה לאחר שמימש אופציות של החברה בסכום של 20 מיליון שקל מכיסו האישי, הוא חוזר ומצהיר: "אני מאמין שאלרוב שווה לפחות 200 מיליון דולר".
אקירוב לא רק זורק הצהרות אל האוויר, אלא הוא גם פועל בהתאם להן. לפחות בינתיים. העליות באלרוב בחודש האחרון באו בעיקר בגלל ההודעות על השקעתה של קבוצת ג'ורג' סורוס בחברה.
סורוס, באמצעות הקרן קוואנטום, רכש %7 מאלרוב תמורת 13.5 מיליון שקל. בתוך כך נודע כי גם חברת אימרג'ינג דולפין מהאיים הבריטיים רכשה תמורת השקעה דומה כ-%5.2 מהחברה.
בינתיים, זהותה של אימרג'ינג דולפין היא בגדר תעלומה, אך להערכת אקירוב גם היא משתייכת איכשהו לקבוצת סורוס. אם אקירוב צודק, הרי שסורוס שולט כבר ביותר מ-%12 מהחברה, והעניין שהוא מגלה בחברה בהחלט משפר את המוניטין של אלרוב.
סורוס לא רכש מניות מידי אקירוב. כפי שציינו, האחרון גם פועל בהתאם להצהרותיו. "אני לא מוכר ולא מנפיק לאף אחד לפי שווי חברה נמוך מ-200 מיליון דולר", הוא מכריז באוזנינו שוב השבוע. "היו אצלנו אנליסטים מחו"ל שהתעניינו בחברה. כנראה שהם גם מצאו אותה טובה להשקעה.
"אבל אפילו שמדובר בסורוס, שאני מכיר אותו ונפגשתי עם נציגים שלו, אני לא מוכר במחירי השוק הנוכחיים. אלרוב מעוניינת שישקיעו בה משקיעים אסטרטגיים שיכולים לתרום לה, אבל רק במחירים המשקפים את השווי האמיתי אני מוכן למכור", אומר אקירוב.
כשהבורסה גאתה, בתחילת 94', הגיעה אלרוב לשווי חברה של קרוב ל-160 מיליון דולר, כ-%20 בלבד נמוך מההערכה, שנותן לה היום אקירוב. אלא, שהמשבר בשוק ההון הצניח את המניה יחד עם כלל השוק, וכעת שוויה הוא כשליש מחזיונו של אקירוב, שסבור כי בסופו של דבר הוא גם יתממש: "בסוף הכל מתאזן. השוק סובל ממשבר, שמתישהו הוא יעבור, ואז דינן של כל החברות להתכנס לערכן האמיתי".
האימרה האחרונה נכונה, מנקודת השקפתו של אקירוב, גם לגבי מצבו של שוק הנדל"ן. "היום מצב השוק הוא בשפל, יכול להיות שהמחירים יירדו, ויכול להיות שהם יישארו ברמתם הנוכחית. בטווח הארוך, גם כאן השוק יתאזן. במקומות הרוויים המחירים יירדו, ובאזורי הביקוש המחירים יהיו טובים יותר.
"בסוף, כל נכס מקבל את השווי הראוי לו", הוא סבור, ומוסיף, כי בכל מקרה, גם אם מחירי הנדל"ן יעלו וגם אם יירדו - הכל יהיה בשיעורים סבירים, ומפולת של ממש לא תיתכן בשוק זה.
על רקע זה, ועל רקע הצהרה נוספת ששיחרר לפני שנה, לפיה קבוצת אלרוב איננה מתכוונת להשקיע עד סוף 97' בפרויקטים חדשים בענף הנדל"ן, מפתיעות אולי שתי עיסקאות נוספות, שעליהן דיווחה אלרוב בשבועיים האחרונים. הכוונה לרכישת בית התק"ם על ידי חברת הבת אלקנית תמורת 40 מיליון שקל, ולרכישת חלקה של קבוצת לדברוק (%50) בפרויקט ממילא בירושלים ב-3.7 מיליון דולר.
