גובשה ההצעה הישראלית להקמת שדה התעופה אילת-עקבה - בהתבסס על התשתית בעקבה

ההצעה: הטרמינל הישראלי יהיה בשטח ישראל, כקילומטר מהגבול; בשלב ראשון, לא יהיו טיסות מעורבות ליעדים

משרד התחבורה העביר להכרעת הממשלה את ההצעה הישראלית להקמת שדה התעופה המשותף אילת-עקבה. ההצעה גובשה על ידי מנכ"ל המשרד, נחום לנגנטל, בתיאום עם מינהל התעופה האזרחית, רשות שדות התעופה ומשרדי הממשלה הנוגעים בדבר, בהם התשתיות, האוצר, החוץ ואיכות הסביבה. חלק מהגופים התנגד בעבר להקמת השדה המשותף.

על פי ההצעה, יתבסס שדה התעופה על התשתית של השדה בעקבה, כאשר הטרמינל הישראלי יהיה בשטח ישראל, כקילומטר מערבית לגבול המשותף. הטרמינל יהיה בשליטה ובסמכות שלטונית ריבונית ישראלית מלאה. הגישה לטרמינל תהיה דרך שרוול, באופן שהנוסעים לישראל לא ייפגשו בדרך למטוס וממנו ברשויות ירדניות. בשלב ראשון, לא יהיו טיסות מעורבות לשני היעדים, אלא רק טיסות ישראליות, או ירדניות.

עלות ההקמה של שדה התעופה המשותף נאמדת במספר עשרות מיליוני דולרים, לעומת חלופות יקרות יותר בהיקף של מאות מיליוני דולרים, שהציעה חברת לוקהיד מרטין בסקר הכדאיות שהכינה על פי הנחיות ישראליות-ירדניות.

ישראל וירדן יקימו חברת ניהול ותפעול משותפת. מבנה האגרות, התעריפים, חלוקת ההשקעות וחלוקת הרווח וההפסד ייקבעו במו"מ. כל הסדרי ההקמה והתפעול של השדה יגובשו באמנה ישראלית-ירדנית, שתקבל מעמד של חוק על בשתי המדינות.

השדה הבינלאומי המשותף ייקרא שלום-סלאם. לצרכי שיווק ושמירת מעמד הערים במפת התיירות העולמית, תוסיף כל מדינה קוד, שיזהה אותן כשלום-אילת, או סלאם-עקבה. השדה ישמש בשלב ראשון לתנועה בינלאומית בלבד, ללא טיסות פנים. זכויות הטיס יישמרו. טיסות שיעדן אילת יאושרו על ידי ישראל ואלה שיעדן עקבה יאושרו על ידי ירדן.

בתחום הבקרה האווירית תהיה בקרת השדה באחריות ירדנית, ואילו בקרת הגישה והבקרה האישורית יהיו מתואמות, או כפי שייקבע במו"מ בין הצדדים.

בנושא האבטחה יהיה כל צד אחראי לטרמינל שבאחריותו, תוך חלוקת סמכויות בשטח האווירי על פי הנחיות גורמי ביטחון מוסמכים.

תקנים, סמכויות רישוי תעופתיות וביטוח ייעשו בהתאם לכללים הבינלאומיים. חברות התעופה יהיו חופשיות בבחירת הקבלנים ושירותי ספקים משתי המדינות, וייהנו מגישה חופשית של צוותים ושירותי תעופה למטוסים, בתיאום עם הנהלת השדה.

עם הגשת התכנית ללשכת ראש הממשלה ציין לנגנטל, כי הוא רואה בשדה התעופה הבינלאומי המשותף פרוייקט דגל של השלום בין ישראל לירדן. לדבריו, לאחר אישור התכנית יעשה משרד התחבורה מאמצים רבים להוציא אותה לפועל בתקופה הקצרה ביותר.

להצעה סיכויים טובים להתקבל גם בירדן, שהציעה בעבר להקים את השדה המשותף תוך ניצול השדה הקיים בעקבה. «מאת אורה קורן «גובשה ההצעה הישראלית להקמת שדה התעופה אילת-עקבה - בהתבסס על התשתית בעקבה «ההצעה: הטרמינל הישראלי יהיה בשטח ישראל, כקילומטר מהגבול; בשלב ראשון, לא יהיו טיסות מעורבות ליעדים