באייר תצמצם את תחומי הפעילות

המיזוג בין כימיקלים, תרופות, צילום ופלסטיק עומד בפני פירוק % באייר מעוניינת להתמקד בתרופות, בפולימרים ובכימיקלים לחקלאות % 3 תרופות חדשות נמצאות בשלבי ניסוי אחרונים

דווקא כשבאייר, מהבכירות בתעשיית התרופות והכימיקלים הגרמנית, עומדת בפני חגיגות היובל לאספירין, שואלים עצמם המשקיעים, האם לא נדרשים שינויים רדיקליים בחברה שמאחורי המותג.

ב-5 השנים האחרונות השתנתה תעשיית התרופות העולמית ללא הכר. מיזוגים, רכישות ופיצולים יצרו חברות ענק כדוגמת גלקסו וולקאם, סמיט'קליין, ביצ'האם ונובארטיס.

חברות מתחרות, ביניהן ICI הבריטית ורון פולק הצרפתית, הפרידו את חטיבות הכימיקלים מייצור התרופות. באייר נשארה נאמנה לעיקרון של איחוד התרופות תחת גג אחד עם חטיבות הפולימרים והכימיקלים לחקלאות. בנוסף, קיימת בבאייר גם חטיבה גדולה של כימיקלים וחברת צילום, אגפא. מניותיה של באייר מפגרות אחרי מניותיה של המתחרה המושבעת שלה הכסט.

וולטר וונינגר, חבר בדירקטוריון באייר, אינו מתלהב מפירוק החברה הוותיקה, שקיימת כבר 132 שנה. הוא גם אינו מתרשם ממה שמתרחש בשוק המניות. כשמסתכלים החוצה ממרומי הקומה ה-29 של מטה באייר בעיירה לברקוזן על גדות הריין, קל להבין את ההתנגדות לשינויים מרחיקי לכת. 30 אלף מועסקים בקומפלקס המפעלים, מרכזי המחשב ומרכזי המחקר וההפצה של באייר. הקומפלקס משתרע על שטח של כ-7 קמ"ר, והוא כולל, בין היתר, גם וילות מפוארות, גן יפאני, סופרמרקט, בית קפה ומועדון כדורגל, "באייר 04".

מיגוון המוצרים של החברה, המעסיקה 142 אלף איש בכל רחבי העולם, מתחיל בקוטלי חרקים ומסתיים בתוצרי לוואי של גומי המיוצרים עבור תעשיית הרכב.

אולם למרות ההתנגדות בבאייר לתמורות כלשהן, נראה כי מועצת המנהלים של החברה מבינה את הצורך בשינוי. כבר ב-1995 נקבעו יעדים ברורים של ריווחיות ותזרים מזומנים בכל תחומי הפעילות של החברה. ענפים שאינם עומדים ביעדי המינימום נמכרים או נבלעים בתוך מיזמים משותפים, ענפים שאינם מוכיחים ביצועים משביעי-רצון נאלצים לשפר את ביצועיהם. "אנו מעוניינים ב-3 תחומים בלבד - תרופות, פולימרים וכימיקלים לחקלאות", אומר וונינגר.

נשאלת שאלה בכמה ענפים נוספים צריכה באייר להתמקד מלבד שלושת הענפים העיקריים שלה. התחומים הנבדקים עתה הם חטיבת הכימיקלים של באייר וחברת הצילום אגפא. חטיבת הכימיקלים סובלת עתה מצניחה מחזורית, ובשנה שעברה עמדו רווחיה על 84 מיליון מר"ג (48 מיליון דולר) מתוך מכירות של 10 מיליארד מר"ג. ביצועיה של אגפא, הבולעת תקציבי ענק ומייצרת הכנסות שוליות, גרועים כבר כמה שנים. בשנה שעברה דיווחה אגפא על רווח של 243 מיליון מר"ג מתוך מכירות של 7.5 מיליארד מר"ג. בשנה הבאה יוחלט, כנראה, האם תישאר אגפא תחת כנפי באייר או שתימכר. בדומה, יפול בקרוב הפור גם לגבי חטיבת הכימיקלים.

לבאייר תוכניות רדיקליות. היא מיזגה את האינטרסים של תעשיית הצבעים לטקסטיל יחד עם האינטרסים של הכסט במטרה ליצור את דייסטאר. החברה העוסקת בדו-תחמוצת הטיטניום מועמדת למכירה, חברת הכרום הועברה לדרום אמריקה, וגם עסקי הסיליקון נבדקים עתה. במקביל, מבססת באייר את מעמדה בתעשיית צבעי הברזל, בתוצרי הלוואי מן החי ובתעשייה הכימית.

