המונופול נשבר בצפון

ישראייר או איירואל - היום אמורה ליפול ההכרעה על מפעיל קו הטיסות השני לצפון הארץ, השלב האחרון בשבירת המונופול של ארקיע על הטיסות הפנים הארציות, והמערכה לוותה באקורדים צורמים. מחירי הטיסה, בכל מקרה, ירדו

באיחור של כחודש, צפוייה להתפרסם היום הכרעת מינהל התעופה האזרחית לגבי חברת התעופה, שתהיה המפעיל השני בטיסות לצפון-הארץ. על קו הגמר של ההתמודדות הארוכה ייקבע למעשה, האם תתמסד חברת תעופה פנים-ארצית שלישית, או שיתבסס מעמדן של שתי החברות הפועלות כיום. החברה, שתטוס לקרית-שמונה ומחניים, תפקיע את המונופול האחרון של ארקיע, שנתיים לאחר שנלקחה ממנה הבלעדיות בטיסות לאילת.

המיכרז לצפון הוא לא רק יוקרתי אלא גם בעל פוטנציאל כלכלי רב: ב-1997 טסו לצפון כ-250 אלף איש, עם גידול יציב של כ-%10 בשנה. פיתוח התיירות והתרחבות קהל אנשי העסקים הטסים, מקבילים לתחזיות גידול הנוסעים, וכניסת המפעיל השני צפוייה להגדיל את השוק. תהליך דומה התרחש לאחר כניסת ישראייר לטיסות לאילת, שלאחריה חל גידול של כ-%25.

ישראייר מתמקדת כיום בטיסות לאילת ובמקביל מבצעת טיסות שכר ליעדים קרובים. היא מתמודדת במיכרז מול חברת איירואל, המבצעת מזה 5 שנים טיסות אח"מים, טיסות מיוחדות, וטיסות שכר לחו"ל. איירואל קיבלה השנה חיזוק בדמות מנכ"ל אל-על לשעבר, רפי הרלב, שרכש בכספי הפרישה מאל-על רבע ממניותיה, וזכה לתפקיד יו"ר הדירקטוריון.

ב-1996, ברגעים האחרונים שלפני ההכרעה במיכרז לאילת, היה האוויר רווי בהדלפות על רמתה הלא גבוהה, לכאורה, של ישראייר, שהתמודדה מול ארקיע. לפני מספר שבועות, ממש עם פקיעת המועד המקורי לבחירת החברה שתטוס לצפון, פורסמה בעיתון "מעריב" כתבה על כך, שמטוסה נאלץ לטוס עם גלגלים בחוץ, לאחר שכני הנסע יצאו מכלל פעולה. באותו יום פורסמה בערוץ השני בטלוויזיה כתבה בה צוטט דו"ח של מפקח מינהל התעופה האזרחית, שטען, כי לישראייר יש תחזוקה נמוכה, בשל העובדה שאין לה מרכז תחזוקה, וקבע כי יש לקרקע את כל מטוסיה עד לתיקון המצב.

כותב הכתבה במעריב, בועז גאון, הוא בנו של מנכ"ל כור, בני גאון. יצויין כי בבעלות כור נמצאים כ-%20 ממניות חברת ארקיע, שהיא כיום המתחרה מספר אחת של ישראייר.

מנכ"ל ארקיע, איזי בורוביץ, מסר בתגובה, כי אינו מכיר את הכותב, וכי מעולם לא דיבר עימו. "אין לי או לארקיע כל קשר לכתבה" אמר בורוביץ. "אני לא מכיר את בועז גאון", אומר מנכ"ל איירואל, מיקי ויינשטיין, "ואין בר-דעת בתעופה שהיה מעלה על דעתו להדליף על ליקויים בטיחותיים בחברה כלשהיא, ואפילו אם היא מתחרה. בסופו של דבר איש אינו זוכר על מי נאמרו הדברים, ויוצא שם רע לתעופה כולה". מנכ"ל ישראייר, ישראל הראל, אינו מוכן להתייחס להערכות שלו על המקורות והמניעים לפירסום הכתבות בעיתוי הזה.

