ביה"ד לעבודה דחה בקשת השקם לאסור על בכיר לשעבר לעבוד בגוף שיגש למיכרז השקמיות

תא"ל (מיל.) שלמה כהן היה חבר הנהלת השקם ומנהל חטיבת השקמיות

שופט בית הדין האיזורי לעבודה בתל-אביב, מנחם נחתומי, דחה את בקשת השקם, למתן צו מניעה זמני כנגד תא"ל (מיל.) שלמה כהן, לשעבר מנהל חטיבת שקמיות בשקם (וקודם לכן נציב כבאות ראשית), האוסר עליו לעבוד בכל גוף עסקי הנערך למיכרז להפעלת מרכולים, קנטינות או מזנונים במחנות צה"ל, שעומד לפרסם אגף אמרכלות, משק ונכסים של משרד הביטחון.

כן ביקש השקם למנוע מכהן לעבוד בגופים הנערכים למיכרזים דומים במתקנים של כוחות ביטחון אחרים, לרבות בקו-אופ הריבוע הכחול, רשת הריבוע הכחול, המשביר לצרכן, או כל גוף או תאגיד אחר הקשור בשליטתם. כל זאת, לתקופה של שנה מיום סיום עבודתו בשקם, או עד לאחר תום הליכי המיכרז.

כהן, שיוצג בידי עוה"ד חיים ברנזון וגדעון רובין, החל את עבודתו בשקם באוגוסט 1995, והיה מופקד על היערכות השקם לקראת המיכרז. במסגרת זו, לטענת השקם, נחשפו בפניו כל סודותיה העסקיים והמסחריים של השקם, לרבות כל המידע העדכני ומאגר הנתונים והדיווחים הנוגעים להיבטים הארגוניים, הלוגיסטיים, העסקיים והכלכליים של הפעלת מערך השקמיות.

בדצמבר 1996 התפטר כהן מעבודתו, זמן קצר לפני המועד שהיה ידוע באותה עת לפירסום המיכרז, והחל לעבוד בקו-אופ. השקם טענה, כי ידיעת סודותיה המסחריים של השקם, ופרטי היערכותה למיכרז, יקנו לקו-אופ יתרון מסחרי-כלכלי לא הוגן.

כהן טען, כי בעת עבודתו בשקם, כלל לא היתה תוכנית עסקית במסגרת היערכות למיכרז הנדון. לפיכך, לטענתו, אין כל יסוד לטענות השקם, וכל המידע בנוגע להיערכות השקם למיכרז המצוי ברשותו הוא מידע כללי, ראשוני ובלתי רלוונטי. רק לאחר שייקבע מי כשיר להתמודד במיכרז הסגור, טען כהן, תפורסם חוברת מפורטת של המיכרז מטעם משרד הביטחון, ורק לאחר מכן יהיה אפשר להיערך לכך להלכה.

השופט נחתומי ציין, כי כהן לא חתם על התחייבות לשמירת סודות, אי תחרות והגבלת עיסוק. עם זאת, אין מחלוקת כי ניתן לאכוף זאת, מכוח חובת תום הלב והנאמנות המוטלת עליו, וזאת כדי להבטיח שמירת סודות מעבידו לשעבר.

השופט ציין, כי בנסיבות הבקשה - הנהלה ראשית של גוף מסחרי, מול עובד בכיר, במפעל כלכלי בולט ומוביל - חייבת להישאל השאלה, מדוע לא נחתם חוזה עבודה מיד, או בסמוך לראשית הקשר. כן נשאלת השאלה, מדוע לא דאגה הנהלת השקם לפחות להתחייבות כזו או אחרת לעניין שמירת סודיות, גם לאחר מסירת הודעת ההתפטרות של כהן.

השופט קבע, כי משלא מצאה השקם, מסיבותיה היא, לדאוג להתחייבות כזו מכהן, "אין הדבר יכול שלא לדבר בעד עצמו, לגבי אומד דעתם של הצדדים בטרם פרידה זה מזה, לטובתו של המשיב". השופט הטיל הוצאות בגובה 4,500 שקל על השקם. (נז/14-1176). «מאת הדס מגן «ביה"ד לעבודה דחה בקשת השקם לאסור על בכיר לשעבר לעבוד בגוף שיגש למיכרז השקמיות «תא"ל (מיל.) שלמה כהן היה חבר הנהלת השקם ומנהל חטיבת השקמיות