האסטרטג שלנו מרדמונד

משה דוניה, ישראלי, אחראי על פיתוח כל המערכות החלונאיות של מיקרוסופט. בראיון לגלובס, הוא מתאר את אסטרטגיית שלושת השלבים לאספקת מערכות הפעלה: מהרמה הביתית ועד לרמה האירגונית

מי שאחראי על כל מערכות ההפעלה החלונאיות במיקרוסופט, משמש סגן נשיא בחברה, ועומד בראש הצוות העוסק בפיתוח ובהשבחה במרכז החברה ברדמונד, וושינגטון, הוא לא אחר מאשר הישראלי משה דוניה.

דוניה הוא גם אחד מהוותיקים בחברה. את שני המוצרים המובילים שלה, חלונות 95 וחלונות NT הוא מלווה עוד בטרם נולדו. הוא החל את לימודיו בטכניון כעתודאי, ולאחר מספר שנות עבודה בחברות פחות מוכרות בעמק הסיליקון, הצטרף ב-1988 למיקרוסופט והתמנה למנהל פרויקט במערכת ההפעלה החדשה שהיא פיתחה במשותף עם יבמ. לאחר שנפרדו השותפות, הוא המשיך לעבוד במיקרוסופט.

במיקרוסופט פעלו תמיד בשני מסלולי פיתוח מקבילים. באותו זמן התמקדה החברה בפיתוח מערכת הפעלה שימושית לכל מחשב. מיקרוסופט הטילה את יהבה על מערכת החלונות, ובמקביל עסק הצוות של דוניה בפיתוח סודי של מערכת הפעלה לשרתים, פרויקט שנודע אחר כך בשם Windows NT.

במשך הזמן הפך מסלול זה למרכזי במיקרוסופט, ובשנים האחרונות הצטרפו לצוות זה גם מערכות ההפעלה האחרות, כמו חלונות 95. הצוות הפועל ברדמונד, וושינגטון, מורכב מטובי המומחים של מיקרוסופט ועובדים בו לא מעט ישראלים. בעבודתו משתלבות גם מספר פעילויות של המרכז בחיפה. השנה הוציא הצוות את מהדורת הניסוי של חלונות 98, תוכנה המוכרת בינתיים בשם הקוד "ממפיס".

דוניה: "הבאנו את היכולות של חלונות לרמה חדשה של פשטות ונוחות. התוכנה תצא לשוק ברבעון הראשון של 1998, והמהדורה העברית מתוכננת לצאת כבר בסוף אותה שנה". מה מיוחד בממפיס?

"התוכנה מכילה ממשק אינטרנטי מלא, המשלב את הדפדפן אקספלורר 4 כחלק בלתי נפרד ממנה. היא מאפשרת התאמה אישית וחיפוש מידע בדיסק המקומי, בדומה לתהליך החיפוש של מידע באינטרנט. ההפעלה היעילה נתמכת על ידי הגנה משופרת על קבצים חיוניים והפעלת 'אשפי תמיכה', כמו הדרכה לפתרון בעיות שכיחות".

ראוי לציין שתוספות אלה הוכנסו בעקבות ביקורת של המשתמשים. בעתיד הרחוק יותר תנסה מיקרוסופט לפשט עוד יותר את תהליך ההפעלה, ולהפחית במספר לחיצות העכבר והקשות המקשים, עד כדי תיפעול באמצעות דיבור או שלט-רחוק, בלחיצת כפתור אחת.

למרות שחלונות 95 נחשבת למערכת ההפעלה המרכזית של מיקרוסופט, דוניה סבור שדווקא המהדורה העברית של חלונות NT לתחנות עבודה היא הישג חשוב. "חלונות 98 אינה מערכת הפעלה חדשה אלא שיפור גירסה, ואילו ב-NT Workstation Windows עשינו צעד משמעותי קדימה הקשור להיערכות של החברה בשלוש רמות של מערכות הפעלה: לבית, למשתמש הסופי בארגון ולשרתים.

"בעתיד יתבססו כל מערכות ההפעלה על הגרעין המרכזי של NT, ולכן כל שלב בדרך זו הוא חיוני. במוצר החדש מימשנו לראשונה פיתוח רב-לשוני של מערכות הפעלה, כדי לאפשר למפתחים שלנו ליצור יישומים שניתן יהיה להוציאם במקביל במהדורות מקומיות בכל העולם. למעשה, זוהי תוכנה המוכנה לעולם: Ready World. מיקרוסופט החליטה שהיא חברה בינלאומית, ופועלת בכיוון הזה".

"זהו המוצר הראשון שנבנה מראש כרב-לשוני, כולל תמיכה בכתב משמאל לימין או מימין לשמאל (Bi-Di). דבר שעיכב את הפיתוח וחייב את הצוותים לעסוק לא רק בפיתוח הפונקציונליות של התוכנה, אלא גם בתרגומים ובבדיקת ההתאמות והמופעים של השפות השונות. המרכיבים שפותחו עבורה ישולבו כבר במהדורה הבאה של חלונות NT גרסה 5.0, והיא תספק תמיכה רב-לשונית מלאה, כולל עברית". מיקרוסופט נמנעה מהסבת סדרות מסוימות של מוצרים עקב ההשקעה הגדולה בבדיקות.