בועז גאון אומר: "היוזמה לעריכת התחקיר לא היתה שלי, אלא של מערכת "סופשבוע". אין לי ולא היו לי אינטרסים אישיים בכתבה האמורה ובכל עבודתי כעיתונאי חוקר, והרמזים של ישראייר מעוררים אצלי בחילה ורחמים. אני מאחל לחברה שתשקיע מאמצים לבניית מוסך משלה, שעדיין אין לה, כמו שהיא משקיעה בהפצת תיאוריות קונסיפרציות חסרות שחר ומשוללות יסוד".

"גלובס": מנכ"ל איירואל, מדוע לדעתך אתה מתאים להיבחר כמפעיל השני בטיסות לצפון הארץ?

מיקי ויינשטיין: "אנחנו מתאימים יותר מישראייר, מכיוון שלעומתה, זו תהיה הפעילות היחידה שלנו בקווים הפנים-ארציים. זה יהיה מקור ההכנסה העיקרי שלנו, נפתח אותו ונטפל בו בכפפות משי. ישראייר מפעילה טיסות לאילת, שהיא פעילות הרבה יותר רווחית, עם הכנסה גדולה פי שלושה למושב מטוס. ההיגיון אומר, שהיא תמשיך להפנות לקו לאילת את מירב המאמצים והמשאבים, ובימים שבהם תחול תקלה או יהיה עומס וביקוש יתר לטיסות, ברור לאן יופנו המטוסים. בתוך שנתיים נכפיל את הנוסעים בקווים לצפון ל-500 אלף לשנה, ונפעיל מספר טיסות דומה לארקיע כיום. נתחיל למכור חבילות תיירות לבתי מלון בצפון, תחום שאינו מפותח דיו, ונביא לטיסות את הסטנדרטים הגבוהים של טיסות האח"מים שאנו מתמחים בהן.

"נשתלב גם בחיי הקהילה בצפון, ולדוגמה נאפשר לתושבי הצפון לחזור בטיסה בשעה אחת או שתיים בלילה מחתונה בתל-אביב. ישראייר טוענת, כי אין מקום לחברת תעופה פנים-ארצית נוספת בישראל, וזה מזכיר לי את מה שטענה ארקיע בזמנו על ישראייר עצמה. מי שעבר את הנהר לא איכפת לו מהבאים אחריו. אסור להפקיד את הטיסות בידי שתי חברות בלבד, כי לא ברור עד כמה יוכלו למלא את ההתחייבויות. סיכסוך קטן בין בעלי המניות של כל אחת מהן או קירקוע, עלולים להחזיר את המונופול".

איירואל נתמכת ע"י קונצרן F.C.M.M הצרפתי, בעל מחזור של מאות מיליוני דולר, מהם כ-280 מיליון דולר בתחום התעופה. הוא מחזיק בבעלות על חלק ממניות חברות התעופה אייר-פרובנס ואייר-מדיטרנה, והיו"ר, ז'אן פייר רוזאן, המחזיק ב-%25 ממניות איירואל, התחייב להעמיד את כל אמצעי ההון הדרושים לה, באמצעות חברת האחזקות הצרפתית קומסים. שאר המניות נמצאות ביד המנכ"ל והמייסד ויינשטיין (%25) חברת התעופה כימניר (%25) והרלב (%25). לטיסות לצפון חכרה איירואל בקנדה שני מטוסי דאש-8, ואם לא תזכה במיכרז הם יופנו לטיסות שכר איזוריות ליוון ותורכיה.

"גלובס": מנכ"ל ישראייר, מדוע אתם מתאימים לזכות במיכרז?

ישראל הראל: "ראשית, כי אנחנו הובלנו את הרפורמה בטיסות הפנים-ארציות. הוכחנו שאפשר להכניס מתחרה לתוך מונופול רב שנים, והבאנו למיתון המחירים בטיסות לאילת. כיום התעריפים כבר לא עולים בקצב שארקיע רוצה, אלא בהתאם לביקושים. הוכחנו יכולת פיננסית, הטסנו ב-1997 210 אלף איש, ב7,186 טיסות, ותפסנו %25 מהשוק. נפעל בצפון לפי המודל שהצבנו בפעילות לאילת, ונצליח להעלות את מספר הטסים ל-320 אלף איש לשנה.