בקרוב גם התעשייה הכימית תעמוד למכירה. בתעשייה הכימית התחוללו כבר כמה תמורות בסיסיות, וגם אם יתרחש בה גידול מחזורי - לא תשתכנע באייר להחזיק בענף בטווח הארוך. גורם מרכזי המקל על מהלכי המכירה הוא עלויות השכר, שמהוות בעיה חריפה. השכר לשעת עבודה בתעשייה הכימית-הגרמנית נע סביב 70 מר"ג לשעה - כפול מהתעריפים בענפים מקבילים בבריטניה ובארה"ב. בשל הפזרנות של באייר בעבר, עומד היום השכר על 90 מר"ג לשעת עבודה. אולם באייר הגיעה להסכם עם העובדים, הכולל צימצום משרות וקיצוץ בתשלומי בונוסים.

כפיצוי, מתכננת באייר השקעות בתעשיות התרופות והמוצרים הרפואיים באסיה ובצפון אמריקה, שהערך המוסף שלהם גבוה בהרבה. כמו חברות גרמניות רבות אחרות הפכה באייר ליצואנית של משרות. העסקים הבסיסיים שבהם בחרה, הכוללים את תעשיית התרופות, פולימרים וכימיקלים לחקלאות, עדיין צריכים להוכיח כי הגידול בהם אכן מספק את הציפיות.

לא תמיד עמדו ענפים אלו בציפיות. בשנה שעברה היו שלושה ענפים אלו אחראים לשני שלישים ממכירות החברה וליותר מ-%90 מהרווחים, אולם הביצועים הבסיסיים שלהם לא היו מדהימים.

בתחום הכימיקלים לחקלאות, רושמת באייר הישגים בקנה מידה עולמי. בתחום הפולימרים, הביצועים משתנים בהתאם לתחום הספציפי. נישות שבהן הובילה באייר בעבר הופכות תחרותיות יותר והמחירים מתחילים להראות סימני ירידה. באייר מפתחת מוצרים פולימרים חדשים כמו מגיני רוח לרכב עשויים מפלסטיק, מוצרי פלסטיק מתכלים ואפילו צמיגים ידידותיים לסביבה.

תעשיית תרופות המרשם והתרופות מעבר לדלפק תקבע האם יכולה באייר לגדול בקצב גדול יותר. זה תלוי במיוחד בתרופות חדשות ובאורך החיים של שתי התרופות המובילות של באייר: CIPRO - האנטיביוטיקה הנמכרת ביותר בעולם, ו-ADALAT - תרופה לטיפול ביתר לחץ דם. ביחד, אחראיות שתי התרופות ל-%50 מהכנסות תעשיית התרופות של באייר.

הישגיה של באייר בכל הנוגע לפיתוח מוצרים חדשים היו בינוניים במהלך שנות ה-90, אולם עתה היא מפזרת כספים על מו"פ ומקפידה על כך הרבה יותר ממתחריה.

שלושה מוצרים שלה עומדים בשלבי ניסוי אחרונים: CERIVASTATIN - תרופה להורדת רמות כולסטרול, METRIFONATE - תרופה המעכבת התפתחות אלצהיימר, ו-COGENATE - תרופה להמסת קרישי דם. בבאייר מקווים, כי כל השלוש יכניסו עד מיליארד מארק בשנה. כמו כן בונה באייר על תרופה מובילה נוספת, אנטיביוטיקה חדשה שהיא מתכוונת להוציא לשוק בשנת 1999 ואשר על פי ההערכות, תביא להכנסות של 1.7 מיליארד מר"ג בשנה.

הצלחת האנטיביוטיקה החדשה יכולה לפצות על אובדן ההכנסות הצפוי כתוצאה מפקיעת תוקף הפטנט של ה-CIPRO ב-2003. כדי להבטיח את הצלחת הCERIVASTATIN בארה"ב, הגדילה באייר את סגל המכירות המקומי ב-700 איש, והיא משווקת את התרופה באמצעות סמית'קליין ביצ'האם.

מכירות ה-CIPRO וה-ADALAT גדלות, והן עלו ב-%8 בשנה האחרונה. גם המכירות של מותגים הנמכרים מעבר לדלפק הן מצויינות. אספירין ואלקא-זלצר ממשיכות לרשום גידול. השנה יגיעו מכירות האספירין לבדו למיליארד מר"ג, ואלקא-זלצר, המבוסס על אספירין, רשם גידול של %17 ויביא למכירות של 400 מיליון מר"ג. « «באייר תצמצם את תחומי הפעילות «המיזוג בין כימיקלים, תרופות, צילום ופלסטיק עומד בפני פירוק % באייר מעוניינת להתמקד בתרופות, בפולימרים ובכימיקלים לחקלאות % 3 תרופות חדשות נמצאות בשלבי ניסוי אחרונים