"כדי להפוך את התוכנה ל-World Ready השקענו פעם אחת, בגדול, ובכל דור נידרש להשקיע תוספת קטנה יחסית, משום שהתמורה מתקבלת בהפחתת העלויות להסבות מקומיות. בחטיבה שלנו פועל מהנדס בדיקה לצד כל מפתח, כדי לצמצם ככל האפשר את התקלות במערכות ולאתר את מכלול הבעיות הקיימות בכל נקודה. מעתה ייערכו בדיקות בכל השפות בהן תתמוך התוכנה ולא כמו שהיה עד כה, כשהתמיכה נעשתה באמצעות תוספים חיצוניים למערכת ההפעלה".

ראוי לציין שבישראל אימצו לא מזמן כמה חברות גדולות את Windows NT Workstation. החלטתה של חשבשבת להתבסס על מוצר זה כמערכת ההפעלה התקנית ל"חשבשבת לחלונות" עשויה לסלול את דרכה של המערכת לארגונים רבים אחרים. עד כה נמנעה חשבשבת, השולטת בכ-%70 מהשוק הישראלי לתוכנות הנהלת חשבונות, מהסבת המערכת הפיננסית שלה לחלונות בטענה כי היא לא יכולה לספק את האמינות אליה הורגלו המשתמשים בסביבת DOS.

דוניה מסביר כי על-פי האסטרטגיה של החברה, בסביבת חלונות תמיד ירוצו שתי מערכות במקביל. "חלונות 95 ו-98 הן סביבות ההפעלה למשתמש הביתי ולצרכן. לשימוש עיסקי מייעדת מיקרוסופט את פלטפורמות NT: לעסק הקטן ולמשתמש הקצה פותחה מערכת NT Workstation, ואילו לארגון הגדול מיועדת מערכת NT הפועלת על שרתים. כיצד תתאר את מגמת הפיתוח שלכם לעתיד?

"אנחנו מפתחים את מערכות ההפעלה החדשות בסדרת NT כדי לשפר את החזר ההשקעה ללקוח באמצעות הפחתת עלות השימוש (Total Cost of Ownership). כל עוד ה-PC היה חלש מכדי לחדור ליישומים המרכזיים של האירגון, עיקר המאמץ יוחד לשיפור היכולת האישית.

"אמנם, ניתן היה לבחון את התרומה היחסית של המחשב לאירגון, אך היה קשה למדוד את החזר ההשקעה. כיום, ה-PC יכול להיכנס כמעט לכל מקום באירגון, ואת החזר ההשקעה ניתן למדוד בחיסכון מול אלטרנטיבות, לאורך זמן השימוש. כלומר, עד עתה פעלנו בעיקר בשיפור היעילות וכיום אנו ממוקדים בהפחתת העלות ובפשטות הפעלה".

לדעתו, למרות שמחירה של חלונות NT לתחנות עבודה כמעט כפול מזה של חלונות 95, בתחשיב של שלוש שנות פעילות, מחירה נמוך ממחיר חלונות 95. לדבריו, במהלך הפיתוח נוספו למערכת כלים המספקים שירותים לאבטחת המידע והם נותנים גישה נוחה לתחזוקה מרכזית ויכולת עבודה רצופה גם במקרי תקלה.

"חלונות 5.0 NT תאפשר להפעיל מחשב מקומי המנוהל מרחוק, באמצעות הגדרה וניהול מרכזי של תצורת המערכת, של היישומים הפועלים בה ושל כל המידע הדרוש על החומרה במערכת. אם תתעורר תקלה בחומרה, ניתן יהיה להחליף את המחשב ולהמשיך בעבודה כאילו לא קרה דבר. המחשב יוריד בצורה אוטומטית את התצורה הקודמת". זה מזכיר מחשב רשת.

"מחשב הרשת אינו אלא יחידת קצה דלת אמצעים, ב-5.0 NT נספק עוצמה לכל רמות המערכת. נאפשר פעולה רציפה, החלפה מהירה של תחנות קצה או גישה לתצורה 'אישית' מכל נקודה במערכת, כמו גם אפשרות לחלוקת העבודה בין המשתמשים למרכז. מתכונת זו תאפשר פעולה רציפה גם בתנאי עומס ברשת.

"כבר כיום, באמצעות מערכות 4.0 NT, אנו מציעים את עלות השימוש הנמוכה ביותר בשוק". הוא מצטט ניסויים שהודגמו על מחשבי קומפאק אשר צוידו ב-4.0 NT ובמסדי נתונים מסוג SQL Server, אשר התחרו מול שרתי סאן שצוידו במערכות יוניקס ומסדי נתונים של אורקל. לדבריו, מיקרוסופט השיגה יתרון של פי שניים בביצועים בשישית מהמחיר.

"הלקוח יכול לקבל הרבה יותר אם מוסיפים לכך את תכונות 'אפס מינהלות' (Zero Administration) וניהול מרחוק. יוזמה זו מאפשרת למנהל הרשת להגדיר הפעלה של יישומים ספציפיים בכל עמדה מרוחקת, ולמנוע מהמשתמש באותה עמדה גישה להגדרות המערכת. על ידי כך ניתן למנוע את רוב תקלות ההפעלה השכיחות". « «האסטרטג שלנו מרדמונד «משה דוניה, ישראלי, אחראי על פיתוח כל המערכות החלונאיות של מיקרוסופט. בראיון לגלובס, הוא מתאר את אסטרטגיית שלושת השלבים לאספקת מערכות הפעלה: מהרמה הביתית ועד לרמה האירגונית