"נפתח חבילות תיירות לצפון הארץ ונשלב את פעילות חברת התעופה עם פעילות ההסעה של הבעלים הורן את לייבוביץ, במה שמכונה 'טוס וסע'. אין מקום לשאוף לאיזון בשוק התעופה הפנים-ארצית. אין לדעתי מקום לחברה נוספת לנו ולארקיע, והפעלת הטיסות לצפון דורשת יותר משאבים ממה שאיירואל יכולה להעמיד. אנחנו גוף שיוכל להמשיך את הרפורמה בשוק התעופה, ולדעתי נוכל להציג רווחיות גם בפעילות החדשה. מאז התחלנו לפעול לאילת עמדנו בכל ההתחייבויות שלקחנו על עצמנו, ולמרות שהפסקנו לטוס מירושלים לאילת בשנה שעברה, אציין כי לא היינו מחוייבים לטיסות אלה, כמו גם לטיסות מחיפה לאילת אותן אנו מבצעים".

ישראייר נמצאת בבעלות הורן את לייבוביץ (%42.5), קבוצת משקיעים בראשות נוחי דנקנר, רוני דנקנר ואבי פישר (%42.5) ואלכסנדר אכטמן (%15). את הטיסות לצפון היא תפעיל באמצעות 2 מטוסי ה-42-ATR שלה, ומטוס שלישי שנמצא בהזמנה. אם לא תזכה במיכרז, יופנו המטוסים להרחבת טיסות השכר ליעדים קרובים.

ראש מינהל התעופה האזרחית בפועל, חנן ליס, הבטיח למקורביו, כי יפרסם את ההחלטה על הזוכה במיכרז עוד לפני סיום כהונתו ב-1 באפריל. המיכרז דורש מהחברות להטיס 100 נוסעים לכל כיוון בכל יום לקרית-שמונה ולמחניים, עם לוח זמנים קבוע. המועד המקורי להגשת ההצעות הסופיות היה 31 בדצמבר 1997, אולם נודע, כי עד לסוף השבוע האחרון עוד העבירו המתמודדות אינפורמציה והבהרות למינהל התעופה לפי דרישתו, לאחר שהתברר כי ההצעות היו זהות כמעט לחלוטין.

היועץ המשפטי של משרד התחבורה בדק בימים האחרונים, באם כוונתה של אל-על לרכוש %24 ממניות קבוצת התעופה של נוחי דנקנר ואבי פישר, הבעלים המשותפים של ישראייר, אינה פוסלת אותה מלהתמודד במיכרז. עם תחילת פעילות המפעיל השני, צפוייה לחול בטיסות לצפון הוזלה של כ-%15 מהמחירים שגובה כיום ארקיע, בדומה למה שהתרחש בטיסות לאילת.

בדומה לטיסות ההן, ארקיע מתנגדת להכנסת המפעיל השני בטיסות לצפון. "אין מקום לשתי חברות על הקו", אומר בורוביץ, "ויש להמתין לפחות עד שיטוסו בו 400 אלף איש בשנה. אומנם אני אינטרסנט, אבל אני מכיר טוב את שוק התעופה, ויודע מה טוב בשבילו". «דרור מרום «המונופול נשבר בצפון «ישראייר או איירואל - היום אמורה ליפול ההכרעה על מפעיל קו הטיסות השני לצפון הארץ, השלב האחרון בשבירת המונופול של ארקיע על הטיסות הפנים הארציות, והמערכה לוותה באקורדים צורמים. מחירי הטיסה, בכל מקרה, ירדו «דרור מרום «המונופול נשבר בצפון «ישראייר או איירואל - היום אמורה ליפול ההכרעה על מפעיל קו הטיסות השני לצפון הארץ, השלב האחרון בשבירת המונופול של ארקיע על הטיסות הפנים הארציות, והמערכה לוותה באקורדים צורמים. מחירי הטיסה, בכל מקרה, ירדו