אבל, לדברי אקירוב, שתי העיסקאות הללו אינן בבחינת חריגה מהמדיניות ומהתוכנית העסקית של אלרוב. בפרויקט ממילא הענק, שהיקף ההשקעה הנותר בו עולה על 100 מיליון דולר, היתה אלרוב מעורבת בלאו הכי.
אקירוב מסביר, כי קבוצת לדברוק, הנשלטת על ידי איש העסקים סריל סטיין, החליטה להתמקד בעסקי מלונאות ולצאת מנדל"ן כללי בכל העולם. לפיכך, החליטה לדברוק למכור את חלקה בפרויקט, שיכלול מרכז מסחרי, אזור מגורים ומשרדים, אך היא תנהל כמתוכנן את מלון הילטון, שייבנה בשטח הפרויקט. לגבי בית התק"ם, אקירוב אומר, כי מדובר בנכס ייחודי, הכולל שטחי משרדים שאותם מתכוונת הקבוצה להשכיר. בינתיים, אלרוב לא מתכננת להסב את הבניין לשימושים אחרים.
וכך, אלרוב, שמרבית הכנסותיה נובעות מהשכרת נכסים, מתכוונת להמשיך במדיניות שעליה הכריזה לפני שנה, ולהגיע בסוף 97' להכנסות של 40 מיליון דולר מדמי שכירות. בשנת 96' תדווח החברה על הכנסות סביב רמה של 15 מיליון דולר משכירות, ובשנה הקרובה יאפשרו לה השלמתם של חלק מפרויקט ממילא ושל בית המשרדים ברחוב רוטשילד בתל-אביב, להגיע אל יעד ההכנסות האמור.
כזכור, בשנת 95' השלימה אלרוב את אחת העיסקאות היזמיות הבודדות שבהן היתה מעורבת, כאשר מכרה את כל יחידות הדיור בבית האופרה היוקרתי לחופה של תל-אביב, שהניב לה הכנסות של למעלה מ-140 מיליון שקל.
בתחומים שמעבר לנדל"ן אלרוב לא ידעה הצלחה. חברת הברוקרים צמיחה, שבה היה מעורב אקירוב יחד עם מרדכי איינהורן ואהרון מאיר, נפגעה קשות מהמשבר בשוק ההון, ופעילותה נמכרה בשנה שעברה לחברת אקסלנס. גם על מכירת השלד הבורסאי של צמיחה סוכם לאחרונה, והוא עשוי לעבור בקרוב לידי אנשי העסקים ניסן חכשורי ומשה בובליל, מבעלי השליטה ברשת קלאב הוטל. פעילות נוספת, שהסבה הפסדים לאלרוב, היא חברת אדשה, שניסתה כוחה בהשקעות שונות, שלא ידעו לעלות על פסי רווחיות. אבל, אקירוב לא ויתר, והמשיך להתעקש על ההשקעה של אלרוב בהיי-טק, וזאת באמצעות חברת אלרוב טכנולוגיות. האחרונה מחזיקה בשורה של חברות שהפוטנציאל הטמון בהן מעניין, ואחת מהן - פאנדטק - אף מתכננת הנפקה בטווח הקרוב.
התחזיות הוורודות לגבי אלרוב טכנולוגיות זכו לחיזוק מצד קבוצת לאומי ושות', שהשקיעה לפני חודש סכום של 20 מיליון שקל ב-%50 מחברת טכנו-רוב, בעלת השליטה הישירה באלרוב טכנולוגיות. לאומי ושות', קרוב לוודאי, תסייע לאקירוב לברור את ההשקעות של אלרוב טכנולוגיות.
בקופתה של אלרוב טכנולוגיות מצויים כיום 7 מיליון דולר, הממתינים לביצוע השקעות חדשות או לביסוסן של ההשקעות הקיימות, ופעילותה של החברה עשויה לתמוך במידה מסוימת בעסקי הנדל"ן של אלרוב. «מאת אמיר אייזנברג «אקירוב: "אני עדיין מאמין שאלרוב שווה 200 מ' ד'" «"בסכום נמוך מזה אני לא אמכור מניות, אפילו לא לסורוס"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.