החברה לנכסי ההסתדרות היתה מקור רווח ללא מעט עורכי דין, שנבחרו למכור עבור ההסתדרות את נכסיה, תמורת שכר טירחה הנע בשיעור של רבע אחוז ל-%1 מהמכירה. הוועדה למינוי עורכי דין כללה את המנכ"ל לשעבר, ארז ליטן; היועץ המשפטי לשעבר של ההסתדרות, עו"ד ירון קידר; והיועץ המשפטי החיצוני של חברת נכסי הנדל"ן, עו"ד שאול ברגרזון.
לפני כחודשיים, הוציא המבקר הפנימי של חברת נכסי ההסתדרות, פוייכטוונגר, דו"ח חריף על פעילות הוועדה הזו, ועל אופן חלוקת ה"שלל" בין עורכי הדין.
הדו"ח קבע, כי הוועדה, שהמנדט שלה היה רק להמליץ לדירקטוריון, קיבלה החלטות שבוצעו בפועל. הדו"ח הסתייג מהתשלום שנקבע לעורכי הדין החיצוניים שנבחרו לטפל במכירה, ומכל מיני פריבילגיות שנקבעו לברגרזון.
כך למשל, במסגרת הסכם הריטיינר שלו, קיבל ברגרזון בתקופות מסויימות סכום חודשי של כ-10,000 דולר, בגין ייעוץ שוטף, תשלום בגין ריכוז ותיאום עבודת עורכי הדין העוסקים במכירת הנכסים, וכן 1,500 דולר בגין שירותי מזכירות.
כמו כן, נקבע כי במכירות מסויימות יקבל ברגרזון תשלום נוסף הנגזר מהתשלום שיקבל עורך הדין המטפל במכירה. כך למשל, לגבי מכירת מיתחם בן-סרוק, בה טיפל עו"ד אסף שחם ממשרד עו"ד יגאל ארנון, נקבע כי שכר הטירחה של ארנון יעמוד על %1.5 מהמוצר המוגמר של מכירת הפרוייקט. ברגרזון, כך נקבע, יוכל לקבל עד %25 ממה שיקבל ארנון. זאת כמובן, בנוסף לתשלום הקבוע שהוא מקבל בגין ייעוץ שוטף.
ברגרזון אומר, כי הוא כלל לא מכיר את הדו"ח של פוייכטוונגר, ולא התבקש להגיב עליו. בכל מקרה, הוא אומר, שכרו אושר על ידי הדירקטוריון: "הדירקטוריון מינה ועדה שתקבע את שכרי, והיא קבעה זאת, בהתחשב בהיקף העבודה. כשמעסיקים 20 עורכי דין וצריכים לתאם ביניהם, הריטיינר נקבע לפי היקף השעות שאתה עובד", אמר.
לדבריו, אינו מקבל שכר ממכירת נכסים על ידי עורכי דין חיצוניים. לגבי מיתחם בן-סרוק אמר: "התבקשתי ללות את הטיפול במיתחם, כאשר שכרי בגין הטיפול ייקבע בעתיד. השכר טרם נקבע. הוא ייקבע בהתחשב בהיקף העבודה שיושקע, אך לא יכול לעלות על %25 מהשכר של עורך הדין החיצוני שיטפל בעניין.
"מכירת מיתחם בן-סרוק מחייבת עבודה רבה, כי כרוכים בה זכויות של שתי קרנות פנסיה, שגם הן שותפות במיתחם, וכן נושא סבוך של תיכנון ובנייה ושינוי ייעוד מקרקעין".
מי שכן ראה את הדו"ח, הוא עו"ד ירון קידר, שעזב את ההסתדרות, והצטרף למשרד עו"ד מאירי-יצחקי-ורשאי, המשרד שמנכ"ל ההסתדרות לשעבר, חיים רמון, היה שותף בו בעבר. קידר הובא בזמנו לתפקיד היועץ המשפטי של ההסתדרות על ידי רמון.
קידר: "הדו"ח הוכן בצורה לא מקצועית, אף אחד לא נשאל כל שאלה. למיטב הבנתי, כל ביקורת שואלת שאלות, על מנת לקבל תשובות. הוועדה למינוי עורכי דין הוקמה על ידי הדירקטוריון, וכל החלטותיה הובאו לאישורו. זו היתה ועדה מייעצת, והיו גם מקרים שלא קיבלו את עמדתה. מוזר להתייחס לוועדה כאילו היא ועדה קובעת".
בינתיים, מונה לחברת נכסי ההסתדרות יועץ משפטי פנימי - עו"ד אייל כגן. כגן, בעברו, היה מתמחה במשרד מאירי-יצחקי-ורשאי - משרדו של רמון לשעבר, ומשרדו הנוכחי של קידר. באמצע - בין ההתמחות במאירי-יצחקי-ורשאי - נקלט כגן במחלקה המשפטית של ההסתדרות, על ידי קידר.
על אף שהשאיפה היא להעביר לכגן את הטיפול במירב ענייני חברת נכסי ההסתדרות, לא חל שינוי בסטטוס של ברגרזון, הממשיך לשמש כיועץ המשפטי החיצוני של החברה בריטיינר.
לדברי כגן, הדו"ח של פוייכטוונגר "הונח בפני ועדת הביקורת של הדירקטוריון, שקיבלה המלצות, הביעה את מורת רוחה, וקיבלה החלטות האמורות להיות מוצגות בפני הדירקטוריון".
בינתיים, לדבריו, בוטלה הוועדה למינוי עורכי דין, ובוטל שירות המזכירות לחברה, שניתן על ידי ברגרזון. כמו כן, הוא עצמו מונה למזכיר החברה.
לגבי המשך ואופן העסקתו של ברגרזון, אמר כגן: "הנושא הובא בפני ועדת הביקורת, שנתנה דעתה לעניין זה, ונתנה המלצות. שאול מועסק כרגע כיועץ משפטי של החברה, ואין שום בעיה בזה שהוא נותן שירותי ריטיינר לחברה. עניין המשך השירותים יעלה במסגרת הדיון בתקציב החברה".
לשאלה, מדוע יש צורך בייעוץ משפטי חיצוני, אם יש יועץ משפטי פנימי, ומכירות נכסי ההסתדרות, מבוצעות על ידי עורכי דין חיצוניים, השיב כגן, כי יש צורך שהחפיפה תהיה מסודרת. כמו כן, ברגרזון מטפל בתיקים מסויימים שהחל בהם. מעבר לזה, לדבריו, היקף העבודה של החברה לנכסי ההסתדרות אינו כולל רק טיפול במכירת נכסים, אלא גם השכרתם והשבחתם.
אגב, יו"ר ועדת הביקורת של הדירקטוריון, נסים שרם, לא ידע לומר, אם ראה את הדו"ח, או לא, או אם נעשה משהו לאור מימצאיו. יו"ר ועדת הביקורת הקודם, שלמה בורוכוב, יו"ר הבנק לפיתוח התעשייה, לא השיב לפניית "גלובס". « «מרוויחים מהחברה לנכסי ההסתדרות «דו"ח פנימי חריף של מבקר ההסתדרות, על פעילות הוועדה למינוי עורכי הדין החיצוניים שנבחרו לטפל במכירת נכסי ההסתדרות * הסתייגות משכ"ט שנקבע להם ומפריבילגיות שנקבעו לעו"ד שאול ברגרזון, היועץ המשפטי החיצוני של חברת נכסי הנדל"ן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.